Vesti

Veliki uspeh u Moskvi na La Boheme Cinema filmskom festivalu

VELIKI USPEH U MOSKVI: Film "Probudi se narode", iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu" proglašen za NAJBOLJI FILM, na La Boheme Cinema film festival (Moskva, Rusija)

Priznanja na Internacionalnom festivalu turističkog i ekološkog filma u Vrmdži

Dva priznanja za Ružu Helać, na 7. Internacionalnom festivalu turističkog i ekološkog filma u Vrmdži: priznanje "Petar Lalović" za naročit doprinos podizanju ekološke svesti na filmu i Nagrada za najbolji ekološki film za film "Probudi se narode" iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu".

VZI na 16. SEFF-u

Na 16. SEFF - Smaragdni Eco Film Festival (Korčula, HR) Specijalno priznanje za doprinos u ekološkom video stvaralaštvu Ruži Helać, autorki dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu".

VZI na Festival del Cinema di Cefalù

Na Festival del Cinema di Cefalù (Palermo, Italija), film “Wake up people!”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, nominovan je za specijalnu nagradu žirija.

VZI na festivalu "Teritorija sutrašnjice"

U finalu VII Međunarodnog ekološkog televizijskog festivala „Teritorija sutrašnjice“ (Nižnji Novgorod, Rusija), 13. do 16.09.2023. prikazan je film „Probudi se narode!“, iz dokumentarnog tv serijala „Zelena patrola na delu“, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Nagrade "Zlatna buklija"

Na 18. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma "Zlatna buklija" (Velika Plana, Srbija) dva priznanja: Prva nagrada "Zlatna buklija" za Milicu Alavanju, autorku filma "Džentlmen do kraja" i Specijalna nagrada za produkciju Vojvođanska zelena inicijativa.

VZI na Sunchild International Environmental Film Festivalu

Na SunChild International Environmental Festival (Jerevan, Armenija) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja prikazan je film ” Wake up people!”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

VZI na Kalakari filmskom festivalu

Na Kalakari film fest (Dewas, India), u zvaničnoj konkurenciji za priznanja, prikazani su filmovi: "The vineyards of Karlovci - We Don't Trust Anyone" i "Subotica Sands - There are no more birds", iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

VZI na First-Time Filmmaker Sessions

Na First - Time Filmmaker Sessions - hosted by Lift - Off Global Network (Pinewood Studios, England) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja prikazani su filmovi: "Subotica Sands - There are no more birds" i "Wake up people!", iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

VZI na ARKIPEL filmskom festivalu

Na ARKIPEL Jakarta International Documentary and Experimental Film Festival (Indonezija), u konkurenciji za priznanja prikazani su filmovi: "Subotica Sands - There are no more birds" i "The vineyards of Karlovci - We Don't Trust Anyone" iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

VZI na AIU Film Festivalu

Na AIU FILM FESTIVAL (Jahra, Kuvajt), u zvaničnoj konkurenciji za priznanja, prikazani su filmovi: "Tri dana do slobode", autorke Milice Alavanje i "Probudi se narode", autorke Ruže Helać, iz produkcije Vojvođanska zelena inicijativa.

U Velikom Gradištu na SILAFEST 2022 SREBRNI PINCUN za Ružu Helać

Na 14. Internationalnom festival turističkog I ekološkog filma - SILAFEST 2022 (Veliko Gradište, Srbija) SREBRNI PINCUN za najbolji srpski ekološki film za film "Subotička peščara - Nema više ptica" iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu" u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Dve nagrade na ovogodišnjem Vrmdža festu za produkciju Vojvođanska zelena inicijativa

Na 6. Vrmdža film festu produkcija Vojvođanska zelena inicijativa je dobila dve nagrade: Nagradu za najbolji ekološki film za "Tri dana do slobode", autorke Milice Alavanje i Nagradu za doprinos očuvanju prirodnog dobra za dokumentarni tv serijal "Zelena patrola na delu", autorke Ruže Helać.

NAGRADA "SLAĐANA VELJKOVIĆ" ZA NOVINARSKI PODUHVAT Ruži Helać za Dokumentarni tv serijal "Zelena patrola na delu"

U konkurenciji za novinarski poduhvat, žiri je jednoglasno odlučio da nagradu dodeli novinarki Ruži Helać iz Novog Sada, za serijal TV reportaža pod zajedničkim naslovom „Zelena patrola na delu“. Uz opštu ocenu da su Ruža Helać i njene TV reportaže stvarni pobednici ovogodišnjeg konkursa, žiri smatra da su članovi Udruženja „Vojvođanska zelena inicijativa“ i ekipa koja realizuje ovaj serijal od oko 150 polučasovnih reportaža, najjači i najprofesionalniji doprinos našim nastojanjima da generacijama obezbedimo zdravu životnu sredinu https://vom.rs/cmtdo/proglaseni-pobednici-novinarskog-konkursa-za-nagradu-sladjana-veljkovic/

Plaketa za istraživačko novinarstvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu dodelili su PLAKETU ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO, Ruži Helać i ekipi Zelene patrole, za izuzetan doprinos profesionalnom istraživanju. (Beograd, 05.05.2022.)

VZI na Ekotopfilm - Envirofilm 2022

Na Ekotopfilm - Envirofilm 2022 festival (Bratislava, Slovačka), u zvaničnoj konkurenciji za nagrade prikazan je film “Subotica Sands - There are no more birds”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

VZI na ECOCUP Green Documentary Film Festivalu

Na ECOCUP Green Documentary Film Festival (Moskva, Rusija), u septembru 2022., u zvaničnoj konkurenciji za nagrade biće prikazan film “Ratkovo – God is the only one we have not complained to”,  iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

VZI na The NGO International Film Festivalu

Na The NGO International Film Festival (Nairobi, Kenya) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazani filmovi: „BREZJAK – SMELLS LIKE A FRAUD!” i “Subotica Sands - There are no more birds”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

VZI na međunarodnom filmskom festivalu TO SAVE AND PRESERVE

Na International Ecological Film Festival TO SAVE AND PRESERVE (Khanty-Mansiysk, Russian Federation) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazani filmovi: “Subotica Sands - There are no more birds” i “Futog - A Very Hungry Man”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

VZI na First-Time Filmmaker Sessions

Na First-Time Filmmaker Sessions (United States), u konkurenciji za priznanja,  biće prikazan film “Subotica Sands - There are no more birds”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

VZI na Panama Series festivalu

Na Panama Series Festival (Arraijan, Panama), u konkurenciji za nagrade, biće prikazan film „Futog - A Very Hungry Man”/Futog - Mnogo gladan čovek”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

VZI na Travel Fest Albania

Na Travel Fest Albania (Tirana, Albanija), u zvaničnoj konkurenciji za nagrade učestvuje film “The vineyards of Karlovci - We Don't Trust Anyone”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

VZI na Mysuru International Water festivalu

Na Mysuru International Water Film Festival (Karnataka, India, MIWFF 2022) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja prikazan je film “THE SAVA EMBANKMENT – IT IS SOMETHING OUTRAGEOUS”/Savski nasip – Ovo je nešto nečuveno, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

VZI na Wildlife Vaasa International Nature festivalu

Na Wildlife Vaasa International Nature film festival (Vaasa, Finland) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja prikazani su filmovi: Ratkovo – God is the only one we have not complained to; BREZJAK – SMELLS LIKE A FRAUD! i The vineyards of Karlovci - We Don't Trust Anyone, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

VZI na 11. CMC VATAVARAN Festivalu

Na 11.CMS VATAVARAN - Internacionalni filmski festival zaštite životne sredine i živog sveta (NjuDelhi, Indija) za najbolji film je nominovan film "Kosjerić - Ovde je vrag odneo šalu", iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", u kategoriji: Corporate and CSR films.

VZI na Lift-Off Global Network

Na Lift-Off Global Network (England, United Kingdom ) u zvaničnoj konkurenciji za nagrade prikazani su filmovi: Subotica Sands - There are no more birds/Subotička peščara – Nema više ptica; HAZARDOUS WASTE ON TOUR!/ OPASAN OTPAD NA TURNEJI; Serbia - Mortgages On The Rivers/Hipoteke na reke; Fruska Gora National Park – There Goes Our Forest/NP Fruška gora – Ode naša šuma I KOSJERIC - THINGS GOT SERIOUS HERE!/KOSJERIĆ – OVDE JE VRAG ODNEO ŠALU, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Veliki uspeh produkcije Vojvođanska zelena inicijativa na festivalu Zlatna buklija

Na 16. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma "Zlatna buklija" u Velikoj Plani, filmovi: Kao nekad, autorke Milice Alavanje i Futog – Mnogo gladan čovek, autorke Ruže Helać, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, su dobitnici priznanja Zlatna buklija.

VZI nominovana za nagrade na Green fest-u

Na Međunarodnom festivalu zelene kulture „Green fest“ (Beograd, Srbija) za nagrade su nominovanа dva filma: Karlovački vinogradi – Mi nikome ne verujemo i Brezjak – Miriše na prevaru, iz dokumentarnog tv serijala „Zelena patrola na delu“.

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI u konkurenciji za nagrade na Liberation Docfest-u

Na Liberation Docfest (Daka,Bangladeš), u martu 2022. godine, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, biće prikazan film “The vineyards of Karlovci - We Don't Trust Anyone”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative. Liberation Docfest (Daka,Bangladeš) je festival posvećen dokumentarnom filmu koji nastoji da istakne borbu za oslobođenje i ljudska prava ljudi u različitim delovima sveta i njen savremeni značaj. Nastoji da podrži nove oblike posmatranja ljudske patnje i borbe za pravdu u globalnoj perspektivi.

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI u konkurenciji za nagrade na festivalu EDUKINO

Na 12th Educational Film Festival EDUKINO (Varšava, Poljska) u zvaničnoj konkurenciji za nagrade biće prikazani filmovi: The vineyards of Karlovci - We Don't Trust Anyone / Karlovački vinogradi - Mi nikome ne verujemo i BREZJAK – SMELLS LIKE A FRAUD! / BREZJAK - MIRIŠE NA PREVARU, iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI u konkurenciji za nagradu Zlatni Kapok

U zvaničnoj konkurenciji, za nagradu Zlatni Kapok, na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Guangdžou (GZDOC) za priznanja biće prikazane emisije: The vineyards of Karlovci - We Don't Trust Anyone, Ratkovo – God is the only one we have not complained to i BREZJAK – SMELLS LIKE A FRAUD!, iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative. Takmičenje za nagradu Zlatni Kapok Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Guangdžou (GZDOC) posvećeno je predstavljanju izvanrednih dokumentarnih filmova javnosti, promociji različitih kultura, negovanju dokumentarne publike i promociji domaćih i međunarodnih dokumentarnih filmova u Kini.

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI u polufinalu na festivalu 11th CMS VATAVARAN

U polufinalu 11th CMS VATAVARAN - Environment and Wildlife Film Festival and Forum (Nju Delhi, Indija), prikazani su filmovi: “Fruska Gora National Park – There Goes Our Forest” i “KOSJERIC - THINGS GOT SERIOUS HERE!”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI na Sessions By Lift-Off Global Network

Na Sessions By Lift-Off Global Network (Berlin, Mančester, Tokio, Njujork, Toronto, Los Anđeles, Amsterdam, Paris, Sidnej, Melburn, London) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazani film "Futog - A Very Hungry Man", iz Dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI na Cinema Of Nations

Emisije: "Ratkovo - Samo se Bogu nismo žalili", Brezjak – Miriše na prevaru” i “ Karlovački vinogradi – Mi nikome ne verujemo”, iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu" u zvaničnoj konkurenciji za nagrade na CINEMA OF NATIONS (Potsdam, Germany).

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI na SILAFEST-u

Na 13. Internacionalnom festivalu turističkog i ekološkog filma - SILAFEST u Velikom Gradištu, priznanje SREBRNI PINKUM ZA NAJBOLJI SRPSKI EKOLOŠKI FILM dobio je film BREZJAK - MIRIŠE NA PREVARU, iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI na Noble International Film Festival And Awards

Na Noble International Film Festival And Awards – NIFFA (Karnataka, Indija) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazani filmovi: BREZJAK – SMELLS LIKE A FRAUD!; Ratkovo – God is the only one we have not complained to; Futog - A Very Hungry Man I The vineyards of Karlovci - We Don't Trust Anyone, iz Dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI na SIMFEST-u

Film "Futog - A Very Hungry Man", iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, biće prikazan u zvaničnoj konkurenciji za nagrade u kategoriji: TV istraživačko novinarstvo, na SIMFEST (Mures, Rumunija).

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI još jednom na First-Time Filmmaker Online Sessions

Film "Futog - A Very Hungry Man", iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, biće prikazan u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, na First-Time Filmmaker Online Sessions (Buckinghamshire, United Kingdom).

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI u polufinalu Festival del Cinema di Cefalù

Na Festival del Cinema di Cefalù (Palermo, Italija) u polufinalu festivala biće prikazani filmovi: THE SAVA EMBANKMENT – IT IS SOMETHING OUTRAGEOUS / Savski nasip – ovo je nešto nečuveno; Fruska Gora National Park – There Goes Our Forest / Nacionalni park Fruška gora – Ode naša šuma i Into the future without water! / U budućnost bez vode, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative. Filmski festival Cefalu ima za cilj promociju znanja i širenje kinematografije u svim oblicima umetnosti i zabave u duhu slobode i dijaloga.

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI na Golden Tree International Documentary Festivalu

Film "The vineyards of Karlovci - We Don't Trust Anyone", iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, prikazan je u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, na Golden Tree International Documentary Festival (Frankfurt, Nemačka).

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI na First-Time Filmmaker Online Sessions

Film "The vineyards of Karlovci - We Don't Trust Anyone", iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, biće prikazan u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, na First-Time Filmmaker Online Sessions.

Pogledajte zvaničan sajt.

VELIKI USPEH ZELENE PATROLE na HANNA – Internacionalom filmskom festivalu u Pensilvaniji

Na HANNA – Internacionalom filmskom festivalu u Pensilvaniji (USA), u kategoriji: dokumentarni film, pobedio je film „NP Fruška gora – Ode naša šuma“, iz dokumentarnog tv serijala „Zelena patrola na delu“, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, autorke Ruže Helać.

Pogledajte film.

VZI na Međunarodnom festivalu o životnoj sredini i ljudskim pravima

Na Ecocine - Festival Internacional de Cinema Ambiental e Direitos Humanos/ Međunarodni festival o životnoj sredini i ljudskim pravima (San Sebastian, Brazil), u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazani filmovi:

 • Brezjak - Smells Like a Fraud
 • Ratkovo - God is the only one we have not complained to
 • Fruska Gora National Park – There Goes Our Forest

iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, autorke Ruža Helać.

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI na ECOCUP Green Documentary Film Festivalu

Na ECOCUP Green Documentary Film Festival (Moskva, Rusija), u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan film “Fruska Gora National Park – There Goes Our Forest”/Nacionalni park Fruška gora – Ode naša šuma, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, autorke Ruža Helać, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

VZI na London Eco Film Festivalu

Na London Eco Film Festivalu (25., 26. i 27. marta 2021. godine) u zvaničnoj konkurenciji za nagrade biće prikazani filmovi: SAVA EMBANKMENT – IT IS SOMETHING OUTRAGEOUS/Savski nasip – Ovo je nešto nečuveno; “KOSJERIC - THINGS GOT SERIOUS HERE!”/ KOSJERIĆ – OVDE JE VRAG ODNEO ŠALU I “Smederevo - Would you like to breathe or to eat”/Smederevo – Hoćet li da jedete ili da dišete, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, autorke Ruže Helać.

VZI na Golden Tree International Documentary Festival

Na Golden Tree International Documentary Festival (Frankfurt, Nemačka), u konkurenciji za nagrade, biće prikazan film "BREZJAK – SMELLS LIKE A FRAUD!"/ Brezjak – Miriše na prevaru, iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", u produkvciji Vojvođanske zelene inicijative, autorke Ruže Helać.

VZI na Festival del Cinema di Cefalù

Na Festival del Cinema di Cefalù (Palermo, Italija), u zvanićnoj konkurenciji za nagrade biće prikazani filmovi: THE SAVA EMBANKMENT – IT IS SOMETHING OUTRAGEOUS/Savski nasip – Ovo je nešto nečuveno; Into the future without water!/ U budućnost bez vode i Fruska Gora National Park – There Goes Our Forest/ Fruška gora – Ode naša šuma, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, autorke Ruže Helać.

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI na First-Time Filmmaker Online Sessions

Na First-Time Filmmaker Online Sessions (United Kingdom), u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazani filmovi: Ratkovo – God is the only one we have not complained to (Ratkovo – samo se Bogu nismo žalili) i Brezjak – Smells like a fraud! (Brezjak – Miriše na prevaru), iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, autorke Ruža Helać.

VZI na Grand OFF - World Independent Film Awards

Na Grand OFF - World Independent Film Awards (Varšava, Poljska), u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, biće prikazan film “Fruska Gora National Park – There Goes Our Forest”/”Nacionalni park Fruška gora – Ode naša šuma” I “ BREZJAK – SMELLS LIKE A FRAUD!”/ ”Brezjak – Miriše na prevaru”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, autorke Ruže Helać. Grand OFF - Svetska nagrada za nezavisni film najvažnija je inicijativa za promociju nezavisne kinematografije u Poljskoj i jedan od najvažnijih kulturnih događaja povezanih sa nezavisnom kinematografijom na svetu. Misija Grand OFF-a je staviti nezavisnu kinematografiju u središte pažnje koju zaslužuju i filmovi i njihovi autori.

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI na Liberation Docfest Bangladesh

Na Liberation Docfest Bangladesh (Daka, Bangladeš), u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, biće prikazani filmovi: Ratkovo – God is the only one we have not complained to/Ratkovo – samo se Bogu nismo žalili, “BREZJAK – SMELLS LIKE A FRAUD!”/ ”Brezjak – Miriše na prevaru”, “Fruska Gora National Park – There Goes Our Forest”/”Nacionalni park Fruška gora – Ode naša šuma”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, autorke Ruže Helać. Liberation DocFest Bangladesh, ranije poznat kao „Međunarodni festival dokumentarnih filmova o oslobođenju i ljudskim pravima“, festival je posvećen dokumentarnoj kinematografiji, koji želi da istakne borbu za oslobođenje i ljudska prava ljudi u različitim delovima sveta i njegov savremeni značaj.

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI na 11th CMS VATAVARAN - Environment and Wildlife Film Festival and Forum

Na 11th CMS VATAVARAN - Environment and Wildlife Film Festival and Forum (Nju Delhi, Indija), u zvaničnoj konkurenciji za nagrade biće prikazan film “Fruska Gora National Park – There Goes Our Forest”/ “Nacionalni park Fruška gora – Ode naša šuma”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, autorke Ruže Helać, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI na Phoenix of Sarajevo International Tourism Film Festivalu

Na Phoenix of Sarajevo International Tourism Film Festival (Bosna i Hercegovina) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan film “Fruska Gora National Park – There Goes Our Forest”/Nacionalni park Fruška gora – Ode naša šuma, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, autorke Ruže Helać, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI na Short Film Festival of Biodiversity

Na Short Films Festival of Biodiversity (Parque Corgo, Portugal), u zvaničnoj konkurenciji za priznanja prikazan je film “Fruska Gora National Park – There Goes Our Forest”/Nacionalni park Fruška gora – Ode naša šuma, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, autorke Ruža Helać, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI na Linz International Short Film Festivalu

Na Linz International Short Film Festival (Linc, Austrija) u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, biće prikazan film „Tri dana do slobode“, autorke Milice Alavanje, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Pogledajte zvaničan sajt.

Trijumf filma "Tri dana do slobode", autorke Milice Alavanje, na festivalu "Zlatna buklija" u Velikoj Plani

Dve nagrade - Grand prix publike i Prva nagrada Zlatna buklija, na festivalu Zlatna buklija u Velikoj Plani, za film "Tri dana do slobode", autorke Milice Alavanje, a u produkciji Vojvođanske zelene inicijative. 

Pogledajte zvaničan sajt.

VZI na festivalu SIMFEST

Na International TV Broadcasters and Independent Producers Festival SIMFEST (Mures, Rumunija) u zvaničnoj konkurenciji za nagrade su sledeći filmovi:

iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, autorke Ruže Helać.

Pogledajte zvaničan sajt.

Nagrade za VZI na festivalu SILAFEST

Zlatni Pinkum za najbolji srpski ekološki film, na festivalu SILAFEST, za film "Tri dana do slobode" (serijal "Profesija čovek"), autorke Milice Alavanja, a u produkciji Vojvođanske zelena inicijative. Pogledajte zvanično proglašenje.

Film „NACIONALNI PARK FRUŠKA GORA - ODE NAŠA ŠUMA“, autorke Ruže Helać, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, osvojio je nagradu „SREBRNI PINKUM ZA NAJBOLJI EKOLOŠKI FILM“ na festivalu SILAFEST 2020 (Veliko Gradište, Srbija). Pogledajte zvanično proglašenje.

VZI na međunarodnom ekološkom festivalu "To Save and Preserve"

Na International Ecological Film Festival TO SAVE AND PRESERVE (Khanty-Mansiysk, Russian Federation) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazani filmovi iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative:

Posetite zvaničan sajt.

VZI na LAMPA International Film Festivalu

Na LAMPA International Film Festival of socially oriented short films, videos and social advertising (Perm, Russian Federation) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazani filmovi:

 • “Smederevo - Would you like to breathe or to eat”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”,
 • “STJEPAN LONCARIC BRACA – A GENTLEMAN TO THE END”, iz dokumentarnog tv serijala “Profesija čovek”, autorke Milice Alavanje

u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Golden Tree International Documentary Film Festivalu

Na Golden Tree International Documentary Film Festival biće prikazan filmovi:

 • "Profession Human: Dusan Tomic- A cure For my heart ", autorke Milice Alavanje (Srbija),
 •  "THE SAVA EMBANKMENT – IT IS SOMETHING OUTRAGEOUS", iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”

u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na VIVA Film Festivalu

Na VIVA FILM FESTIVALu (Sarajevo, BiH) biće prikazan film "TRI DANA DO SLOBODE" – autorke Milice Alavanje (Srbija), u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na XXIII International Ecological TV Festival"To Save and Preserve"

Na XXIII International Ecological TV Festival "To Save and Preserve" (Khanty-Mansiysk, Russian Federation) u konkurenciji za nagrade biće prikazani filmovi “Into the future without water!”, “Serbia - Mortgages On The Rivers”, autorke Ruže Helać i “Krcedin Holm - Over There Where Time Stopped”, autorke Milice Alavanja, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na People of Color International Film Festivalu

Na People of Color International (New York, United States) film “KOSJERIC - THINGS GOT SERIOUS HERE!”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu” je ušao u 10% najboljih filmova (prijavljeno 3047 filmova iz 168 zemalja). Takmičenje se nastavlja u narednom periodu za najbolji film na festivalu.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Smaragdnom Eco Film Festivalu

Na Smaragdnom eco film festivalu (Hrvatska) u kategoriji dugometražni dokumentarni film, u konkurenciji za priznanja, biće prikazani filmovi u produkciji Vojvođanske zelene inicijative: "NP FRUŠKA GORA: ODE NAŠA ŠUMA" – Ruža Helać (Srbija) i "TRI DANA DO SLOBODE" – Milica Alavanja (Srbija)

Posetite zvaničan sajt.

VZI na BUEIFF CHANNEL (Argentina)

Na BUEIFF CHANNEL (Buenos Aires, Argentina) biće prikazan film Profession Human: Dusan Tomic - “A Cure For My Heart”, autorke Milice Alavanje u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na 6th International Nature Film Festival Gödöllő

Na VI. International Nature Film Festival Gödöllő/International Nature and Environmental Festival (Budimpešta, Mađarska) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan film "Opasan otpad na turneji", iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na International Ecological Film Festivalu "TO SAVE AND PRESERVE"

Na International Ecological Film Festival TO SAVE AND PRESERVE (Khanty-Mansiysk, Russian Federation) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan film “Fruska Gora National Park – There Goes Our Forest”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na 6th Herat International Women's Film Festival

Na 6th Herat International Women's Film Festival (Kabul, Afganistan) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan dokumentarni film “PROFESSION HUMAN: STJEPAN LONCARIC BRACA – A GENTLEMAN TO THE END”, autorke Milice Alavanje, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na The International Women's Film Festival

Na The International Women's Film Festival (Kabul, Afganistan) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazani dokumentarni filmovi “I HAVE A DREAM - ONE DAY WITH ETELA MERK” i “Into the future without water!” u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Prvo mesto na medijskom konkursu Milici Alavanji

Milica Alavanja, autorka filma "Nemojte nam život uzimati", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, osvojila je prvo mesto na medijskom konkursu "Drugačije od drugih", u organizaciji SKGO, za izveštavanje iz oblasti zaštite životne sredine.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na The Lift-Off Global Network film festivalu

Na The Lift-Off Global Network film festivalu u konkurenciji za priznanja biće prikazan filmovi: "Smederevo - Would you like to breathe or to eat", "KOSJERIC - THINGS GOT SERIOUS HERE!" i "THE SAVA EMBANKMENT – IT IS SOMETHING OUTRAGEOUS", iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", autorke Ruže Helać, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Na The Lift-Off Global Network film festivalu u konkurenciji za priznanja biće prikazan film " Dusan Tomic - “A Cure For My Heart” ", iz dokumentarnog tv serijala "Profesija čovek" i "STJEPAN LONCARIC BRACA – A GENTLEMAN TO THE END", autorke Milice Alavanja, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Tuzla Film Festivalu

Na Tuzla Film Festivalu, u zvaničnoj konkurenciji za priznanja prikazan je film “Ima li Bože pravde" autorke Milice Alavanje, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na GEOFILMFESTIVAL-u

Na GEOFILMFESTIVAL (Padova, Italija) biće prikazan film “KRCEDIN HOLM - OVER THERE WHERE TIME STOPPED/ Krčedinska ada – Ovde je vreme stalo”, autorke Milice Alavanje,u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, u zvaničnoj konkurenciji za priznanja.

Na GEOFILMFESTIVAL (Padova, Italija) biće prikazan film “IL FIUME KARAS - QUANDO I MAIALI MANGIANO” iz dokumentarnog tv serijala „Zelena patrola na delu“ , u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, u zvaničnoj konkurenciji za priznanja.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na MoziMotion Film Festivalu

Na MoziMotion Film Festivalu (Beeld en Gerluid, Holandija) prikazani su filmovi “Into the future without water!/U budućnost bez vode“ i "Serbia - Mortgages On The Rivers/Srbija - Hipoteke na reke", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, autorke Ruže Helać,u zvaničnoj konkurenciji za priznanja.

Na MoziMotion Film Festivalu (Beeld en Gerluid, Holandija) biće prikazan film “KRCEDIN HOLM - OVER THERE WHERE TIME STOPPED/ Krčedinska ada – Ovde je vreme stalo, autorke Milice Alavanje,u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, u zvaničnoj konkurenciji za priznanja.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Jahorina Film Festivalu

Na JAHORINA FILM FESTIVALU (Sarajevo, BiH) u konkurenciji za nagrade, u kategoriji: ekološki regionalni film, su filmovi: „Ima l’ Bože pravde“ i „Tamo gde je vreme stalo“, autorke Milice Alavanje, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Las Vegas Global Film Convention

Na LAS VEGAS GLOBAL FILM CONVENTION (Las Vegas, Nevada) u finalu će biti prikazani filmovi: „KRCEDIN HOLM - OVER THERE WHERE TIME STOPPED” I “Braca The Beekeeper - This is my world!” , autorke Milice Alavanje, u produkciji Vojvođanska zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Short Cut filmskom festivalu

Na Festivalu turističkog, ekološkog kratkog filma u kategoriji život (Inđija, Srbija) u finalu če biti prikazan film „KRCEDIN HOLM - OVER THERE WHERE TIME STOPPED”, autorke Milice Alavanje, u produkciji Vojvođanska zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na međunarodnom filmskom festivalu WOW

Na WOW international film festival (Elomrane Tunis), u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan film iz produkcije Vojvođanske zelene inicijative: ” KRCEDIN HOLM - OVER THERE WHERE TIME STOPPED“ autorke Milice Alavanje.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na međunarodnom filmskom festivalu Africa 2019

Na International Tourism Film Festival - Africa 2019 (Johanesburg, Južna Afrika), u zvaničnoj konkurenciji za nagrade biće prikazani filmovi iz produkcije Vojvođanske zelene inicijative: ” KRCEDIN HOLM - OVER THERE WHERE TIME STOPPED“ autorke Milice Alavanje i “Into the future without water!” i “Serbia - Mortgages On The Rivers” autorke Ruže Helać.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na međunarodnom ekološkom TV festivalu "To Save and Preserve"

Na International Ecological TV Festival "To Save and Preserve" (Khanty-Mansiysk , Russia), u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, prikazan je film “Serbia - Mortgages On The Rivers” iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Docademia's 3rd Short Documentary Contest

Na Docademia’s 3rd Short Documentary Contest (Chicago, United States), u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan film “Dvor on Una - We Are Not For Sale”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Starz Play by Cinepax Short Film Competition

Na STARZ PLAY by Cinepax Short Film Competition (Karači, Pakistan) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan film iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrol na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Cayenne Short Film Festivalu

Na Cayenne Short Film Festival (New York, United States), u konkurenciji za nagrade biće prikazani film “KRCEDIN HOLM - OVER THERE WHERE TIME STOPPED”, autorke Milice Alavanje, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Dadasaheb Phalke International Film Festivalu

Na DADASAHEB PHALKE INTERNATIONAL FILM FESTIVAL (Mumbai, India) u konkurenciji za nagrade biće prikazani filmovi: „Into the future without water!“ i „HAZARDOUS WASTE ON TOUR!“ u produkciji Vojvođanske zelene inicijative iz dokumentarnog tv serijala „Zelena patrola na delu“.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na KanivFest-u

Na KanivFest - Kaniv International Film Festivalu (Kaniv, Ukraine) zvaničnoj konkurenciji za nagrade, biće prikazani: “Serbia - Mortgages On The Rivers”, film iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na International Ecological Film Festivalu u Rusiji

Na International Ecological Film Festival "To Save and Preserve" (Khanty-Mansiysk , Russia),u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, biće prikazan film “KRCEDIN HOLM - OVER THERE WHERE TIME STOPPED” autorke Milice Alavanje, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na International Ecological TV Festivalu u Rusiji

Na International Ecological TV Festival "To Save and Preserve" (Khanty-Mansiysk , Russia), u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, biće prikazani: “Serbia - Mortgages On The Rivers” I “Into the future without water!”, filmovi iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrol na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na The Lift-off Sessions

Na The Lift-off Sesions, tokom meseca februara 2019, biće prikazani filmovi: HAZARDOUS WASTE ON TOUR!, "Serbia - Mortgages On The Rivers" i "Into the future without water!", iz Dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Aplin Film Festivalu

Na APLIN FILM FESTIVAL (Brašov, Rumunija) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan film “National park “Fruška goLa” - Condition regular!”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

Film VZI najbolji na The Independent Film Collaborative

Najbolji film na The Independent Film Collaborative - IFC (Dhaka, Bangladesh) je film “HAZARDOUS WASTE ON TOUR!”, iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative

Posetite zvaničan sajt.

VZI na International Nature Film Festivalu

Na International Nature Film Festival of Gödöllő 2019! (Gödöllő, Mađarska) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan film iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Dadasaheb Phalke International Film Festivalu

Na DADASAHEB PHALKE INTERNATIONAL FILM FESTIVAL, DPIFF (Mombai, India) u konkurenciji za priznanja biće prikazani filmovi u produkciji Vojvođanske zelene inicijative:

 • Into the future without water! i HAZARDOUS WASTE ON TOUR!, autorke Ruže Helać
 • KRCEDIN HOLM - OVER THERE WHERE TIME STOPPED!, autorke Milice Alavanje.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Smaragdni Eco Film Festivalu

Na SMARAGDNI ECO FILM FESTIVAL - SEEF (Hrvatska), u konkurenciji DUGOMETRAŽNI film, biće prikazan film "Hipoteke na reke", iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative. 

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Alpin Film Festivalu

Na ALPIN FILM FESTIVAL (Predeal, Rumunija), u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan film National park “Fruška goLa” - Condition regular!, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Inshort Film Festivalu

Na Inshort Film Festival 2018 (Lagos, Nigeria), u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan film “HAZARDOUS WASTE ON TOUR! “, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Tourfilm Riga

Na International Tourism Film Festival "Tourfilm Riga" (Riga, Letonija), u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan film “KRCEDIN HOLM - OVER THERE WHERE TIME STOPPED”, autorke MIlice Alavanje, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Sandalia Sustainability Film Festivalu

Na Sandalia Sustainability Film Festival (Sassari, Italy), film „Dvor on Una – We Are Not For Sale”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative dobio je priznanje u oblasti zaštite životne sredine.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na JAHORINA Film Festivalu

Na 12. međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog igranog filma "JAHORINA Film Festival" za dokumentarni film "Temska - Mi smo zakon" autorka Ruža Helać je dobila ZLATNI JAVOR za najbolji ekološki film u regionalnoj selekciji. Film je snimljen za dokumentarni tv serijal "Zelena patrola na delu" u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Green Fest-u

Na International Green Culture Festival "Green Fest", u konkurenciji za nagrade su filmovi: National park “Fruška goLa” - Condition regular!", autorke Ruže Helać i "KRCEDIN HOLM - OVER THERE WHERE TIME STOPPED", autorke Milice Alavanje, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Kolkata International Wildlife & Environment filmskom festivalu

Na Kolkata International Wildlife & Environment Film Festival - India (Kalkuta, Indija) biće prikazani, u konkurenciji za priznanja, filmovi iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative: “National park “Fruška goLa” - Condition regular!” i “ Temska – we are the law!”.

Posetite zvaničan sajt.

Pobeda na konkursu “Drugačiji od drugih”

Na medijskom konkursu SKGO „Drugačiji od drugih“, u kategoriji: Zaštita životne sredine na lokalnom nivou, pobednik na konkursu je Ruža Helać za emisiju “Hipoteka na reke”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delU”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Vikipediji

Pogledajte stranicu o Vojvođanskoj zelenoj inicijativi na Vikipediji (Wikipedia).

Posetite stranicu.

VZI na West Herzegowina Festu

Na West Herzegowina Festu (Široki Brijeg, Bosnia and Herzegovina), u subotu 28.07.2018. godine, u konkurenciji za nagrade biće prikazan film “I will never go down this street again!” autorke Milice Alavanje, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Sandalia Sustainability Film Festivalu

Na Il Sandalia Sustainability Film Festivalu (Sassari, Italy) u konkurenciji za nagrade biće prikazan film “Dvor na Uni – Nismo na prodaju”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Vaasa Wildlife Festivalu

Na Vaasa Wildlife Festival (Vaasa, Finland), konkurenciji 854 filma iz 88 zemalja, u zvaničnoj selekciji za priznanja izabrano je 112 filmova. Među izabranima je film “TEMSKA – WE ARE THE LAW!”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Festivalu "To Save and Preserve"

Na International Ecological Film Festival TO SAVE AND PRESERVE (Khanty-Mansiysk, Russian Federation), u konkurenciji za nagrade, prikazan je film "Nadalj - Bird Callers and Truth Hunting" ,u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu".

Posetite zvaničan sajt (br. 340. i 342., Vojvođanska Zelena Inicijativa, Ruža Helać)

VZI na Jahorina Film Festivalu

Na Međunarodnom festivalu u dokumentarnog filma turizma i ekologije - JAHORINA FILM FESTIVAL, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade biće prikazan film “Temska – MI smo zakon”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI dobila nagradu "Zlatna buklija"

Nagrada „Zlatna buklija“, za kolektivni  rad u izboru ekoloških sadržaja, Vojvođanskoj zelenoj inicijativi:  Milici Alavanji za film „Krčedinska ada – Tamo gde je vreme stalo“ i  Ruži Helać za film „Temska - Mi smo zakon“.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na ARKIPEL Jakarta International Documentary and Experimental Film Festivalu

Na ARKIPEL Jakarta International Documentary and Experimental Film Festival (Jakarta, Indonesia) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan film “Temska – we are the law!”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrol na delu”.

Posetite zvaničan sajt.

"Zelena patrola na delu" nominovana za Data Journalism Awards

Dokumentarni tv serijal "Zelena patrola na delu" nominovan za novinarsku nagradu Data Journalism Awards (Pariz, Francuska) u kategorijama: individualni portfolio, mali novinarski tim i istraživačko novinarstvo.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Grand IndieWise Convention

Na Grand IndieWise Convention (Miami, Florida) u finalu biće prikazani filmovi iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu” u produkciji Vojvođanske zelene inicijative: Grand Backa Canal – People, this is the crime!, Moravica lake - NOTHING TO NO ONE, Novi Sad - I will never go down this street again!, S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood I Right and/or justice for Cucuge residents

Pogledajte promotivni video.

Ruža Helać nominovana za Nagradu za istraživačko novinarstvo

Ruža Helać nominovana je za Nagradu za istraživačko novinarstvo za 2018. za emisiju pod nazivom “Ivanje – U našoj opštini nema zakona” u kategoriji elektronski mediji.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Docademia’s 2nd Short Documentary Festivalu (USA)

Na Docademia’s 2nd Short Documentary Festival (USA) biće prikazani filmovi: “HAZARDOUS WASTE ON TOUR!” i “Dvor on Una - We Are Not For Sale”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na San Mauro Film Festivalu

Na San Mauro Film Festivalu (Torino, Italija) u polufinalu će biti prikazani sledeći filmovi, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative:

 • I HAVE A DREAM - ONE DAY WITH ETELA MERK,
 • Braca The Beekeeper - This is my world!,
 • Right and/or justice for Cucuge residents,
 • Dvor on Una - We Are Not For Sale
 • S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood,

iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Zagreb TOURFILM festivalu

Na ZAGREB TOURFILM FESTIVALU (Hrvatska) u konkurenciji za priznanja biće prikazan film “Temska – we are the law!”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na međunarodnom ekološkom TV festivalu "To Save and Preserve"

Na međunarodnom ekološkom TV festivalu "To Save and Preserve" (Khanty-Mansiysk, Russian Federation) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan film “Temska – Mi smo zakon!”, autorke Ruže Helać i film “Braca pčelar – Ovo je moj svet”, autorke Milice Alavanje, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Grand Off - World Independent Short Film Awards

Na GRAND OFF - WORLD INDEPENDENT SHORT FILM AWARDS (Varšava, Poljska), u konkurenciji za priznanja, biće prikazan film “Temska – we are the law!.”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrol na delu”.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Martovskom beogradskom festivalu

Фilm "Opasan otpad na turneji", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu" izabran је u zvaničan takmičarski program Martovskog beogradskog festivalа dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Grand IndieWise Convention

U finalu GRAND INDIEWISE CONVENTION biće prikazani filmovi:

 • S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood,
 • Prijepolje - A river of life that carries death with it,
 • LAJKOVAC -- When a mouse bites through a cable,
 • Moravica lake - NOTHING TO NO ONE,
 • Dvor on Una - We Are Not For Sale,
 • WATER FROM MY GRANDFATHER`S COFFIN
 • Nadalj - Bird Callers and Truth Hunting
 • Grand Backa Canal – People, this is the crime!

u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”

Pogledajte promotivni video festivala.

VZI na međunarodnom filmskom festivalu "Voices from the Waters"

Na 12th Edition of Voices from the Waters the International Travelling Film Festival on Water. (Bengalore, India), u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan film "Temska - We are the law!" , u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrol na delu”.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na STIFF 2017

Na STIFF 2017 - San Mauro Torinese International Film Festival (Turin, Italia), film iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrol na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, plasirao se u polufinale.

Posetite zvaničan sajt.

VZI u finalu festivala Independent Film Collaborative

Na Independent Film Collaborative (IFC) (Daka, Bangladeš), u konkurenciji za priznanja, film: “Dvor on Una - We Are Not For Sale”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", plasirao se u polufinale.

Posetite zvaničan sajt.

Priznanje Ruži Helać na Green Montenegro International Film Festu

Na Green Montenegro International Film Festu (GMIFF) dodeljena su specijalna priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama koje su značajno doprinele izuzetno uspešnoj relizaciji III izdanja ovog međunarodnog filmskog izdanja. Priznanja su dobili stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Fiona McCluney, Željka Radak Kukavičić, direktorica NTO Core Gore, Spomenka Saraga, direktorica Zagreb Tour Film Fest, reditelj Rajko Grlić, Ivana Vojinović, direktorica Direktorata za zaštitu životne sredine, Ruža Helać iz Vojvođanske zelene inicijative.

REC: Prva nagrada Ruži Helać za novinarstvo u oblasti životne sredine i održivog razvoja

U okviru Programa podrške organizacijama civilnog društva u Srbiji u oblasti životne sredine – CSOnnect, 18. decembra 2017. svečano su dodeljene REC-ove medijske nagrade za izveštavanje u oblasti životne sredine i održivog razvoja. U kategoriji tradicionalnih medija, PRVO MESTO osvojila je Ruža Helać (Vojvođanska zelena inicijativa), za emisiju „Opasan otpad na turneji“– emisija iz dokumentarnog TV serijala „Zelena patrola na delu“.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na IAWRT

Na IAWRT - The International Association of Women in Radio & Television (Manila, Filipini), u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazani filmovi: Dvor na Uni - Nismo na prodaju i Opasan otpad na turneji, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu".

Posetite zvaničan sajt.

VZI na NPS International Children's Film Festivalu

Na NPS INTERNATIONAL CHILDREN'S FILM FESTIVAL (Guwahati, India) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazani filmovi: “Braca The Beekeeper - This is my world!” I “Novi Sad - I will never go down this street again!”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

8. Green fest: Milici Alavanji prva nagrada za najbolji srpski dokumentarni film

Na 8. Međunarodni festival zelene kulture GREEN FEST (Beigrad, Srbija) za najbolji srpski film izabran je “Braca pčelar – ovo je moj svet” rediteljke Milice Alavanje, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Asian Film Centre Global festivalu

Na Asian Film Centre Global Fest-u (Kalkuta, Indija), u konkurenciji za priznanja biće prikazani filmovi: "Dvor on Una - We Are Not For Sale" i "HAZARDOUS WASTE ON TOUR!", iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Cardiff International Film festivalu

Na Cardiff International Film Festivalu (Kardif, Ujedinjeno kraljevstvo), u konkurenciji za priznanja, biće prikazani filmovi:

 • Dvor on Una - We Are Not For Sale;
 • I HAVE A DREAM - ONE DAY WITH ETELA MERK,
 • HAZARDOUS WASTE ON TOUR!,
 • S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood, Right and/or justice for Cucuge residentsm

u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu".

Posetite zvaničan sajt.

VZI u finalu GREEN Festa

U finalu GREEN Festa film "Braca The Beekeeper - This is my world!", autorke Milice Alavanje, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative. u prilogi je zvanična selekcija.

Pogledajte zvaničnu selekciju na slici ispod.

Green Fest finalisti

VZI na G2 Green Earth Film festivalu

Na G2 GREEN EARTH FILM FESTIVAL (Los Anđeles, USA) u polufinalu su filmovi:

 • HAZARDOUS WASTE ON TOUR!,
 • WATER FROM MY GRANDFATHER`S COFFIN,
 • Moravica lake - NOTHING TO NO ONE i,
 • Dvor on Una - We Are Not For Sale, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Na Festival je prijavljeno 1677 filmova iz celog sveta. U polufinalu će biti prikazano 100 filmova!

Posetite zvaničan sajt

VZI na Tuzla film festivalu

Na Tuzla film festivalu (Tuzla, Bosna i Hercegovina) u polufinalu će biti prikazan film "SOS Halkidiki - Until the Last Drop of Blood", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu".

Posetite zvaničan sajt

VZI na The Caribbean Film Festival and Market

Na The Caribbean Film Festival and Market (Bahami) u polufinalu će biti prikazan film "SOS Halkidiki - Until the Last Drop of Blood", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu".

Posetite zvaničan sajt

VZI na Zagreb Tourfilm Festivalu

Na IX ZAGREB TOURFILM FESTIVALU, u kategoriji ekološkog filma, u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan film “Dvor na Uni – Nismo na prodaju”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt

VZI na Bansko Mountain Film Festivalu

Na XVII Bansko Mountain Film Festival (Bansko, Bugarska) u konkurenciji za priznanja biće prikazani filmovi: “HAZARDOUS WASTE ON TOUR!” i “Dvor on Una - We are not for sale”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt

VZI na Les de la Toile festivalu

Na festivalu kratkog dokumentarnog filma Les de la Toile (Pariz, Francuska) u polufinalu je film "Novi Sad - I will never go down this street again!", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu".

Posetite zvaničan sajt

VZI na Egypt Film Festivalu

Na Egypt Film Festivalu, u zvaničnoj konkurenciji za priznanja, biće prikazani filmovi: "S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood" i "Dvor on Una - We Are Not For Sale", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu".

Posetite zvaničan sajt

VZI na Lakecity Film Festivalu

U polufinalu Lakecity Film Festivala (Festac Town, Nigeria) biće prikazan film "HAZARDOUS WASTE ON TOUR!", iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt

VZI nominovana na CMS VATAVARAN međunarodnom takmičenju

Film "SOS Halkidiki - Until the Last Drop of Blood" iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu" nominovan je na 2017 CMS VATAVARAN - 9th Competitive International Environment & Wildlife Film Festival and Forum u kategoriji Series, International.

Posetite zvaničan sajt

VZI na Arroios Film Festivalu

Na Arroios Film Festival (Lisabon, Portugal) u konkurenciji za priznanja biće prikazan film ”HAZARDOUS WASTE ON TOUR!“ iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt

VZI na Innsbruck Nature Film Festivalu

Na INNSBRUCK NATURE FILM FESTIVALU, u konkurenciji za priznanja, biće prikazan film “Dvor on Una - We are not for sale!” iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt

VZI na 1st Grand IndieWise Convention

Na 1st Grand IndieWise Convention (AUG 24-27, 2017) koji će se održati na Majamiju u Floridi, u finalu biće prokazani filmovi u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu": Grand Backa Canal – People, this is the crime!, Prijepolje - A river of life that carries death with it, Nadalj - Bird Callers and Truth Hunting, Right and/or justice for Cucuge residents, S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood, Moravica lake - NOTHING TO NO ONE, Dvor on Una - We Are Not For Sale i Novi Sad - I will never go down this street again!.

Posetite zvaničan sajt

VZI na Caribbean Film Festival & Market

Na Caribbean Film Festival & Market, u polufinalu biće prikazani filmovi:Bela Crkva - HAZARDOUS WASTE ON TOUR!, S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood i Dvor on Una - We Are Not For Sale, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu"

Posetite zvaničan sajt

VZI na International film & Music Gathering

Na International film & Music Gathering (Fort Monostor, Komarom, Hungary) prikazan je film "S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu".

Posetite zvaničan sajt

VZI na IndustryBOOST Competition festivalu

Na IndustryBOOST Competition film festivalu u finalu za priznanja biće prikazani filmovi: “ Dvor on Una - We Are Not For Sale”, "Moravica lake - NOTHING TO NO ONE", "S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood" "Right and/or justice for Cucuge residents" i "Grand Backa Canal – People, this is the crime!", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Ruža Helać nominovana za Nagradu za istraživačko novinarstvo 2017.

Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 10. maja 2017, u organizaciji NUNS-a održana je tradicionalna svečanost, povodom Svetskog dana slobode medija, na kojoj će biti dodeljene Nagrade za istraživačko novinarstvo 2017.

U kategoriji - elektronski mediji među nominovanim novinarima je Ruža Helać, autorka i urednica dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", za emisiju pod nazivom "Bela Crkva – Opasan otpad na turneji", u okviru nezavisne produkcije "Vojvođanska zelena inicijativa", koja je emitovana u novembru i decembru 2016. i januaru 2017. godine na 80 lokalnih, regionalnih i stranih TV: TV B92 info, RTV Kuršumlija, RTV Marš, TV Klik, TV Brus, RTV Mlava, RTV Puls, RTV Rubin, RTRS…

Više o nominovanim novinarskim radovima: http://nuns.rs/info/activities/30764/nominovani-radovi-za-nagradu-za-istrazivacko-novinarstvo-2017.html

Nominovani novinari za NUNS nagradu

VZI na Volgograd International Independent Film Festivalu

U martu 2017. godine, na Volgograd International Independent Film Festivalu (Volgograd, Rusija), u konkurenciji za priznanja, biće prikazan film "Nadalj - Bird Callers and Truth Hunting", iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu" u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt

VZI na Bengalore film society

Film "SOS Halkidiki- Until the Last Drop of Blood" iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, biće prikazan u konkurenciji za priznanja, na Bengalore film society u selekciji za 11. Glas za vode (11th edition of Voices from the Waters).

Posetite zvaničan sajt

VZI na Llanberis Adventure & Mountain Film Festivalu

Na Llanberis Adventure & Mountain Film Festivalu u zvaničnoj selekciji za priznanja  prikazan je film "Braca The Beekeeper - This is my world!" autorke Milice Alavanje, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt

VZI na ARKIPEL Jakarta International Documentary and Experimental Film Festivalu

Na ARKIPEL Jakarta International Documentary and Experimental Film Festivalu (Džakarta, Indonezija) u konkurenciji za priznanja prikazan je film "Moravica lake - NOTHING TO NO ONE", iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu" u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt

VZI na International Tourism Film Festival "Tourfilm Riga"

Na International Tourism Film Festival "Tourfilm Riga" (Riga. Latvia) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja prikazan je film “Dvor on Una - We Are Not For Sale”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt

VZI na The Seoul Guro International Kids Film Festivalu

Na The Seoul Guro International Kids Film Festival (Koreja) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja prikazani su filmovi/emisije iz Dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative:

VZI na IndieWise Filmskom festivalu (USA)

Na IndieWise Filmskom festivalu (USA) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja prikazani su sledeći filmovi/emisije, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”: S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood, Nadalj - Bird Callers and Truth Hunting, Dvor on Una - We Are Not For Sale, WATER FROM MY GRANDFATHER`S COFFIN, Moravica lake - NOTHING TO NO ONE, Prijepolje - A river of life that carries death with it, Grand Backa Canal – People, this is the crime! I LAJKOVAC - When a mouse bites through a cable.

Posetite zvaničan sajt

VZI u polufinalu International Short Film Festivala

Žiri International Short Film Festival 2016, (Kolkata India) izabrao je, za polufinale, film u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt

VZI osvojila drugo mesto na Calcutta International Film Festivalu

Na CALCUTA INTERNATIONAL CULT FILM FESTIVAL (Kalkuta, Indija) u produkciji Vojvođanske zelene inicijative film "Dvor on Una - We Are Not For Sale" je osvojio drugo mesto (pobedio je Iranski film)!

U polufinalu su bili takođe filmovi Vojvođanske zelene inicijative, iz Dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu" (WATER FROM MY GRANDFATHER`S COFFIN, Moravica lake - NOTHING TO NO ONE, S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood, Nadalj - Bird Callers and Truth Hunting).

Evo kako izgleda konačna lista nagrađenih filmova:

CATEGORY – FREE SPEECH

WINNER: I don't like her, directed by Javad Daraei, Iran

FINALIST: We Are Not For Sale, Serbia

SEMIFINALIST:

 • WATER FROM MY GRANDFATHER`S COFFIN, Serbia
 • Moravica lake - NOTHING TO NO ONE, Serbia
 • S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood, Serbia
 • Nadalj - Bird Callers and Truth Hunting,
 • The Love Contract, Sweden

Posetite zvaničan sajt

VZI na Calcutta International Film Festivalu

Na Calcutta International Cult Film Festivalu (Kalkuta, Indija) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja prikazani su sledeći filmovi u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”: u POLUFINALU -“WATER FROM MY GRANDFATHER`S COFFIN”, Moravica lake - NOTHING TO NO ONE, S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood, Nadalj - Bird Callers and Truth Hunting. U FINALU: Dvor on Una - We Are Not For Sale.

Posetite zvaničan sajt

VZI na Lift-Off Film Festivalu

Na Lift-Off Film Festivalu (London, Sydney, Manchester, Tokyo, Amsterdam, Hong Kong, Los Angeles, Vancouver ii New York) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan film u produkciji Vojvođanske zelene inicijative iz Dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”: "LAJKOVAC - When a mouse bites through a cable".

Posetite zvaničan sajt

VZI na Festivalu 1st Grand IndieWise Convention

Na Festivalu 1st Grand IndieWise Convention u zvaničnoj konkurenciji za Priznanja biće prikazani filmovi u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”: Nadalj - Bird Callers and Truth Hunting, LAJKOVAC - When a mouse bites through a cable, Prijepolje - A river of life that carries death with it, Grand Backa Canal – People, this is the crime!, S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood, ica lake - NOTHING TO NO ONE I Dvor on Una - We Are Not For Sale.

Posetite zvaničan sajt

VZI dodelila priznanja za novinarsku i građansku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine

Vojvođanska zelena inicijativa i Zelena patrola dodelile su, po deseti put, priznanja za novinarsku i građansku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine. Novinar N1 Miodrag Sovilj dobitnik je Priznanja za novinarsku hrabrost i doslednost. Dobitnici nagrada u drugim oblastima su - Milan Belobabić, predsednik Ekološkog udruženja "Aurora" iz Bele Crkve, Priznanje za građansku hrabrost i doslednost; Gvozden Bosić, priznanje NAJVOLONTER i firma EKO-21 D.O.O iz Alibunara, koja je dobila Priznanje za hrabrost i doslednost u uništavanju životne sredine.

Pročitajte više

Nagrada "Miodrag Vukmanović" Ruži Helać

Na konkursu za novinarsku nagradu „Miodrag Vukmanović“ Podgoričkog novinarskog foruma (Podgorica, Crna Gora) Ruža Helać je dobila Specijalno priznanje za dokumentarni tv serijal „Zelena patrola na delu“, 2016.

Posetite zvaničan sajt

VZI na Sunlight Intenational Film Festivalu

Na Sunlight International Film Festival (Berlin, Nemačka) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan film:"Moravica lake - NOTHING TO NO ONE”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt

Honorary Mention of the Jury – Green Patrol (Serbia)

All that glisters is not gold on Chalkidiki where the greater beauty of the environment is protected against the attempted ravages of the landscape by a multi-national gold-mining company.

Posetite zvaničan sajt

VZI na IndustryBOOST Competition

U finalu IndustryBOOST Competition 2016 su filmovi: „Valjevo - WATER FROM MY GRANDFATHER`S COFFIN”; “Moravica lake - NOTHING TO NO ONE” i “Dvor on Una - We are not for sale”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt

VZI na Salair International Independent FILM Festivalu

Na Salair International Independent FILM Festivalu (Kamen-on-Ob, Altaisky krai 656050 Russian Federation) u konkurenciji za priznanja biće prikazani filmovi: “Grand Backa Canal – People, this is the crime!” i "Nadalj - Bird Callers and Truth Hunting", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt

VZI na Festivalu GREEN-GO 2016

Na Festivalu GREEN-GO 2016 u konkurenciji za priznanja je film “S O S HALKIDIKI – UNTIL THE LAST DROP OF BLOOD” iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt

VZI na Festivalu Stories Lived

Na Festivalu Stories Lived (Environmental Category) u konkurenciji za priznanja biće prikazan film „Novi Sad – I will never go down this street again!” i “Čučuge - Right and/or justice for Cucuge residentsu” produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt

VZI na The People's Film Festivalu

Na The People's Film Festival (HARLEM NY, New York, USA) koji će se održati u junu 2017. godine, u zvaničnoj konkurenciji za priznanja, biće prikazan film “LAJKOVAC - When a mouse bites through a cable” iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt

VZI na Bogotá Experimental Film Festivalu

Na Bogotá Experimental Film Festivalu (Bogota,Kplimbija) koji će se održati u aprilu 2017. Godine biže prikazani filmovi "Nadalj - Bird Callers and Truth Hunting" i "Prijepolje - A river of life that carries death with", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt

VZI na International Green Culture Festival "Green Fest"

International Green Culture Festival "Green Fest", će se održati u novembru 2016. u Beogradu.U zvaničnoj konkurenciji za priznanja  prikazan je film “LAJKOVAC -- When a mouse bites through a cable”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt

VZI na 21. INTERFERER-u

Na 21. INTERFER - Internacionalni festival reportaže i medija Zlatna NIKA 2016. koji će se održati od 07 do 10. oktobra 2016. u Apatinu, u kategoriji: DRUŠTVENO ODGOVORNA reportaža, u konkurenciji za priznanja je “Jezero Moravica - nikom ništa”, iz dokumentarnog tv serijala „Zelena patrola na delu”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Pogledajte

VZI na Film4Climate Global Video Competition

Na Film4Climate Global Video Competition u konkurenciji za nagrade učestvuje video "Right and justice for Cucuge residents", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu".

Posetite zvaničan sajt i film.

VZI na Grand Off - World Independent Film Awards

Na GRAND OFF - WORLD INDEPENDENT FILM AWARDS (Varšava, Poljska) prikazan je film “Moravica lake - NOTHING TO NO ONE”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Sr(ij)em Film Festu

Na 4. SR(IJ)EM FILM FESTU, koji se održao od 05. do 08.10.2016. godine, prikazan je film „SOS Halkidiki – Do poslednje kapi krvi“, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala „Zelena patrola na delu“.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Tula International Film Festivalu

Na Tula International Film Festivalu (Tula, Rusija) prikazan je film “Nadalj - Bird Callers and Truth Hunting”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Bansko Mountain Film Festivalu

Na XVI Bansko Mountain Film Festival (Bansko, Bugarska) prikazan je film  “S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Green Montenegro International Film Festu

Na Green Montenegro International Film Fest 2016. (Danilovgrad, Crna Gora) film “Dvor na Uni – Nismo na prodaju”, u produkciji Vojvošanske zelene inicijative, iz Dokumentarnog tv serijala “Zelena patrol na delu”, osvojio je drugu nagradu u kategoriji ekološkog filma.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Indiewise Virtual Film Festivalu

Na INDIEWISE VIRTUAL FILM FESTIVAL, u zvaničnoj konkurenciji za priznanja prikazan je film "S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola delu”.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Davis International Film Festivalu

Na 2. Davis International Film Festival Program (DAVOS,California, USA), u zvaničnoj konkurenciji za priznanja prikazan je film: “S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola delu”.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Great Lakes International Film Festivalu

Na Great Lakes International Film Festivalu (Erie, PA, USA) prikazani su filmovi: Dvor on Una - We Are Not For Sale, Moravica lake - NOTHING TO NO ONE i S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na međunarodnom festivalu "Golden Urartu"

Na International Film Festivalu "Golden Urartu" (Ararat, Armenia) u septembru 2016. godine u zvaničnom programu za priznanja prikazan je film “Prijepolje - A river of life that carries death with it”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu” u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Jahorina Film Festu

Na JAHORINA FILM FESTU (Sarajevo, Bosna i Hercegovina), od 14. do 18.09. 2016., u REGIONALNOJ SELEKCIJI za najbolji Environmental film/ekološki film prikazan je "DVOR NA UNI - NISMO NA PRODAJU", iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu" u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Real Time Film Festivalu

Na REAL TIME FILM FESTIVAL-u, koji se organizuje od 29.09. do 03.10.2016. godine (Lagos, Nigerija) biće prikazan film u produkciji Vojvođanske zelene inicijative “S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood” iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Sweet As Film Festivalu

Na Sweet As Film festivalu (Monteral, Kanada), u kategoriji „NON COMPETITION”, u konkurenciji za priznanja biće prikazani filmovi “S O S Halkidiki -... Until the Last Drop of Blood”, "Moravica lake - NOTHING TO NO ONE" i "Dvor on Una - We Are Not For Sale" iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu” u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Nara International Film Festivalu

Na Nara International Film Festival (Japan) u kategoriji u konkurenciji za priznanja biće prikazan film “S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na International Nature Film Festivalu

Na International Nature Film Festivalu - Wild Life Vaasa, u Finskoj, prijavljeno je 922 filma iz 80 zemalja sveta. Posle selekcije odlučeno je da će na festivalu učestvovati 218 filmova iz 58 zemalja sveta. Na Listi Special Award Categories: Man & Nature,  je “SOS Halkidiki –  UNTIL THE LAST DROP OF BLOOD”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu” u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na TrueDoc Documentary Festivalu

Na TrueDoc Documentary Festival u konkurenciji za priznanja biće prikazan film "Grand Backa Canal – People, this is the crime!", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu".

VZI na 9. Kuala Lumpur Eco Film Festivalu

Na 9. Kuala Lumpur Eco Film Festivalu (Malezija) biće prikazan “SOS Halkidiki - - Until the Last Drop of Blood”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu” u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Social Machinery Film Festivalu

Na Social Machinery Film Festivalu (Ostiglia - Mantova - Italy) u zvaničnoj konkurenciji za nagrade biće prikazan film “LAJKOVAC - When a mouse bites through a cable”iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu” u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Nabunturan Independent Film Exhibition

Na Nabunturan Independent Film Exhibition, Filipini biće prikazan film “SOS Halkidiki –do poslednje kapi krvi”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Međunarodnom Ekurhuleni Festivalu

Na Međunarodnom Ekurhuleni Festivalu (Wattville, Benoni, Ekurhuleni, Gauteng, Republic Of South Africa) u zvaničnom programu za priznanja: S O S Halkidiki - Until the Last Drop of Blood, LAJKOVAC -- When a mouse bites through a cable, Nadalj - Bird Callers and Truth Hunting i Prijepolje - A river of life that carries death with it, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, emisije iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na Internacionalnom Filmskom Festivalu o Ljudskim Pravima

VZI je na Internacionalnom Filmskom Festivalu o Ljudskim Pravima/HUMAN DISTRICT FESTIVAL 2016 (Subotica, Beograd - Srbija) u zvaničnom programu za priznanja: "Grand Backa Canal – People, this is the crime!" u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, emisije iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt.

VZI na festivalu Wildlife Vaasa 2016

Na Wildlife Vaasa 2016-INTERNATIONAL Nature Film Festival u Finskoj, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade i priznanja, biće prikazane emisija „S.O.S. HALKIDIKI-UNTIL THE LAST DROP OF BLOOD“ iz dokumentarnog tv serijala „Zelena patrola na delu“.

Posetite zvaničan sajt.

Priznanje "Zelena planeta" za VZI

Vojvođanska zelena inicijativa je dobila najznačajnije ekološko priznanje „Zelena planeta“ za višegodišnji doprinos zaštiti životne sredine od Društva ekoloških stručnjaka Srbije, 2016.

Posetite zvaničan sajt.

TIF Video Challenge 2016

Na onlajn festivalu TIF Video Challenge 2016. (Nikozija, Kipar) u zvaničnom programu za priznanja: SOS Halkidiki - Until the Last Drop of Blood, LAJKOVAC -When a mouse bites through a cable, Nadalj - Bird Callers and Truth Hunting, i Prijepolje - A river of life that carries death with it, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, emisije iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrola na delu”.

Posetite zvaničan sajt festivala.

Noosa International Film Festival

Na Noosa International Film Festival, Noosa Heads, Qld, Australia u zvaničnom programu za priznanja prikazani su filmovi "SOS Halkidiki - Do poslednje kapi krvi" i "Veliki bački kanal - Ovo je zločin narode" u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt festivala.

International Festival Of Local Televisions

Od 15.06. do 19.06.2016. godine na 22. INTERNATIONAL FESTIVAL OF LOCAL TELEVISIONS, Košice, SLOVAČKA, u zvaničnom programu će biti prikazana emisija Zelene patrole na delu "SOS Halkidiki - Do poslednje kapi krvi" u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt festivala.

Viva Film Festval

Festival religijskog, ekološkog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma, održaće se od 01. do 05. juna 2016., u Sarajevu, Varešu, Kakanju, Sanskom Mostu, Mostaru, Ljubuški, Lukavcu, Puračić... U konkurenciji za priznanja za ekološki film prikazan je "SOS HALKIDIKI - Do poslednje kapi krvi" u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu".

Posetite zvaničan sajt festivala.

International TV Ecological Festval To Save And Preserve

Na INTERNATIONAL TV ECOLOGICAL FESTIVAL TO SAVE AND PRESERVE (Russia)  u zvaničnoj konkurenciji za priznanja, prikazani su filmovi  "SOS Halkidiki - Do poslednje kapi krvi" i "Veliki bački kanal - Ovo je zločin narode"u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Posetite zvaničan sajt festivala.

I nagrada na festivalu "Zlatna buklja" 2016

Na 11. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma “Zlatna buklija” 2016. film „SOS Halkidiki – Do poslednje kapi krvi”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, dobio je Prvu nagradu za angažovani TV pristup jednom ekološkom i društvenom problemu.

Pogledajte fotografiju.

VZI na G2 Green Earth Film Festivalu

Na G2 Green Earth Film Festivalu koji će se održati u Kaliforniji (Venice, CA, USA) u zvaničnoj konkurenciji za priznanja biće prikazan film Vojvođanske zelene inicijative "SOS Halkidiki-Until the Last Drop of Blood".

VZI na Wiper Film Festivalu u Njujorku

The Wiper Film Festival je premijerni online film festival iz Njujorka.

Na Wiper Film Festivalu u 2016. godine biće prikazani sledeći filmovi u produkciji Vojvođanske zelene inicijative:

VZI na 6. Ammar Popular Film Festivalu (APFF) u Teheranu

Na 6. Ammar Popular Film Festival (APFF) u Teheranu, IRAN, od 01. do 08. januara 2016 godine, biće prikazan dokumentarni film Vojvođanske zelene inicijative Prijepolje - A river of life that carries death with it.

We are honored to announce that the sixth Ammar Popular Film Festival (APFF) will be held in Tehran from January 1st to 8th, 2016. APFF is held in cooperation with the Office of Islamic Republic Cultural Front Studies and in addressing cultural, social, economic, environmental, and political areas, has focused on the issues that threaten peace, freedom and justice in human society. Representing neglected opportunities and potentials, and providing positive, healthy and successful role models in the world are APFF's main missions.

Dodeljena godišnja nagrada Milici Alavanji, najboljoj mladoj novosadskoj novinarki u 2015. godini

Na godišnjoj svečanosti Novosadske novinarske škole danas je dodeljena godišnja nagrada Milici Alavanji, najboljoj mladoj novosadskoj novinarki. Milica Alavanja je od 2012. godine novinarka produkcije "Vojvođanska zelena inicijativa" koja se bavi istraživačkim novinarstvom u oblasti zaštite životne sredine.

U obrazloženju žirija navodi se da je Milica tokom novinarskog rada na dokumentarnom TV serijalu "Zelena patrola na delu" pokazala doslednost i strpljenje, neophodno za istraživačko novinarstvo.

Rad dobitnice nagrade u 2015. godini je predstavljen pričom "Srbobran - papir trpi sve". Prilog je fokusiran na lokalnu temu, kroz koju je pokazana sprega vlasti, korupcije i javnog interesa.

Više informacija na: http://www.novinarska-skola.org.rs/sr/?p=4319

Specijalno priznanje za "Zelenu patrolu na delu" na festivalu u Indiji

Na International Wildlife & Environment Film Festivalu, koji je održan u Kolkati u Indiji u oktobru 2015. godine Dokumentarni tv serijal “Zelena patrola na delu” dobio je SPECIJALNO PRIZNANJE!

Više informacija na http://www.kiweff.in/ i http://www.kiweff.in/films.html

"Zelena patrola na delu" na Catalyst Communities Film Festivalu

Na Catalyst Communities Film Festivalu (u Northorpe, Velika Britanija) koji je održan u junu 2015. godine u zvaničnoj konkurenciji za priznanja prikazan je film "Prijepolje - Reka života smrt sa sobom nosi" iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu".

Više informacija na https://filmfreeway.com/festival/CatalystCommunitiesFilmFestival

Forum o klimatskim promjenama - Zagreb 2015

Vojvođanska zelena inicijativa je bila učesnik na Forumu o klimi, koji je organizovala Francuska ambasada i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, pod nazivom "Zajedničkim naporima u rješavanju izazova klimatskih promjena".

Informacija o tome na: http://rendez-vous.hr/program/francusko-hrvatski-forum-zajednickim-naporima-u-rjesavanju-izazova-klimatskih-promjena/

Pogledajte fotografije

VZI na festivalu "TUZLA FILM FEST"

Emisija "Veliki bački kanal - Narode ovo je zločin!" iz dokumentarnog tv serijala Zelena patrola na delu prikazana je na 4. Tuzla film festivalu u konkurenciji dokumentarnog filma.

Informacija o tome na: http://www.tff.ba/bs/2014-04-18-19-28-33/2015-08-30-17-02-20/dokumentarni-film-2015

VZI na festivalu "SREM FILM FEST"

Emisija "Veliki bački kanal - Narode ovo je zločin!" iz dokumentarnog tv serijala Zelena patrola na delu prikazana je na 3. SREM FILM FESTU i dobila DIPLOMU ZA TV IZRAZ.

Informacija o festivalu na: http://www.sremfilmfest.com/#styles

Pogledajte fotografije

Novinarska nagrada za koordinatorku Zelene patrole na delu

Koordinatorka projekta Zelena patrola na delu, Milica Alavanja, dobitnica je nagrade za građansko novinarstvo u oblasti zaštite životne sredine. Koordinatorka Zelene patrole na delu nagrađena za tekst „Neće fabriku ni po cenu života“, koji govori o ekološkom problemu sa kojim su bili suočeni meštani Čučuga (opština UB).

Nagradu je u Nišu, 01.10.2015. godine, dodelio Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu, uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Ove godine na konkurs je prijavljeno oko 40 radova iz oblasti zaštite životne sredine. Nagrade su otišle i novinarima RTSa, RTV, N1, Radio Pančeva, Kurira. U kategoriji „građansko novinarstvo“ pored Milice Alavanje, nagrađeni su i Amel Kurbegović (Prijatelji Brodareva) i Dejan Milošević (portal PPNS).

U žiriju su bili Miroljub Radojković, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Zoran Jevtović, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Boban Tomić, docent Fakulteta za medije i komunikacije, Univerziteta Singidunum.

Nagrađeni tekst: http://www.koreni.rs/nece-fabriku-ni-po-cenu-zivota/

Pogledajte fotografije

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

VZI na 8. Sisačkom ekološkom filmskom festivalu

Na 8. festivalu filma o zaštiti okoliša u Službenoj selekciji je prikazana emisija "Čučuge-pravo i/ili pravda za građane Čučuga" a u Selekciji za decu emisija "Pilakova dolina - trebaće i vremena i godina", iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu".

Pogledajte zvaničan sajt festivala.

VZI na V FICAIJ u Venecueli

Na V FICAIJ (FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINE Y AUDIOVISUAL INFANTIL Y JUVENIL) u Venecueli u zvaničnom programu za priznanja biće prikazana emisija „Lajkovac – kad miš pregrize kabal“ iz dokumentarnog tv serijala „Zelena patrola na delu“.

Pogledajte najavu festivala.

VZI na VIVA festivalu

Na VIVA - Festivalu religijskog, ekološkog i turističkog filma, u Sarajevu, krajem maja 2015. u zvaničnoj konkurenciji za nagrade je emisija “Prijepolje – Reka života smrt sa sobom nosi”.

O festivalu i filmova čitajte na zvaničnom sajtu festivala.

VZI na 10. festivalu dokumentarnog filma “Zlatna buklija”

Na 10. festivalu dokumentarnog filma “Zlatna buklija” u Velikoj Plani, održanom 24. aprila 2015., u oblasti EKOLOGIJE, emisija „Karaš-Kad na vrbi rodi grožđe” dobila je priznanje za Funkcionalni tv izraz u istraživanju ekoloških pojava i problema. Kratki film “Nikad više neću ići ovom ulicom”, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative, je nominovan za GRAND PRIX publike.

Preuzmite Katalog festivala.

Pogledajte fotografije.

VZI dodeljuje priznanja:
Dosledni i hrabri u 2014. godini

Vojvođanska zelena inicijativa, čija je misija promocija zaštite životne sredine, održivog razvoja i zdravih stilova života, tradicionalno i ove godine dodeljuje priznanja za promociju ovih vrednosti. Priznanja se dodeljuju povodom 05. decembra, Svetskog dana volontera.

Priznanje za građansku hrabrost i doslednost u borbi za zaštitu životne sredine za 2014. godinu zasluženo je dobio Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. On se uspešno godinama bori protiv nezakonitog izlovljavanja ptica na teritoriji Republike Srbije. Činjenica je, da je kroz dugogodišnji sistematični aktivizam na terenu, uspeo da formira efikasan i mobilan tim volontera. U ovoj godini je organizovao značajan broj uspešnih akcija na terenu, koje su za rezultat imale veliki broj krivičnih prijava protiv lovaca koji su lovili na nezakonit način. Milana Ružića i njegov tim - javnost, stručna javnost i mediji - prepoznaju kao iskrene, hrabre  i dosledne borce za zaštitu ptičijeg fonda u Srbiji. Najveća vrednost je to što mogu poslužiti kao primer pozitivne prakse i efikasnog aktivističkog delovanja u oblasti zaštite životne sredine. Pogledajte epizodu dokumentarnog TV serijala Zelena patrola na delu: S05 E03 Nadalj - Lov na istinu i vabilice

Priznanje za novinarsku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine za 2014. godinu, zaslužio je Ivica Šmit, uredniku i vlasniku RTV Srbobran. Ivica Šmit je novinar koji svoju profesiju doživljava kao mogućnost da pomogne ugroženim građanima i to radi dosledno i sistematično pokazujući izuzetnu hrabrost u potrazi za istinom i odgovornima. Opština Srbobran se suočava sa velikim brojem najrazličitijih problema, a naročito sa ekološkim problemima izazvanim od strane neodgovornih pojedinaca, bahate lokalne samouprave i moćnih kompanija. Ivica Šmit je u prethodnoj godini objektivno izveštavao o svim problemima u Srbobranskoj opštini, stavljajući u prvi plan isključivo istinu, bez obzira na političku i finansijsku moć zagađivača. Naročito će ostati upamćeno njegovo izveštavanje o problemu izlivanja naftne mrlje u Veliki bački kanal, od strane kompaije NIS, kada je iz dana u dan uporno izveštavao javnost i medije o situaciji na terenu. Zahvaljujući njegovoj upornosti i prisustvu na terenu, naftna mrlja je sanirana u roku od nekoliko dana.
Priznanje NAJVOLONTER za 2014. godinu, je dodeljeno Radetu Ivanoviću, studentu treće godine Fakulteta tehničkih nauka –smer:  Upravljanje rizikom od katastrofalnih događaja i požara. Ovo priznanje Rade je zaslužio za kvalitetan, strpljiv i predan rad na dokumentarnom TV serijalu Zelena patrola na delu, u poslednje dve godine. Uprkos obavezama na FTN-u gde je redovan student, on je u projektu radio poslove saradnika - novinara, snimatelja, prevodioca i vozača. Imao je, i ima, uvek odgovore na sve izazove i probleme koji se javljaju tokom snimanja na terenu.

Priznanje za hrabrost i doslednost u uništavaju životne sredine za 2013. i 2014. godinu, dodeljeno je JP Gradsko zelenilo iz Novog Sada. JP Gradsko zelenilo godinama nema plan održavanja i unapređenja zelenih površina u Novom Sadu. Neumorno i neprekidno seče zdravo drveće dok ostavlja staro i trulo, kako bi palo u slučaju vremenskih nepogoda i dalo opravdanje za dalju seču. Novi Sad nema vetrozaštitni pojas! Itd.

U prilogu ćete videti samo deo sabranih nedela  JP. Gradsko zelenilo iz Novog Sada:

Pogledajte fotografije dobitnika priznanja

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

VZI na Međunarodnom filmskom festivalu u Villavicencio

Od 21. Do 25. oktobra 2014. godine održao se jedan od najznačajnijih festivala u Kolumbiji, Međunarodni filmski festival u Villavicencio. Tema festivala je „Nejednakost-pogled kroz objektiv“. Na festival je pristiglo 644 filma iz celog sveta.

Emisija „Karaš-kad na vrbi rodi grožđe“ iz dokumentarnog tv serijala „Zelena patrola na delu“ u produkciji Vojvođanske zelene inicijative je prikazana u zvaničnoj konkurenciji.

2. SREM FILM FEST

Vojvođanska zelena inicijativa učestvovala je na 2. SREM FILM FESTU, koji  se održao od 22. oktobra do 25. oktobra 2014. godine u zvaničnoj konkurenciji je i emisija "Surduk-Jedan čovek radi, celo selo trpi" dokumentarnog tv serijala " Zelena patrola na delu".

"Zelena patrola na delu" i na TV Vojvodina

Od 06.oktobra 2014. godine dokumentarni tv serijal "Zelena patrola na delu" emituje se i na TV VOJVODINA, PRVI PROGRAM, u terminima, ponedeljak u 15:30 h i sredu u 12:10 h, kao i DRUGI PROGRAM  u terminu, četvrtak 10:25 h.

19. INTERFER 2014.

Na 19. INTERFER-u 2014., koji je održan u Apatinu od 04.10. do 06.10.2014. godine u zvaničnoj konkurenciji, u kategoriji društveno odgovorna reportaža, prikazana je emisija „Karaš - kad na vrbi rodi grožđe“ u produkciji Vojvođanske zelene inicijative iz dokumentarnog serijala Zelena patrola na delu.

Pogledajte rezultate selekcije.

Međunarodni filmski festival solidarnosti u Barseloni

U utorak, 23.septembra 2014. u 20:30 h, na Međunarodnom filmskom festivalu solidarnosti u Barseloni u zvaničnoj konkurenciji festivala prikazana je emisija „Karaš-Kad na vrbi rodi grožđe” iz dokumentarnog tv serijala Zelena patrola na delu. Program je bio sledeći:

Martes 23 de septiembre. 20:30h

 • When a grape - Green Patrol in Action de Zelena Patrola (Servia) Medio ambiente, documental
 • Bergantes, lo rio menut de Victor Sancho (España) Medio ambiente, documental
 • Albert de Daniel Wawizyniak (Polonia) Medio ambiente, ficción
 • Dreams of the last Butterflies de Zina Brown (EE UU) Medio ambiente, ficción

Više informacija, kao i sam program možete pročitati na sledećim linkovima:

http://www.kofestivalsolidari.com/festivales/2014/programacion2014.html http://www.eixdiari.cat/serveis/agenda/acte/12489/kodigital-2014.html

Prva međunarodna konferencija o održivom razvoju malih otoka

Vojvođanska zelena inicijativa učestvovala je na Prvoj međunarodnoj konferencija o održivom razvoju malih otoka na Mediteranu,koji se održao u Njivicama, 22. - 25. maja 2014. Na konferenciji je doneta i OTOČNA DEKLARACIJA.

Pogledajte fotografije , a više informacija možete pročitati na Regional Express.

Nagrada "Zlatna buklija" Vojvođanskoj zelenoj inicijativi

Vojvođanska zelena inicijativa je dobitnik nagrade „Zlatna buklija“ za prikaz humanog angažovanja Etele Merk koja je svojim životom platila cenu ljubavi prema napuštenim životinjama u filmu „Imam san-jedan dan sa Etelom Merk“ autorke Ruže Helać, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative iz Novog Sada.

Pogledajte fotografije

Prva nagrada Vojvođanskoj zelenoj inicijativi za dokumentarni tv serijal "Zelena patrola na delu" u produkciji VZI

Završen je konkurs za medije, koji je objavljen u okviru programa SENSE koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu (REC) uz finansijsku podršku Švedske međunarodne agencije za razvoj (Sida).

Prva nagrada dodeljuje se Vojvođanskoj zelenoj inicijativi za produkciju serijala Zelena patrola na delu.

Svečana dodela nagrada je bila održana na Konferenciji koju je REC organizovao u hotelu Omorika na Tari 3. i 4. aprila 2014.

Pogledajte fotografije

Vojvođanska zelena inicijativa pobednik na konkursu za podršku lokalnim medijima „O čemu Srbija ćuti?”

Proglašenjem pobednika prvog konkursa za podršku lokalnim medijima „O čemu Srbija ćuti?“ zvanično počela sa radom „Slavko Ćuruvija fondacija“. U okviru konkursa podršku je dobilo šest lokalnih televizija i pet radio stanica. Jedan od pobednika na ovom konkursu je Vojvođanska zelena inicijativa.

Dodela nagrada je održana, 28. marta 2014. godine, u “Mikser hausu”, kad je otvorena i izložba naslovnih stranica „Dnevnog telegrafa”, dnevnog lista koji je bio zabranjen, pod nazivom „Slavko Ćuruvija – Minut do 12”.

Pogledajte fotografije

TV OKTO iz Beča (Austrija) prikazuje tv serijal “Zelena patrola na delu” na nemačkom jeziku

Lepe vesti stižu iz Austrije Vojvođanskoj zelenoj inicijativi, u čijoj se produkciji snima dokumentarni tv serijal “Zelena patrola na delu”. Naime, od ponedeljka, 20. januara 2014. godine serijal će emitovati, na nemačkom jeziku, TV OKTO iz Beča u terminu od 21:30h.

- Na našoj televiziji “Okto” nastojimo uglavnom prikazati komplementarne sadržaje. S obzirom da ekološke teme nisu dovoljno prisutne u programima austrijskih televizija, naša je obaveza uvrštavati u program serijale koji nude rješenja kako ne učestvovati u iskorištavanju naše zajedničke planete i na koji način se boriti protiv toga. S toga nam je čast što smo mogli da uvrstimo u naš program serijal "Zelena patrola na delu" u produkciji Vojvođanske zelene inicijative. – kaže Senad Hergić, programski koordinator na TV OKTO iz Beča.

U međuvremenu se serijal emituje premijerno na TV B92 info, ali i na još na 55 nacionalnih, regionalnih i lokalnih i stranih TV. Uskoro počinje emitovanje serijala na makedonskom jeziku na TV TERA, Bitola (Makedonija).

- Cilj serijala je da se problemi u oblasti zaštite životne sredine učine vidljivim kako bi se izvršio pritisak na donosioce odluka i stručnu javnost radi bržeg i kvalitetnijeg rešavanja. Ovo je primer kako se aktuelna realty forma može koristiti na dobrobit novinarskog izveštavanja. Ovde imamo autentično iznošenje problema, s kojima se građani suočavaju, a koji direktno ugrožavaju njihovo zdravlje i kvalitet života. Naše je iskustvo da oni koji ne vode računa o zaštiti životne sredine, ne ispunjavaju ni ostale obaveze prema zaposlenima i državi. Zato bi svaka investicija moralo da zadovolji sledeće uslove, da je: ekološki održiva, ekonomski opravdana i socijalno pravedna! – ističe koordinatorka projekta Milica Alavanja, master inženjerstva zaštite životne sredine.

- Uloga Zelene patrole na delu je upravo da pomogne onima koji se dugo i opravdano bore tako što će im omogućiti pristup medijima i inspekcijama. Nama se veruje! Naše informacije su pouzdane i pravovremene. Takođe je važno istaći činjenicu da mi pratimo šta se dešavalo na terenu gde smo već snimali. U međuvremenu, od prvog snimanja, smo nastavili da dajemo podršku građanima kroz animiranje stručne javnosti, zatim vraćanje problema u medije na različite načine. Rezultati našeg delovanja su bili različiti. Bilo je rešenih problema na pr. zatvorena ciglana u Gornjoj Rogatici, zatvorena fabrika namešaja u Surduku, zatvorena Livnica 034 u Kragujevcu, napravljen put za stanovnike Palića,…ali bilo je i pogoršanja kao što je slučaj s devastacijom obale reke Nere.  – kaže Rade Ivanović, saradnik  i snimatelj, student na FTN-smer Upravljanje rizikom od katastrofalnih događaja i požara.

Kraj 2013. godine bio je uspešan za Vojvođansku zelenu inicijativu, jer je, za Dokumentarni tv serijal “Zelena patrola na delu”,  dobila nagradu na medijskom konkursu “Drugačiji od drugih” u organizaciji SKGO i Specijalno priznanje na konkursu UNS-a.

- Kad se radi o priznanjima i nagradama mislim da ona više govore o žiriju nego o nagrađenima! Ovde smo imali žiri koji se nije povodio za trendovima već za vrednostima! Žiri koji se odlučio dati priznanje za projekat Dokumentarni tv serijal “Zelena patrola na delu” je kao vrednost označio angažovano novinarstvo, novinarstvo koje poziva na akciju! Zašto je važno kome će dobiti priznanje? Priznanje je kao putokaz! U bespuću novinarskih pristupa i načina ovaj žiri predlaže vraćanje životnim temama bez patetike i s pozivom na delovanje. – kaže Ruža Helać, autorka serijala.

Pogledajte fotografije sa snimanja tv serijala

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Vojvođanska zelena inicijativa dodelila priznanja za hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine

Vojvođanska zelena inicijativa svake godine dodeljuje Priznanje za novinarsku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine za 2013. godinu.

Ove godine je dobitnica Aleksandra Vukićević, koja je uspela da učini da emisija “Čekajući vetar”, Radio Beograda II bude izvor pravovremenih, potpunih i  istinitih informacija na temu zaštite životne sredine i ekologije. I hrabra i dosledna, Aleksandra nije bežala od teških tema i problema! „Uvik u sridu!“ – rekli bi dalmatinci! Uvek u centar! Ne izbegavajući pitanja, koja nisu po volji zagađivačima i donosiocima odluka! Uvek odmerena i umerena! Nikad patetična i egzaltirana, uprkos veličini problema i dramatičnim posledicama po kvalitet života građana i stanje životne sredine. Razume i saoseća sa žrtvama, ali drži do argumentacije!

Priznanja više govore o onome ko ih dodeljuje  nego o onome ko dobija! Dakle, mi smo ovim priznanjem poslali poruku medijima i javnosti da je moguće dugoročno i sistematično pratiti teme i probleme koji su povezani sa kvalitetom života građana, a da se ne upusti u sukob sa “vlasnicima” naših  života, da ne moramo biti njihovi ogorčeni neprijatelji… Mi ćemo ih samo uporno i dosledno podsećati na to da su obavezni da građanima obezbede kvalitetan život i zdravo okruženje. Upravo to je činila Aleksandra Vukićević u 2013. godini. Iz nedelje u nedelju, u studiju su gostovali stručnjaci, aktivisti, donosioci odluka! Emisija je bila otvorena za građane iz cele Srbije, koji su se borili za pravo da žive u zdravoj životnoj sredini! Aleksandra, uporno i strpljivo, prati teme koje otvori u emisiji, ona im se vraća, kroz druge učesnike i različite prilike…Ona je profesionalac, koji ne odstupa od novinarskih standarda, zbog toga što je neke teme posebno pogađaju! Vrednost, koju smo dobili sa Aleksandrinim uređivanjem emisije je i raznovrsnost tema kojima se bavi u emisijama, kao i raznovrsnosti pristupa tim temama! Vratila je slušaoce radiju!

Takođe, Vojvođanska zelena inicijativa svake godine dodeljuje i Priznanje za hrabrost i doslednost u uništavanju životne sredine za 2013.godinu. Ove godine, nažalost, zasluženo priznanje pripada JP Gradskom zelenilu iz Novog Sada. Gradsko zelenilo u poslednje dve godine nemilosrdno seče, između ostalog, zdravo drveće i drvorede u Gradu Novom Sadu, s obrazloženjem da je lošeg kvaliteta, neadekvatno za gradske uslove i da ugrožava bezbednost građana. Podsećamo, da je isto ovo preduzeće upravo sadilo neadekvatno drveće i drveće lošeg kvaliteta godinama unazad i da ga nisu adekvatno održavali. Ovih dana smo svedoci, da se njihove aktivnosti na seči zdravog drveća nastavljaju, uprkos niskom procentu zelenih površina u Novom Sadu. To dramatično ugrožava kvalitet života građana Novog Sada, kao i izgled grada Novog Sada. Preduzeće koje je zaduženo da se stara o kvalitetu zelenih površina u gradu, njihovoj zaštiti i unapređenju, uprkos protivljenju velikog broja građana i javnosti, pokazuje hrabrost (građani i javnost protestvuju) i doslednost (u protekle dve godine, isečeno je više od 2000 stabala) u uništavanju zelenih površina u gradu. Dosledno uništavanje zelenih površina u Novom Sadu, u protekle dve godine, dovelo je do toga da Novi Sad ima manje od 5% zelenih površina, što je daleko ispod Evropskih standarda.

Decembar 2013.godine, JP Gradsko zelenilo i dalje nema plan održavanja zelenih površina u Novom Sadu, za tekuću godinu

Dok su neki sekli, drugi su sadili drveće!

Priznanje za građansku hrabrost i doslednost u 2013. godini, dodeljujemo Danijeli Đolić i Ekološkom Udruženju Građana „Arenaria“ iz Bele Crkve.

Na inicijativu građana Bele Crkve a uz podršku Asocijacije ekoloških udruženja i saradnju sa opštinskom upravom posadili su 410 hrastova lužnjaka, presudna je bila pokretačka snaga i volja Daniele Đolić. Uspeli su da organizuju i povežu najbitnije činioce u cilju pošumljavanje Opštine Bela Crkva. Ovo je početak aktivnosti na pošumljavanju ove opštine, koja ima pošumljenost ispod 1%. Zahvaljujući angažovanosti Danijele Đolić, u ovoj akciji sađenja učestvovali su učenici srednjih i osnovnih škola kao i njihovi nastavnici, Predsednik Opštine, Predsednik skupštine, Kancelarija za mlade Bela Crkva, članovi brojnih udruženja iz Bele Crkve i članovi nekoliko udruženja iz Vršca.

Pogledajte fotografije

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Specijalno priznanje Ruži Helać od UDRUŽENJA NOVINARA SRBIJE (UNS)

UNS dodelio nagrade za 2013. godinu. Među nagrađenima je i Ruža Helać, autorka i urednica dokumentarnog TV serijala „Zelena patrola na delu“. Ove godine žiri je odlučio da Ruži dodeli specijalno priznanje, za serijal istraživačkih emisija na temu zaštite životne sredine "Zelena patrola na delu".

Članovi žirija bili su Ljiljana Smajlović, Olja Bećković, Branko Veselinović, Živorad Nikolić, Eržabet Pap Reljin, Gordana Eror, Mirjana Čvorić, Jelena Spasić, Zoran Jovanović i Nino Brajović. Priznanja su uručena na dan UNS-a, 22. Decembra 2013.godine, u 12:30h, u Pres centru UNSa.

Više o ovom događaju možete pogledati ovde.

Pogledajte nagrađeni serijal.

Pogledajte fotografije sa dodele priznanja

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

XVIII internacionalni TV festival Bar 2013.

Vojvođanska zelena inicijativa je učestvovala na XVIII internacionalnom tv festivalu u Baru u Crnoj Gori, koji okuplja veliki broj umetnika i filmskih stvaralaca iz sveta. Festival je održan od 22.-26. oktobra 2013.godine u Baru, Crna Gora.

U zvaničnoj konkurenciji za priznanja je prikazan film "Imam san - Jedan dan sa Etelom Merk", u produkciji Vojvođanske zelene inicijative.

Pogledajte film

Zvanična web prezentacija festivala

Medijski konkurs "DRUKČIJI OD DRUGIH" - nagrada za TV serijal "Zelena patrola na delu"

Završen je medijski konkurs SKGO "Drugačije od drugih". Stručni žiri u sastavu Veselin Simonović - glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Blic, Ivan Cvejić - glavni i odgovorni urednik agencije Beta, Zoran Panović - glavni i odgovorni dnevnog lista Danas, Zoran Sekulić - glavni i odgovorni urednik agencije Fonet, Nada Gogić - RTS, Suzana Trninić - B92 i Zoran Baranac - Prva TV, u konkurenciji 55 tekstova, radio i TV emisija izabrao je 8 najboljih.

Konkurs je trajao od 01. aprila do 15. oktobra 2013. godine. Medijski konkurs "Drugačije od drugih" realizovan je u okviru programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija", koji sprovodi SKGO, a finansira Švedska.

Nagrađeni prilozi su:

KATEGORIJA ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Serijal "Zelena patrola", autor Ruža Helać
Reportaža o reci Rzav, autor Nemanja Stanković, Prva TV
Buka usud ili ugrožavanje živote, autor Vladimir Đoković, TV Pančevo

KATEGORIJA RODNA RAVNOPRAVNOST:
Blago Bujanovcu sa Fazilom, autor Momčilo Petrović, Blic
Devojčica kapiten muškog tima, autor Predrag Stojković, B92

KATEGORIJA UNAPREĐENJE POSLOVNOG OKRUŽENJA:
Gluvi i nagluvi, autor Milica Milojević TV Belle amie
Kancelarija za brze odgovore u Zrenjaninu, autor Mirjana Damjanović Vučković, Radio Novi Sad.

KATEGORIJA EVROINTEGRACIJE NA LOKALNOM NIVOU:
Savetovalište za stare, autor Irina Samopjan, Radio Novi Sad

Svečano proglašenje nagrađenih, održalo se u Media centru, u Beogradu 15. novembra 2013.godine, i tom prilikom pobednicima su určene nagrade - tablet računari.

Pogledajte fotografije

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

8. evropski ekološki festival u Kardžaliju (Bugarska)

Vojvođanska zelena inicijativa je učestvovala na 8. evropskom ekološkom festivalu, koji okuplja veliki broj umetnika i filmskih stvaralaca iz celog sveta. Festival se održao od 27. do 29. septembra 2013.god., u Kardžaliju na jugu Bugarske.

Ove godine Vojvođanska zelena inicijativa se predstavila sa filmom "Imam san - jedan dan sa Etelom Merk" i emisijom iz dokumentarnog TV serijala Zelena patrola na delu - "Gunaroš - da li su deca bezbedna u školskom dvorištu?!?"

Pogledajte film

Pogledajte emisiju

Pogledajte spisak filmova prikazanih na 8. evropskom ekološkom festivalu

3. mesto za emisiju Vojvođanske zelene inicijative na 18.INTERFERu

Internacionalni festival reportaže i medija 18. INTERFER Zlatna Nika, predstavlja jedinstven medijski skup u svetu, posvećen najlepšem i najtežem naovinarskom žanru - reportaži. Ove godine festival je održan u Apatinu, Banji Junaković od 18. do 21. oktobra 2013.

U okviru pet kategorija, koje uključuju: televizijsku, novinsku, radijsku, foto i po prvi put ove godine novu kategoriju - društveno odgovornu reportažu, žiri bira i nagrađuje dela koja svojom autentičnošću zaslužuju medijsku pažnju i doprinose afirmaciji ovog žanra.

Vojvođanska zelena inicijativa, ove godine se predstavila sa emisijom iz dokumentarnog TV serijala Zelena patrola na delu, Gunaroš - da li su deca bezbedna u školskom dvorištu, u kategoriji društveno odgovorna reportaža, i tom prilikom zauzela treće mesto.

Pogledajte fotografije sa Festivala

Pogledajte nagrađenu emisiju

Specijalna nagrada za film Vojvođanske zelene inicijative, na Jahorina film festu

Sedmi međunarodni festival ekološkog, turističkog i kratkog promotivnog filma "Jahorina film festival" održan je od 25. do 29. septembra 2013., na Palama, Jahorini i u Sarajevu, gdje je prikazano 85 filmova iz 25 zemalja. Vojvođanska zelena inicijativa je na Festivalu učestvovala sa filmom "Kroz crno beli svet zelene Fruške gore" i tom prilikom osvojila "Specijalnu nagradu za poseban pogled na lepotu Frušku goru".

Pogledajte fotografije sa Festivala

Pogledajte nagrađeni film

IV sezona dokumentarnog TV serijala "Zelena patrola na delu"

U martu 2013., počelo je snimanje IV sezone Dokumentarnog TV serijala "Zelena patrola na delu - Šta je posle". Cilj snimanja je da se vidi u kojoj fazi je rešavanje problema kojima se serijal bavio u prethodnom periodu.

Serijal se emituje se premijerno na TV B92 info, a zatim i na 52 lokalne TV u Srbiji i regionu. Od aprila 2013. godine serijal se emituje i na teritoriji SAD. Serijal snima nova ekipa: Milica Alavanja, master inženjerstva zaštite životne sredine i Rade Ivanović, student FTN - Upravljanje rizikom od katastrofalnih događaja i požara. Do sada su snimljene emisije:

 • Bačka Palanka - Meni je moj deda ostavio njivu (fotografije)
 • Kraljevo - Da li će Ibar ostati zelena reka? (fotografije)
 • Ub Spreda gladac, straga jadac (fotografije)
 • Brodarevo - Hoće brane na sve strane
 • Bijelo Polje - Nećeš ti mene ugrožavati gospodine! (fotografije)
 • Ledinačko jezero - Kad tamo puca, ovde se drma (fotografije)
 • Rijeka - Masline ne rastu u vodi (fotografije)
 • Gunaroš - Da li su učenici bezbedni u školskom dvorištu? (fotografije)
 • Vrbas - Najzagađeniji vodotok - ovde i sada! (fotografije)
 • Kula - Šta ovde smrdi? (fotografije)
 • Fruška gora - Bez pčela nema života (fotografije)
 • Gornja Rogatica - Malo mesto sa velikim problemima (fotografije)
 • Vojvodina - Ko je sokolu zulum učinio?
 • Zajača - Kad mi tamo, ono međutim (fotografije)
 • Reka Nera - Apsolutna seča u samoodbrani (fotografije)
 • Vršac - Pare idu na, Bog te pita za što (fotografije)
Prikaži / Sakrij ostatak teksta

SREM FILM FEST

Vojvođanska zelena inicijativa, učestvovala je na 1. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, turizma i ekologije - SREM FILM FEST, sa filmom "Kroz crno beli svet zelene Fruške gore". Festival je održan u Rumi.

Pogledajte fotografije

Zelena patrola oči u oči sa Greenpeace-om

Greenpeace-ov ledolomac Arctic Sunrise pristao je u Riječku luku 13. aprila i boravio tu do 15.aprila 2013.godine. Artic Sunrise, jedan od tri Greenpeacova broda, do juna 2013., kada se u Evropskoj uniji izglasava "Zajednička politika ribarstva", obići će devet zemalja (Rumuniju, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Španiju, Francusku i Veliku Britaniju). Cilj ove kampanje je sprečiti dalji prekomerni izlov ribe i obnoviti riblji fond. U idućih 10 godina predviđa se da će 60% ribara ostati bez posla. Neće biti dovoljno ribe, ni ribarima za posao, ni građanima za konzumaciju.

Vojvođanska zelena inicijativa, posetila je ovaj brod i tom prilikom razgovarala sa članovima posade ovog broda. Snimljeni materijal biće iskorišćen za dokumentarni film u produkciji VZI pod nazivom "Oči u oči s Greenpace". Sagovornici Zelene patrole su bili: Pablo Accatoli, volonter i Ignacio Nacho Soaje, second mate na ledolomcu Grinpisa, zatim Vjeran Pirišić iz udruženja Eko Kvarner, jedan od organizatora/domaćina ove posete Greenpeace u Hrvatskoj, Barbara Štrbac TV Nova i Zoran Tomić predstavnik Greenpeace-a u Hrvatskoj.

Pogledajte fotografije

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Protest protiv gradnje brana na Limu

Vojvođanska zelena inicijativa podržala je protestni skup protiv gradnje visokih brana na Limu, koji je održan 15. marta na granici Srbije i Crne Gore, kod manastira Kumanica. Bez obzira na loše vremenske uslove na protestu se okupio veliki broj građana i aktivista iz Srbije i Crne Gore. Pored građana koji su prisustvovali protestu, protest su podržale brojne nevladine organizacije iz zemalja u okruženju (Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija,Makedonija...).

Da podsetimo, građani Polimlja se od 2008. godine bore protiv gradnje visokih brana na Limu. Gradnja ovih brana bi za posledicu imala negativan uticaj na životnu sredinu i kvalitet života građana u ovom regionu (BiH, Crna Gora i Srbija).

Pogledajte emisiju

Pogledajte fotografije

Seminar "Menadžment volontera"

Predstavnica Vojvođanske zelene inicijative Milica Alavanja učestvovala je na seminaru "Menadžment volontera", koji je organizovan od strane Novosadskog humanitarnog centra, Agencije za ravnomerni regionalni razvoj AP Vojvodine i Volonterskog centra iz Osijeka. Na seminaru su učestvovali predstavnici nevladinih organizacija iz Vojvodine. Naredno druženje za učesnike seminara zakazano je za april 2014.godine i održaće se u Osjeku.

Pogledajte fotografije sa seminara

17. internacionalni festival dokumentarnog filma i reportaže - INTERFER

Vojvođanska zelena inicijativa je učestvovala na 17. internacionalnom festivalu dokumentarnog filma i reportaže - INTERFER u Apatinu u oktobru 2012. godine. To je festival koji je okupio veoma značajne filmske i televizijske stvaraoce iz zemlje i inostranstva.

Pogledajte fotografije sa Festivala

7. evropski ekološki festival

Vojvođanska zelena inicijativa je učestvovala na 7. evropskom ekološkom festivalu 27. do 29. septembra 2012.u Kardžaliju u Bugarskoj. Na festivalu je prikazan dokumentarni film "kroz crno beli svet zelene Fruške gore" i dve emisije iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu": Kragujevac - Jovo otrove, koristi filtere i Prijepolje - Reka života smrt sa sobom nosi.

Ovaj festival je okupio veliki broj umetnika i filmskih stvaralaca iz celog sveta. Između ostalog održavale su se tribine i izložbe.

Tom prilikom smo obišli i zanimljive lokacije:

Posetite zvaničnu veb prezentaciju Evropskog ekološkog festivala

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

REenergija - za energetski održive lokalne zajednice

U periodu od juna do novembra 2012.godine, Beogradska otvorena škola u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert Beograd, organizovala je projekat „REenergija – za energetski održive lokalne zajednice“, na kome je učestvovala Milica Alavanja, predstavnica Vojvođanske zelene inicijative.

Projekat „ReEnergija – za energetski održive lokalne zajednice“ bavio se ispitivanjem postojećeg stanje efikasnog korišćenja prirodnih resursa u Srbiji i mogućnosti za razvoj aktivnog i odgovarajućeg odgovora lokalnih zajednica, zasnovanog na iskustvu i praksi Pakta gradonačelnika. Kroz interaktivni trening, onlajn obuku, analizu i izradu praktično-politickih rešenja za energetsku politiku na lokalnom nivou i studijskog putovanja projekat je pružio mogućnost svim zainteresovanim akterima koji se bave energetskim pitanjima na lokalnom nivou (predstavnici lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i medija) da:

 • se upoznaju sa okvirom politika EU za efikaso korišćenje resursa;
 • da razviju praktično-politički okvir za upravljanje energijom na lokalnom nivou, koristeći model Održivog energetskog akcionog plana, razvijenog od strane Pakta gradonačelnika;
 • da se upoznaju sa obavezama koje proističu iz procesa pristupanja EU i implikacijama na energetski sektor u Srbiji.

Preuzmite Zbornik radova u elektronskoj formi (PDF)

Pogledajte fotografije u Galeriji

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Festival "Mladi, zdravo da ste! - 2012"

22. septembra 2012. godine, u Dunavskom parku kod Saletle (Novi Sad), održan je 3. Festival "Mladi, zdravo da ste" u organizaciji Vojvođanske zelene inicijative u partnerstvu sa udruženjem "Zdravo!".

Cilj Festivala je bio podizanje ekološke i građanske svesti kod mladih i dece, kroz edukaciju, kulturni i umetnički sadržaj.

Raznovrsnost sadržaja festival (radionice, predstave i sl.) privukao je pažnju posetilaca različitih uzrasta. Pored organizacija i udruženja iz Vojvodine, učešće na ovom Festivalu uzeli su i plesni klub "Diva", osnovna škola "Đura Jakšić" iz Kikinde sa predstavom ekološko – edukativnog karaktera "San", grupa Bittersweet, flamenco grupa "La Familia", salsa grupa "Borrachos y Locas" i Klub umetnika "BINA" (KUB).

Festival su podržali Uprava za zaštitu životne sredine grada Novog Sada, JP Gradsko zelenilo i "Tehnolog’s".

Pogledajte fotografije u Galeriji

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Nagrada za najvideo na konkursu Online reciklarnica

05. juna 2012. godine dodeljena su priznanja na konkursu Online reciklarnica, u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji za najbolju fotografiju i video koji se bave temom zagađenja u Srbiji. Mirjana Kolundžić, aktivista u Vojvođanskoj zelenoj inicijativi i član Zelene patrole, je dobila nagradu za najbolji video zapis pod nazivom "Sabrana nedela".

Više o tome pročitajte na:

Pogledajte fotografije u Galeriji.

IX međunarodni festival ekološkog i arheološkog filma

Dokumentarni film "Imam san - Jedan dan sa Etelom Merk"

Vojvođanska zelena inicijativa i Zelena patrola su povodom godinu dana od smrti poznate zaštitnice životinja Etele Merk napravile dokumentarni film "Imam san - Jedan dan sa Etelom Merk".

Podsećamo da je Etela Merk, magistar slikarstva i vlasnica azila za životinje na salašu kraj Bačke topole, izgorela u požaru koji se desio na salašu u noći između 7 i 8 marta 2011. godine. Do požara je došlo jer je na salašu isključena struja zbog duga od 45.000 dinara te je Etela koristila sveće za osvetljenje i verovatno na taj način izazvala požar u kući na salašu.


Nekoliko meseci pre tragičnog događaja u kojem je Etela izgubila život, snimljena je emisija za dokumentarni TV serijal Zelena patrola na delu pod nazivom "NapuŠTENCI".

A nekoliko meseci posle tragedije snimljena je emisija "Bačka Topola- Agonija se nastavlja".

Emitovanje doukmentarnog filma "Kroz crno-beli svet zelene Fruške gore"

Dokumentarni film "Kroz crno beli svet zelene Fruške gore" će se emitovati na TV B92 Info u sledećim terminima:

 • u subotu, 14.01. u 16:30 h i 22:30 h
 • u petak, 20.01. u 20:05 h
 • u subotu, 21.01. u 14:30 h

Film je snimljen u produkciji Vojvođanske zelene inicijative i Zelene patrole.

Pogledajte dokumentarni film "Kroz crno-beli svet zelene Fruške gore" sada i na našem sajtu.

Donator: Vlada Kraljevine Holandije, Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Holandije. Projekat se realizuje u okviru MATRA programa.

Dodeljena priznanja za 2011. godinu

Juče, 21.12.2011. su u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu, Vojvođanska zelena inicijativa i Zelena patrola, dodelili priznanja za građansku hrabrost i doslednost u zaštiti životne sredine, kao i priznanje za hrabrost i doslednost u uništavanju životne sredine u 2011. godini.

Na svečanosti, koja je održana povodom dodele priznanja, dr Milica Matavulj, predsednica UO Vojvođanske zelene inicijative je izjavila: - Cilj dodele priznanja je da ohrabrimo građane i udruženja da se bore za zaštitu životne sredine. Jer pravo na zdravu životnu sredinu garantuje ustav R Srbije.

Priznanje za građansku hrabrost i doslednost za zaštitu životne sredine u 2011. godini je dobio Milan Belobabić, iz udruženja "Aurora" iz Bele Crkve. On se sa svojim sugrađanima i drugim ekološkim organizacijama bori protiv bespravne seče drveća na obalama reke Nere. Cilj njihove borbe je da se podigne stepen zaštite priobalja reke Nere, kako bi se sačuvao ovaj jedinstveni prirodni prostor. Seča drveća dovodi do promene toka reke, reka i priobalje gube čudesnu lepotu. Međutim, to nije sve – zbog seče drveća na obali svaka obilnija kiša će izazvati plavljenje zemljišta oko reke i uništavanje useva na tom prostoru!

Link prema emisiji iz koje se vidi kako i za što se bori Milan Belobabić iz Bele Crkve: http://www.youtube.com/watch?v=zNWw4P6axiI

Udruženje "Prijatelji Brodareva" je, takođe, dobilo priznanje za građansku hrabrost i doslednost za zaštitu životne sredine. Oni se godinama bore da sačuvaju prelepu reku Lim. Bore se protiv firmi - zagađivača koji zagađuju reku, kao i protiv gradnje visokih brana. Da podsetimo, po Kjoto protokolu koji je potpisala R Srbija 2007. godine, reke su slobodne i ne smeju se pregrađivati, te je nepoželjno građenje visokih brana. Gradnjom visokih brana bi se dramatično promenio pejzaž oko ove reke, ugrozila životna sredina i narušio kvalitet života građana na ovom prostoru. Cilj njihove borbe je: da sačuvaju reku Lim, na kojoj su do sada održana tri evropska kupa u raftingu, za buduće generacije. Važno je sačuvati ovaj turistički i sportski potencijal, naročito zato što postoji mogućnost da se, upravo na ovoj reci, organizuje svetsko prvenstvo u raftingu 2013. godine.

Link prema emisiji u kojojse vidi kako se i za šta se bore "Prijatelji Brodareva": http://www.youtube.com/watch?v=Q50BUI6JtTI&feature=related

Priznanje za hrabrost i doslednost u uništavanju životne sredine za 2011. godinu je dobila SO Bačka Palanka. Povod za ovo priznanje je bila desetodnevna agonija stanovnika Pivnica (mesta u opštini Bačka Palanka), gde je gorela deponija danima i pretila opasnost da se požar prenese i na kuće u naselju. Donosioci odluka i odgovorna lica iz ove opštine su pokazali neviđenu hrabrost i doslednost u nečinjenju! Zelena patrola je, četiri dana od paljenja deponije snimila prilog o tom problemu i apelovala na donosioce odluka da učine nešto kao bi se pomoglo građanima Pivnica. U roku od nekoliko sati su skoro svi mediji objavili snimke s terena i apel Zelene patrole da se pomogne građanima...ali, odgovorni u Bačkoj Palanci nisu reagovali! Kad smo u medijima najavili da ćemo ovo priznanje dodeliti SO Bačka Palanka građani i udruženja iz Bačke Palanke su pozdravili tu odluku, šaljući spisak i drugih problema u oblasti zaštite životne sredine u Bačkoj Palanci.

Link prema emisiji gde se može videti da je deponija gorela danima: http://www.youtube.com/watch?v=h8t8ISyN5Nk

U nameri da podstaknemo mlade na drušveno korisno angažovanje i volonterski rad, svake godine dodeljujemo priznanje NAJvolonter. Za 2011. godinu priznanje NAJVolonter je dobila Tijana Panić, student na master studijima, Filozofski fakultet u Novom Sadu.

U nastavku programa je, u prepunoj Sali Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, promovisan dokumentarni film "Kroz crno-beli svet zelene Fruške gore". Film je snimljen u produkciji Vojvođanske zelene inicijative i Zelene patrola, uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Holandije, (Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Holandije) a u okviru MATRA programa. Cilj projekta Dokumentarni film "Kroz crno-beli svet zelene Fruške gore" je bio da se senzibilišu: mediji, javnost, stručna javnost i donosioci odluka, radi zaštite prvog i jedinog Nacionanog parka u Vojvodini.

U filmu smo prikazali čudesni tajni svet Fruške gore (kanjon, ostatke Panonskog mora, vodopade, izvore…), skrivene mogućnosti i opasnosti koje prete i ugrožavaju ovaj jedinstveni prostor – pluća Vojvodine!

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Promocija dokumentarnog filma "Kroz crno-beli svet zelene Fruške gore" - poziv

Pozivamo Vas na promociju, dokumentarnog filma "Kroz crno-beli svet zelene Fruške gore", koja će se održati u sredu, 21. decembra 2011. godine, u 19 h, u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Radnička 20, Novi Sad.

Film je snimljen u produkciji Vojvođanske zelene inicijative i Zelene patrole, uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Holandije, (Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Holandije) a u okviru MATRA programa.

Cilj projekta Dokumentarni film "Kroz crno-beli svet zelene Fruške gore" je da se senzibilišu: mediji, javnost, stručna javnost i donosioci odluka, radi zaštite prvog i jedinog Nacionanog parka u Vojvodini.

U filmu smo prikazali čudesni tajni svet Fruške gore (kanjon, ostatke Panonskog mora, vodopade, izvore…), skrivene mogućnosti i opasnosti koje prete i ugrožavaju ovaj jedinstveni prostor – pluća Vojvodine!

Tom prilikom će biti i dodeljena priznanja, koja godinama dodeljuju Vojvođanska zelena inicijativa i Zelena patrola. Priznanje za hrabrost i doslednost u zaštiti životne sredine će dobiti: Udruženje Prijatelji Brodareva, koje se od 2008. godine bori protiv gradnje brana na Limu i Milan Belobabić, iz udruženja Aurora (Bela Crkva), koji se bori protiv seče na obalama reke Nere.

Priznanje za hrabrost i doslednost u uništavanju životne sredine je dodeljeno SO Bačka Palanka, zbog toga što je divlja deponija u Pivnicama (SO Bačka Palanka) danima gorela i ugrožavala kvalitet života građana i imovinu.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Promocija - Zelena patrola u službi građana čini ekološke probleme vidljivim!!!

26. oktobra 2011. godine u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu održana je promocija rezultata Dokumentarnog TV serijala "Zelena patrola na delu" povodom emitovanja 20. emisije na TV B92 Info. Inače serijal se emizuje na desetak lokalnih TV u Srbiji ( TV Plus iz Kruševca, TV Eco iz Beograda, TV Kanal 9 iz Novog Sada, TV VK iz Kikinde, TV Panonija iz Novog Sada..). Projekat finansira Finska ambasada.

O aktivnostima VZI, a naročito o značaju samog projekta govorila je dr Milica Matavulj, predsednica UO Vojvođanska zelena inicijativa.

Dr Milan Matavulj, stručni savetnik na serijalu, istakao je hrabrost i odlučnost kao dva glavna preduslova za realizaciju ovog projekta, jer ne može svako na ovaj način govoriti o postojećim ekološkim problemima i ukazivati na njih.

Ono što je neminovno, a što je u svom govoru istakla autorka i urednica ovog dokumentarnog serijala, Ruža Helać, svakako je podrška koju projekat ima od gradjana, institucija i udruženja, a koja je uporište daljih ideja i planova za budućnost VZI i Zelene Patrole.

Plodonosni karakter serijala "Zelena patrola na selu" je koordinator na projektu, Andor Luhović, prikazujući mini emisiju sačinjenu od segmenata epizoda nakon čijeg su se emitovanja rešeni problemi koji su predstavljeni u emisiji.

O velikoj zainteresovanosti i gledanosti ovog serijala svedoči puna sala Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu, a tome u prilog ide i izjava Ivana Protića, urednika na TV B92 Info: "Serijal gleda najmanje 3.000.000 ljudi, tri kablovske mreže prenose program TV B92 Info, gleda se u i Australiji, u većini evropskih zemalja, bivšim jugoslovenskim republikama..."

Mirjana Kolundzić, asistent koordinatora na projektu, potrudila se da na neobičan način prikaže posetiocima šta to Zelena patrola čini u momentima kada se "ne snima". Pušten je snimak koji predstavlja svojvrsnu skicu svega onoga što se dešavalo na terenu u trenucima kada se nije zvanično snimalo.

Po završetku promocije organizovan je koktel za prisutne na promociji.

Pogledajte fotografije u Galeriji

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Programska konferencija međunarodne mreže ALPE ADRIA GREEN

U subotu, 29. oktobra 2011. godine održana je Programska konferencija međunarodne mreže ALPE ADRIA GREEN - AAG, u Pokljuki na Rudnem Polju (Slovenija).

Na konferenciji su članice mreže (koju čine ekološke organizacije iz Austrije, Italije, Slovenije,Srbije, Hrvatske, Makedonije, BiH, Albanije, Kanade) podnele izveštaj o aktivnostima u prethodnom periodu, usvojile dugoročni program ( od 2012. do 2016. godine) aktivnosti mreže, usvojen novi statut mreže ( po kome se osnova kancelarija AAG za Srbiju u Novom Sadu, predstavnik Sbije u mreži je Vojvođanska zelena inicijativa). Na konferenciji je postignut dpgovor o zajedničkom nastupu u Jugozapadnoj Evropi.

Pogledajte video snimak

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Svaka vest je ekološka vest

Na samoj obali Dunava, u predivnom ambijentu Riblje čarde na Kamenjaru, 21. oktobra 2011. g. održana je radionica pod nazivom "Jačanje svesti o značaju urbanog zelenila za životnu sredinu".

Nakon uvodne reči dr Saše Orlovića, autorka Ruža Helać i Andor Luhović, koordinator dokumentarnog TV serijala Zelena patrola na delu, održali su radionice – Svaka vest je ekološka vest i Javno zagovaranje i lobiranje u funkciji zaštite životne sredine, kojima su uspeli da zainteresuju sve prisutne i samim tim ih podstakli da kroz timski rad svaku vest sagledaju s aspekta zaštite životne sredine. Osim radionica, održana su i predavanja koja su u uskoj vezi sa samom temom ove jednodnevne radionice: Zeleni koridori u urbanim sredinama, Prikazi cvetnih površina u vertikalnom i horizontalnom ozelenjavanju i Održavanje javnih zelenih površina. Navedena predavanja održali su emnentni stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu: mr Aleksandar Kurjakov, dr Dobrila Šikoparija i mr Agnes Potkonjak.

Sve ove aktivnosti imale su za cilj edukaciju novinara lokalnih sredstava informisanja, kao i predstavnika nevladinih organizacija, a sve to s ciljem pojačavanja ekološke i građanske svesti i samim tim uviđanja značaja zelenila za stvaranje povoljnih mikroklimatskih uslova za život stanovništva u Novom Sadu, ali i za povećanje diverziteta.

Učesnici radionice su bili mnogobrojni predstavnici medija i to: EKO list, Eko NEC, TV Mozaik, Radio NS itd.

Projekat je realizovao Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada u partnerstvu sa Vojvođanskom zelenom inicijativom, a realizaciju projekta je finansirala Gradska uprava za zaštitu životne sredine grada Novog Sada.

Pogledajte fotografije u Galeriji.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Poziv - povodom emitovanja 20 emisija Zelena patrola na delu

Pozivamo Vas na promociju rezultata projekta Dokumentarni TV serijal "Zelena patrola na delu" povodom emitovanja 20. emisije na TV B92 Info. Promocija će se održati u 19 h, u sredu 26. oktobra 2011. godine u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Radnička 20, Novi Sad.

Vojvođanska zelena inicijativa - VZI  je osnovana 2003. godine. Misija VZI je promocija zaštite životne sredine, održivog razvoja i zdravih stilova života. U prethodnom periodu je VZI realizovala veliki broj projekata iz oblasti zaštite životne sredine, održivog razvoja i promocije zdravih stilova života.

Jedan od velikih i značajnih projekata je Dokumentarni TV serijal "Zelena patrola na delu", koji je čine polusatne emisija, snimljene na teritoriji Srbije. Cilj projekta je da učini vidljivim probleme iz oblasti zaštite životne sredine radi bržeg i kvalitetnijeg rešavanja. Serijal se emituje od septembra 2010. godine na TV B92 Info i nekoliko lokalnih TV (TV Plus iz Kruševca, TV Panonija iz Novog Sada, TV VK iz Kikinde, TV Kanal 9 iz Novog Sada, TV Eco iz Beograda, RTV Sreće iz Sombora, RTV S Kanal iz Zaječara...).

Projekat Dokumentarni TV serijal "Zelena patrola na delu" Vojvođanska zelena inicijativa realizuje u partnerstvu s Zelenom patrolom, a finansira ga Finska ambasada. Takođe, smo u ovoj godini imali podršku od Uprave za zaštitu životne sredine grada Novog Sada.Srdačno Vas pozdravljamo u nadi da ćete nam se pridružiti na svečanosti povodom emitovanja 20 emisija serijala.

Kontakt osoba: Ruža Helać, 064 1258 218

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Bio je sajam... A na LORIST-u Vojvođanska zelena inicijativa

U subotu, 01.10.2011. godine je Vojvođanska zelena inicijativa predstavila, sa partnerima i saradnicima, rezultate svojih aktivnosti između dva sajma.

Tom prilikom je najavljen dokumentarni film "Kroz crno-beli svet zelene Fruške Gore", čija je realizacija u toku u partnerstvu s udruženjem Zelena patrola.

Podsetili smo se na to da smo još uvek u kampanji, koja se odnosi na pošumljavanje Vojvodine, "Gde god nađeš zgodno mesto TI DRVO POSADI", koju realizujemo s Poljoprivrednim fakultetom iz Novog Sada.

Danka Stojanović, predsednica udruženja "Zdravo" i programska direktorka festivala "Mladi, zdravo da ste!" govorila je o Festivalu koji je nedavno završen. Na festival su nas podsetili svojim nastupom plesači iz Klub umetnika "Bina" kroz muzičko scenski nastup.

Udruženje "Zdravo" je predstavilo projekat "Biciklom idi - Vojvodinu vidi".

Udruženje Zeleni skok je promovisalo model i principe ekološkog samodrživog sela.

Omladinski ekološki klub je promovisao rezultate projekta "Kampovima za čistiju budućnost".

Andor Luhović je govorio o seminaru za zelene lidere, koji je realizovan u partnerstvu s udruženjem ZORA XXI iz Novog Sada.

Na kraju je bila prikazana jedna od emisija iz Dokumentarnog TV serijala Zelena patrola na delu, koji se emituje na TV B92 Info i desetak lokalnih TV u Srbiji. Vojvođanska zelena inicijativa realizuje serijal u partnerstvu sa Zelenom patrolom, uz finansijsku podršku Finske ambasade.

Pogledajte fotografije sa sajma LORIST 2011.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Pronađi razliku i zapamti!!!

Poštovani prijatelji, novinari i predstavnici OCD, obaveštavamo vas da se grupa organizacija, s manjkom ideja (i ime su pozajmili...nažalost, od Vojvođanske zelene inicijative), a jakom voljom da putuju po svetu, udružila nedavno pod imenom ZELENA INICIJATIVA i prvo što su uradili, pohitali su u svet da vide kako se čisti! Za njih ne postoji internet da bi se informisali o primerima pozitivne prakse. Članovi ove mreže su (svi!!!) pohitali, po znanje i iskustvo, u SAD...

Gospoda, iz ZELENE INICIJATIVE, su išla u SAD da bi shvatila da i kod nas može da bude čisto ako bismo čistili ... uostalom, pogledajte...

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/I-Srbija-moze-da-bude-cista-kao-Amerika.sr.html

Da li će uvek i svugde ići svi?!...Da li zato što ne mogu da razumeju ideje i inovacije u svetu ili im tema zaštite životne sredine nije bliska?! ...Ili idu da jedni druge kontrolišu?!

Dok je u Srbiji danima gorela deponija u Pivnicama...možete videti na YouTube-u:

Tek...

Mi, iz Vojvođanske zelene inicijative, Vas molimo da ukažete javnosti da oni, iz Zelene inicijative, nemaju nikakve veze s Vojvođanskom zelenom inicijativom, koja postoji od 2002. godine i realizovala je veliki broj projekata koji podrazumevaju aktivizam, volonterizam i građansku angažovanost kad je u pitanju zaštita životne sredine u Srbiji.

Vojvođanska zelena inicijativa i Zelena patrola

Srdačno Vas pozdravljamo iz Vojvođanske zelene inicijative u nadi da ćemo i dalje uspešno sarađivati!

P.S. Poštovani prijatelji, žao mi je što sam morala ovako da reagujem...ali...otkad se ova "zelena" delegacija vratila iz SAD ja nemam mira... jer nas zovu građani iz cele Srbije i podsećaju da nije u redu da putujemo po svetu, a ne odgovaramo na potrebe građana... Naime, Vojvođanska zelena inicijativa realizuje projekat Dokumentarni TV serijal "Zelena patrola na delu", koji se emituje na TV B92 Info od septembra 2010. godine, čineći ekološke probleme vidljivim radi bržeg i kvalitetnijeg rešavanja. Iz cele Srbije nas zovu građani i mole za pomoć...i mi uprkos ogromnom trudu, ne stižemo da odgovorimo na sve pozive... Ime, koje koriste ovi putnici u SAD - Zelena inicijativa, je izazvalo nedoumice i zabunu i ljudi misle da je to putovala delegacija Vojvođanske zelene inicijative. To kod građana izaziva gnušanje i prezir...

Mi smo za to vreme bili na terenu... negde u Srbiji... s građanima koji se bore za zdravu životnu sredinu i kvalitet života... Uostalom, pogledajte sledeću emisiju iz Dokumentarnog TV serijala "Zelena patrola na delu" u petak, u 20:30 h 08.10.2011.godine, na B92 Info i repriza u subotu, u 14:30 h.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Bio je... Festival "Mladi, zdravo da ste!" u Novom Sadu

U Novom Sadu je 17. i 18. septembra 2011. god. održan Festival Mladi, zdravo da ste!. Programski sadržaji Festivala su se realizovali na dve lokacije - Dunavski park (Saletla) i u OŠ "Đorđe Natošević".

Festival  je organizovala Vojvođanska zelena inicijativa u partnerstvu sa Udruženjem "Zdravo".

Cilj Festivala  je bio da podizanje ekološke i građanske svesti kod mladih i dece kroz edukaciju, akcije, kulturne i umetničke sadržaje.

Raznovrsnost sadržaja (radionice, promo časovi, predstave i sl.) privukla je pažnju posetilaca različitih uzrasta. Među brojnim učesnicima iz lokalnih organizacija i udruženja iz Vojvodine učešće na ovom Festivalu uzeli su i mladi iz Bečejskog udruženja mladih, potom iz Šah kluba Sivac, ali i iz Eko-Gen-a iz Kikinde. U subotu je najveći broj posetilaca okupila grupa Emigrantes iz Novog Sada koja je u Dunavskom parku održala promo čas salse. Učešće Ateljea a la francaise, ali i prikazivanje ekološke bajke Čarobna Zelena šuma u izvođenju pozorištanceta Teatrilo, urađene po tekstu istoimene bajke autorke Ruže Helać, doprinelo je pospešivanju edukativnog karaktera ovog Festivala. Festival je zatvoren fantastičnim muzičko-scenskim performansom Bina koji je izveo Klub Umetnika „Bina“.

Festival je bio mesto gde smo mogli videti izuzetne umetničke i edukativne domete ekoloških i omladinskih organizacija u funkciji promocije zaštite životne sredine i  zdravih stilova života.

Festival su finansijski podržali: Gradska uprava za zaštitu životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

Pogledajte fotografije sa Festivala

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Festival "Mladi, zdravo da ste!" - najava

festival Mladi, zdravo da ste! - promocija zaštite životne sredine i zdravih stilova života, koji će se održati 17. i 18. septembra 2011. godine u Dunavskom parku i OŠ "Đorđe Natošević" u Novom Sadu.

Festival finansiraju:

 • Gradska uprava za zaštitu životne sredine
 • Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu
 • Pokrajinski sekretarijat za graditeljstvo, urbanizam i zaštitu životne sredinu.

Projekat realizuje Vojvođanska zelena inicijativa u partnerstvu s Udruženjem Zdravo. Saradnici na projektu su Omladinski ekološki klub i Zelena patrola.

Preuzmite Program Festivala

Pogledajte promotivni video spot za Festival "Mladi, zdravo da ste!"

Plakat Festivala

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Poziv za učešće na Festivalu "Mladi, zdravo da ste!"

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave za učešće na Festivalu ''Mladi, zdravo da ste!- promocija zdravih stilova života'' koji će se održati 17-18. septembra 2011. u Novom Sadu.

Оpšti cilj projekta je doprineti osnaženju mladih kroz promociju izuzetnih rezultata i postignuća mladih u udruženjima građana u različitim oblastima delovanja: aktivizam, volonterizam, sport, zabava, nauka, kultura, umetnost.

Festival ogranizuje Vojvođanska zelena inicijativa u partnerstvu sa Udruženjem Zdravo, Zelenom Patrolom i Omladinskim ekološkim klubom.

Za učešće na Festivalu mogu da se prijave: udruženja i organizacije koje žele da se promovišu, a deluju na poljima navedenih oblasti, muzičko-scenski izvođači i bendovi, sportski timovi, slobodni umetnici itd.

Učešće je volonterskog tipa, u cilju promocije zdravih stilova zivota, bez finansijske naknade.

Prijave slati na adresu danka.stojanovic@zdravo.org.rs

Pogledajte promotivni video spot za Festival "Mladi, zdravo da ste!"

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Tvining projekat - Jačanje inspekcije za zaštitu životne sredine i relevantnih zainteresovanih strana u Republici Srbiji

Svečano predstavljanje ovog projekta održano je 08. juna 2011 u zgradi Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića.

Pogledajte fotografije sa ovog događaja

satnica

Diploma za Dokumentarni TV serijal "Zelena patrola na delu

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine svečano je uručio nagrade i priznanja za konkurs "Moje zeleno delo" koje je raspisao povodom obeležavanja Dana planete Zemlje, za najbolje akcije ili dela koja doprinose zaštiti, unapređenju stanja životne sredine i održivom razvoju AP Vojvodine, u petak, 03.06.2011. godine, Nagrade je uručila pokrajinska sekretarka za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Dušanka Sremački.

Vojvođanska zelena inicijativa je na ovaj konkurs prijavila projekte koje je realizovala u 2010 godini: Dokumentarni TV serijal "Zelena patrola na delu", Spomenik ljudskom nemaru, Festival "Mladi, zdravo da ste!", Kampanju "Gde god nađeš zgodno mesto TI DRVO POSADI" i Nagradni konkurs "Plakatom na zagađivača". Za projekat Dokumentarni TV serijal "Zelena patrola na delu", Vojvođanska zelena inicijativa je dobila diplomu na konkursu "Moje zeleno delo" 2011.

Pogledajte fotografije

Highslide JS

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Bio seminar "Mogućnosti i primjene u zaštiti okoliša"... a na seminaru... Zelena patrola na delu

U želji da promoviše ekološke vrednosti, Centar za kulturu Opštine Omišalj u saradnji sa brojnim lokalnim ustanovama i organizacijama, u periodu od 28. aprila – 8. maja 2011. godine je organizovao manifestaciju pod nazivom "KreKo".

Radi se o manifestaciji koja donosi različite aktivnosti poput sajmova cveća i domaćih proizvoda, edukaciju dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta kroz radionice u prirodi i ekološke akcije čišćenja u prirodi. Centralna aktivnost je bio trodnevni seminar pod nazivom "Mogućnosti i primjene u zaštiti okoliša" koji se održao u hotelu Adriatic u Omišlju, u trajanju od 5. - 7. maja 2011. godine.

Na seminaru su se predstavili primeri dobre prakse, predavanja orijentisana na zaštitu životne sredine i podizanje svesti lokalnog stanovništva.

Na seminaru je, između ostalih primera pozitivne prakse koji su predstavljeni, predstavljen i projekat Dokumentarni TV serijal "Zelena patrola na delu" koji realizuju Vojvođanska zelena inicijativa i Zelena patrola.

Pogledajte fotografije sa seminara

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Seminar "Mogućnosti i primjene u zaštiti okoliša" - najava

Vojvođanska zelena inicijativa će učestvovati na seminaru pod nazivom "Mogućnosti i primjene u zaštiti okoliša" koji će se održati u hotelu Adriatic u Omišlju, u trajanju od 5. - 7. maja 2011. godine. Vojvođanska zelena inicijativa će promovisati projekat Dokumentarni TV serijal "Zelena patrola na delu" 06. 05.2011. u 10 h.

Preuzmite Program seminara u PDF formatu.

Više o ovom seminaru možete pročitati ovde.

Dan planete Zemlje

Povodom Dana planete Zemlje u Dunavskom parku je organizovan performans pod nazivom Obuci zeleno da se prepoznamo! U organizaciji raznovrsnog programa učestvovale su sledeće organizacije: Savez izviđača grada Novog Sada, Zdravo, Chill Out, Vojvođanska zelena inicijativa i Zeleni skok.

Pogledajte fotografije

Obuci zeleno da se prepoznamo! - najava

Povodom Dana planete Zemlje, 22. aprila 2011. godine od 15 h, u Dunavskom parku, biće organizovan program pod nazivom "Obuci zeleno da se prepoznamo!"

PROGRAM:

 • Reciklirajmo svest (svratite i pročitajte šta vam priroda govori) - prirodne priče
 • Debata "Za ili protiv nuklearki"
 • Muzička radionica (instrumenti od recikliranog materijala)
 • Ekološka likovna radionica (farbanje uskršnjih jaja)
 • Hrana ne oružje (bolje nahraniti ljude nego ih naoružavati) - dođite i probajte ukusna iznenađenja
 • Ekološka modna revija (od recikliranih materijala)

Od 20h DJ podrška:

 • DJ Marko Berbakov / Mleko & Lekovi Novi sad
 • DJ Carlo / Chill Out
 • DJ Jungle Tasha / SUN INstitut
 • DJ Mosha / SUN INstitut
Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Bili smo na Sajmu... i pobedili!

2. CRS Forum i 3. sajam neprofitnih inicijativa

Treći po redu Sajam neprofitnih inicijativa održan je 19. aprila 2011. godine u organizaciji SMart Kolektiva i Foruma poslovnih lidera Srbije, uz podršku USAID-a i Instituta za održive zajednice (Institute for Sustainable Communities).

Cilj sajma je bio da se omogući stvaranje novih partnerstava i približavanje poslovnog i neprofitnog sektora. Odabranih 20 organizacija imalo je priliku da svoje projekte predstavi u okviru godišnjeg CSR Foruma poslovnih lidera Srbije.

Na Sajmu su učestvovale organizacije civilnog drušva sa teritorije Republike Srbije koje: organizuju volonterske aktivnosti, a posebno one usmerene na zaštitu životne sredine;  imaju potrebu za volonterima iz poslovnog sektora, bilo u radu sa korisnicima ili kao podršku projektim aktivnostima; imaju usluge ili proizvode namenjene poslovnom sektoru, posebno one koje se odnose na zaštitu životne sredine. Poslovni sektor su predstavljali predstavnici nekoliko ambasada (Velike Britanije, SAD, Holandije,…), zatim velikih kompanija kao što su: U.S. Steel, Am Cham, Holcim, Erste banka, Coca - Cola Hellenic…

Vojvođanska zelena inicijativa je predstavila projekat: Festival "Mladi, zdravo da ste!" – promocija zdravih stilova života, koji realizuje u partnerstvu s Fondom za razvoj neprofitnog sektora AP Vojvodine i udruženjem "Zdravo".  Na Sajmu su se predstavile i neke od članica neformalne mreže Vojvođanske zelene inicijative: Omladinski ekološki klub, Zelena patrola, Zdravo i Chill Out.

Na kraju Sajma je, Danko Runić direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Grada Beograda, proglasio Vojvođansku zelenu inicijativu za najbolju neprofitnu organizaciju na CRS Forumu. Pročitajte vest o uručenju ove nagrade na zvaničnoj prezentaciji Grada Beograda

Pogledajte fotografije u Galeriji

Ostatak fotografija postavljenih od strane organizatora možete pogledati ovde.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Festival MLADI, ZDRAVO DA STE!

Bio Festival MLADI, ZDRAVO DA STE! - promocija zdravih stilova života, a na Festivalu... Pogledajte fotografije

Vojvođanska zelena inicijativa - učesnik na projektu "Civilno društvo Srbije u procesu EU integracija: usvajanje vrednosti i unapređenje dijaloga"

Vojvođanska zelena inicijativa sa svojim predstavnikom Kolundžić Mirjanom pored još 29 organizacija civilnog društva, učestvuje u projektu "Civilno društvo Srbije u procesu EU integracija: usvajanje vrednosti i unapređenje dijaloga" koji su pokrenuli Centar za evropske integracije Beogradske otvorene škole i Fondacija Fridrih Ebert. Cilj projekta je da se razvije održiv dijalog između 30 organizacija civilnog društva (OCD) iz Srbije i EU, kroz njihovo aktivno učešće u primeni zakona i kreiranju politike životne sredine.

Projekat "Civilno društvo Srbije u procesu EU integracija: usvajanje vrednosti i unapređenje dijaloga" izvodi se u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Srbije, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, u okviru programa ''Jačanje dijaloga između organizacija civilnog društva Srbije i EU''.

Projekat "Civilno društvo Srbije u procesu EU integracija: usvajanje vrednosti i unapređenje dijaloga" realizuje se kroz ciklus od pet faza:

 • Konsultativna radionica
 • Trening "Pisanje predloga za praktičnu politiku (Policy Paper Writing) u oblasti politike životne sredine"
 • Trening "Javno zagovaranje u oblasti politike životne sredine"
 • Pisanje jedinstvenog predloga za praktičnu politiku
 • Konstruktivni dijalog

Obrazovni ciklusi u okviru projekta "Civilno društvo Srbije u procesu EU integracija: usvajanje vrednosti i unapređenje dijaloga" koncipirani su tako da omoguće:

 • izabranim predstavnicima i predstavnicama organizacija civilnog društva da steknu relevantna i primenjiva znanja o funkcionisanju i delovanju Evropske unije u oblasti životne sredine;
 • osposobljavanje organizacija civilnog društva za aktivizam i uspešno suočavanje sa problemima lokalnog i regionalnog karaktera u oblasti životne sredine;
 • uključivanje organizacija civilnog društva u procese primene zakona koji se tiču životne sredine;
 • formiranje mreže organizacija civilnog društva u cilju pronalaženja zajedničkih rešenja u oblasti životne sredine.

Konsultativna radionica - Zajedno sa sertifikovanim trenerima iz Beogradske otvorene škole, Milanom Sitarskim i Vladimirom Pavlovićem, i ekspertom iz Evropskog instituta za javnu administraciju, Alanom Hardacreom (Alan Hardacre) polaznici su razmenjivali iskustva i sticali nova znanja za praktično-političko delovanje u oblasti politike životne sredine. Svi uključeni akteri učestvovali su u intenzivnoj, dvodnevnoj diskusiji koja se odvijala u atmosferi otvorenog dijaloga u kojima je predstavljen i obrazložen model saradnje između institucija EU, država članica i organizacija civilnog društva EU.

Trening "Pisanje predloga za praktičnu politiku (Policy Paper Writing) u oblasti politike životne sredine" - Trening je imao za cilj unapređenje veština pisanja predloga praktične politike u oblasti zaštite životne sredine. Trening je bio koncipiran tako da omogući upoznavanje učesnika sa svim fazama ciklusa pisanja predloga praktične politike i prenos znanja o najboljim praksama zemalja članica EU koje se tiču aktivnog učešća organizacija civilnog društva u kreiranju i primeni politika zaštite životne sredine.

Trening "Javno zagovaranje u oblasti politike životne sredine" - U ovoj fazi projekta učesnici su imali prilike da se upoznaju sa veštinama javnog zagovaranja u oblasti zaštite životne sredine. Učesnicima su predstavljene sve faze procesa javnog zagovaranja - od analize zainteresovanih strana u oblasti politike zaštite životne sredine, preko veština strateških komunikacija do ciljnih grupa u procesu javnog zagovaranja. Posebna pažnja posvećena je izgradnji mreže organizacija civilnog društva koje će zajedničkim snagama kroz proces javnog zagovaranja pronalaziti rešenja za konkretna pitanja iz oblasti zaštite životne sredine.

Ono što učesnike očekuje do kraja projekta "Civilno društvo Srbije u procesu EU integracija: usvajanje vrednosti i unapređenje dijaloga" jeste "Pisanje jedinstvenog predloga za praktičnu politiku" i "Konstruktivni dijalog".

Što se tiče aktivnosti vezane za Pisanje jedinstvenog predloga za praktične politike predviđeno je da učesnici, na osnovu usvojenih znanja tokom prethodna dva treninga, izrade jedinstveni predlog praktične politike kojim će dati konkretne preporuke za učešće organizacija civilnog društva u primeni zakona iz oblasti zaštite životne sredine. Sažeti predlog praktične politike, izrađen od strane 30 organizacija civilnog društva iz oblasti zaštite životne sredine, biće javno predstavljen na konferenciji za štampu u završnoj fazi projekta.

Kada je reč o Konstruktivnom dijalogu između organizacija civilnog društva i javnih vlasti sastavni je deo demokratskog odlučivanja i dopuna institucionalnom procesu oblikovanja politike. U toku dvodnevne diskusije, koristeći zajednički pripremljen sazeti predlog praktične politike kao osnov za dijalog, predstavnici i predstavnice 30 organizacija civilnog društva će, sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u Srbiji, razgovarati o mogućim modalitetima uključivanja OCD u proces primene zakona iz oblasti zaštite životne sredine.

Za sada je predtsavnik Vojvođanske zelene inicijative, u okviru projekta "Civilno društvo Srbije u procesu EU integracija: usvajanje vrednosti i unapređenje dijaloga"  imao zadatak da na osnovu stečenog znanja, na Treningu za pisanje predloga praktične politike, izradi Sažeti predlog praktične politike. Na osnovu sažetih predloga svih 30 organizacija koje učestvuju u projektu, predviđeno je da se izradi,odštampa i objavi jedinstveni predlog praktične politike koji će biti javno predstavljen na konferenciji za štampu na kraju projekta. Sažeti predlog praktične politike ispred Vojvođanske zelene inicijative ocenjen je pozitivnim ocenama, do te mere, da su organizatori projekta odlučili ukoliko im sredstva dozvole da, Sažeti predlog praktične politike ispred Vojvođanske zelene inicijative, objave zajedno sa Jedinstvenim predlogom praktične politike, kao jedan od najboljih pristiglih primera.

Pogledajte fotografije

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Priznanja za 2010. godinu

Udruženje novinara Ekovest i Vojvođanska zelena inicijativa dodelili su u 11. decembra 2010. u Novom Sadu, četvrtu godinu zaredom, tradicionalna godišnja priznanja za najistaknutije novinare i aktiviste u oblasti zaštite životne sredine.

Priznanje za istraživačko novinarstvo u oblasti ekologije u 2010. dobila je Katarina Živanović, novinarka dnevnog lista Danas, dok je za izveštavanje iz oblasti zaštite životne sredine priznanje dobila Violeta Jovanov Peštanac, novinarka Radio Pančeva, saopštili su udruženje novinara Ekovest i Vojvođanska zelena inicijativa.

Časopis o ekologiji, zaštiti životne sredine, održivom razvoju i zdravim stilovima zivota "Ekolist" dobio je priznanje za širenje ekološke misli i podizanje eskološke svesti građana.

Za građansku hrabrost i doslednost nagrađen je predsednik udruženja "Ekopark" iz Kragujevca, Slađan Rakić, dok je najvolonter 2010. godine Aleksandar Vučković iz udruženja "Zdravo" iz Novog Sada.

Pogledajte fotografije

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Festival MLADI, ZDRAVO DA STE!

Bio Festival MLADI, ZDRAVO DA STE! - promocija zdravih stilova života, a na Festivalu... Pogledajte fotografije

TV serijal "Zelena patrola na delu!"

Počelo je emitovanje dokumentarnog TV serijala "Zelena patrola na delu" na TV B92 Info. Projekat realizuje Vojvođanska zelena inicijativa sa ciljem da učini vidljivim probleme u oblasti zaštite životne sredine.

Dokumentarni TV serijal "Zelena patrola na delu" možete gledati petkom u 22h ili u repriznom terminu - subotom u 11.30h na TV B92 Info.

"Zelenu patrolu na delu" možete gledati i na TV Eco iz Beograda premijerno utorkom u 20h i reprizu subotom u 21h, kao i na TV Sreće iz Sombora premijerno utorkom u 18h i reprizu sredom u 14h.

Dokumentarni TV serijal "Zelena patrola na delu" se bavi posledicama aktivnosti koje zagađuju životnu sredinu s aspekta uticaja na kvalitet života građana, zdravlje ljudi i stanje životne sredine s ciljem da doprinese bržem i kvalitetnijem rešavanju problema iz oblasti zaštite životne sredine.

Projekat finansiraju: Fond za zaštitu životne sredine RS, Fondacija Hajnrih Bel i FTN - Departman za zaštitu životne sredine i zaštitu na radu iz Novog Sada.

Građani mogu prijaviti ekološke probleme na email: zelenapatrola@gmail.com

Pogledajte reklamni video spot za TV serijal "Zelena patrola na delu!"

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Festival MLADI, ZDRAVO DA STE! - promocija zdravih stilova života (najava)

Vojvođanska zelena inicijativa organizuje Festival MLADI, ZDRAVO DA STE! - promocija zdravih stilova života od 17. do 19. septembra 2010. na novosadskom Štrandu (objekat Čiken tika).

Projekat Festival MLADI, ZDRAVO DA STE! - promocija zdravih stilova života finansira Ministarstvo omladine i sporta, Republika Srbija.

Partneri na projektu su Fond za razvoj neprofitnog sektora AP Vojvodine, Udruženje ekonovinara "Ekovest", Omladinski ekološki klub, Zelena patrola.

Prijatelji Festivala su Minaqua, JP Gradsko zelenilo, DRUM'N'ZEZ.

Cilj Festivala je promocija zdravih stilova života, strukturisanog i svrsihodnog korišćenja slobodnog vremena mladih kroz aktivizam i volonterizam. Na Festivalu će se promovisati kreativni, sportski, zabavni i edukativni sadržaji.

Kliknite na sliku da biste videli satnicu ili preuzmite Satnicu Festivala u PDF formatu (2.42 MB).

Highslide JS Highslide JS

Pogledajte reklamni video spot za Festival MLADI, ZDRAVO DA STE!

Takođe, posetite sajtove:

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Bili smo na EXIT-u

Vojvođanska zelena inicijativa bila je na EXIT-u 2010. koji je održan od 08-11 jula. U okviru NGO sajma Vojvođanska zelena inicijativa se na svom štandu predstavila mnogobrojnim, kako domaćim tako i stranim, posetiocima ovog velikog muzičkog festivala.

Posetioci, pored toga što su imali priliku da se upoznaju sa radom i aktivnostima Vojvođanske zelene inicijative, takođe su mogli da daju svoj doprinos vezano za projekat pod nazivom "Gde god nađeš zgodno mesto, TI DRVO POSADI". Naime u okviru ovog projekta od posetilaca su sakupljani potpisi za peticiju kojom se od Skupštine grada Novog Sada traži da donese Odluku o zaštiti i unapređenju javnih zelenih površina u gradu Novom Sadu. Cilj projekta je zaštita postojećih zelenih površina od daljeg devastiranja i ozelenjavanja gradskih površina koje nisu privedene nameni kao i površina u privatnom vlasništvu.

Pored toga,Vojvođanska zelena inicijativa u saradnji sa Fondom za razvoj neprofitnog sektora Autonomne Pokrajine Vojvodine, predstavila je i kampanju koju priprema za 18-19 septembar ove godine, pod nazivom "Mladi, zdravo da ste!". Ova kampanja podrazumeva podršku omladinskim NVO i NVO koje se bave mladima u smislu promocije rezultata njihovih aktivnosti. Takođe, ovom kampanjom će biti promovisani zdravi stilovi života, kreativni, sportski, zabavni i edukativni sadržaji kao i strukturalno i svrsishodno korišćenje slobodnog vremena mladih, kroz aktivizam i volonterizam.

Pogledajte fotografije u Galeriji.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Tribina "Gde god nađeš zgodno mesto, TI DRVO POSADI"

Vojvođanska zelena inicijativa i Omladinski ekološki klub organizovali su tribinu. "Gde god nađeš zgodno mesto TI DRVO POSADI" u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u utorak, 15. juna 2010. godine u 19 časova.

Cilj organizovanja tribine je da oko teme javnih zelenih površina na jednom mestu okupi građane, predstavnike relevantnih institucija i donosilaca odluka.
Cilj kampanje je donošenje Odluke o zaštiti i unapređenju javnih zelenih površina u Novom Sadu, radi zaštite postojećih zelenih površina od daljeg devastiranja i ozelenjavanje gradskih površina koje nisu privedene nameni kao i površina u privatnom vlasništvu. Volonteri Omladinskog ekološkog kluba su skupljali potpise za peticju kojom se od Skupštine grada Novog Sada traži da donese Odluku o zaštiti i unapređenju javnih zelenih površina u gradu Novom Sadu. 
Tribini su prisustvovali: dr Biljana Panjković, direktorka Pokrajinskog zavoda za zastitu prirode Srbije; Tanja Djurić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine i održivi razvoj; Vesna Forkapić, predsednica MZ "Sonja Marinković"; Snežana Repac, bivša direktorka JP Gradsko zelenilo; prof. dr Slobodan Krnjetin, Fakultet tehničkih nauka; zatim predstavnici novosadskih Javnih preduzeca u čiju  nadležnost spadaju javne zelene površine. Na tribini su učestvovali predstavnici omladinskih ekoloških organizacija: Omladinski ekološki klub, Zelena patrola, Zeleni skok, Ekolife,,,zatim predstavnici drugih ekoloških organizacija: Udruženje ekonovinara Ekovest, Zeleni krug, Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade, Ekološki časopis EKOLIST,…  Svi prisutni na tribini su se složili da je 5% pod javnim zelenim površinama u Novom Sadu neverovatno malo, da je kvalitet javnih zelenih površina u Novom Sadu nedopustivo loš, da bi trebalo doneti Odluku o zaštiti I unapređenju javnih zelenoh površina

Partner na ovom projektu je MZ “Sonja Marinković”. Projekat podržavaju Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, JP “Gradsko zelenilo” i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Srbije.

Pogledajte fotografije u Galeriji.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

05. jun - Dan velikog spremanja Srbije

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine i velike akcije koju je pokrenulo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja "Dan velikog spremanja Srbije", volonteri Vojvođanske zelene inicijative i njene mreže čistili su nekoliko lokacija u Novom Sadu i Fruškoj Gori.

U gradu su čišćene dve lokacije. Prva lokacija je u Mesnoj zajednici "Sonja Marinković",  gde su zajedno sa zaposlenim i građanima ove Mesne zajednice čistili članovi Zelene patrole. Vesna Forkapić, predsednica MZ "Sonja Marinković" je nakon završene akcije rekla: "Zadovoljni smo akcijom i odzivom građana. Građani su pokazali veliku odgovornost prema životnoj sredini i radujemo se daljoj saradnji sa našim građanima, ali i ekološkim NVO. Najviše smo sakupili plastične ambalaže i kesa što je jedan od najvećih problema u gradu."

Druga lokacija je bila obala reke Dunav i plaža "Bećarac". Akciju je organizovalo udruženje Ekolife, a pored čišćenja sadržala je i sajamski deo gde su se organizacije, učesnice akcije, predstavile i prezentovale svoje aktuelne projekte i aktivnosti. Volonteri Vojvođanske zelene inicijative i članovi Zelenog skoka, uklanjali su plutajući otpad uz obalu. Koordinator ovog tima, Vukašin Komlenski po završetku akcije je izjavio: "Otpad koji smo danas uklonili predstavlja samo mali deo onoga što zapravo reka nosi i koji se može uočiti. Problem je danas predstavljao visok nivo Dunava, ali smo i pored toga sakupili značajne količine otpada. Reka Dunav je jedan od naših najvećih resursa i treba da nam bude prioritet njegovo očuvanje i zaštita."

Treća lokacija današnje akcije čišćenja na kojoj su učestvovali članovi Vojvođanske zelene inicijative i Omladinskog ekološkog kluba bio je Nacionalni park Fruška Gora.  Akciju je organizovalo JP Nacionalni park "Fruška Gora" uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Srbije i komunalnih preduzeća  iz opština Beočin i Irig. U okviru ove akcije očišćeno je više lokacija na Fruškoj Gori, a zajedno sa volonterima Vojvođanske zelene inicijative radili su i zaposleni u ovim preduzećima kao i njihovi rukovodioci: Dobrivoje Antonić, direktor  JP Nacionalni park "Fruška Gora", dr Slobodan Puzović, Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i održivi razvoj i dr Biljana Panjković, direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Marko Rokvić, predsednik Omladinskog ekološkog kluba, povodom ove akcije rekao je: "Fruška Gora predstavlja pluća Vojvodine, samim tim smo dužni da se staramo o njoj na najbolji mogući način. Pošumljenost u Vojvodini je ispod 5%, pa je naša obaveza da je čuvamo još veća. Projekat Vojvođanske zelene inicjative "Gde god nadjes zgodno mesto TI DRVO POSADI" se upravo odnosi na problem manjka zelenih površina u gradu Novom Sadu, a situacija sa zelenim površinama je još gora u ostalim delovima Vojvodine. U okviru ovog projekta u utorak 15. juna organizujemo tribinu u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Srbije, ul. Radnička 20. Tribina počinje u 19h i ovim putem pozivamo građane da dođu, pruže nam podršku i aktivno učestvuju u raspravi. Cilj projekta je donošenje Odluke o zaštiti i unapređenju javnih zelenih površina od strane Skupštine grada Novog Sada. Namera nam je da zaštitimo postojeće zelene površine od daljeg devastiranja, kao i ozelenjavanje gradskih površina koje nisu privedene nameni."

Pogledajte fotografije u Galeriji.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Akcija velikog spremanja Srbije

U subotu, 05. juna 2010. volonteri i aktivisti Vojvođanske zelene inicijative će učestvovati u Akciji velikog spremanja Srbije na dve lokacije:

 1. u saradnji s JP Nacionalni park Fruška Gora na Iriškom vencu, kod Informativnog centra je okupljanje u subotu, 05. juna 2010. godine u 09:00 h, kontakt osoba Goran Matić, 064 83 77 018
 2. u saradnji s MZ "Sonja Marinković okupljanje u 10:00 h, u subotu, 05. juna 2010. godine ispred MZ, odakle će se ići na više lokacija u gradu, kontakt osoba Vesna Forkapić, 064 839 00 53

Poziv na tribinu - Gde god nađeš zgodno mesto TI DRVO POSADI!

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Radnička 20, održaće se tribina pod nazivom "Gde god nađeš zgodno mesto TI DRVO POSADI" u utorak, 15. juna 2010. godine u 19 časova.

Rešavanje problema nedostatka javnih zelenih površina u Novom Sadu važno je zato što su zelene površine u gradovima  neophodne za održavanje mikroklime, čistog vazduha a samim tim psihofizičkog zdravlja i radne produktivnosti stanovnika.

Ovaj problem pogađa sve stanovnike bez obzira na uzrast a naročito decu, stare i siromašne.

Više od 100.000 stanovnika je direktno pogođeno ovim problemom jer u njihovom okruženju stanovanja je 30 puta manje zelenih površina od predviđenih standarda. Ostali stanovnici grada  Novog Sada su indirektno pogođeni ovim problemom usled nedostatka parkovskih površina i što radni vek provedu u delovima grada gde su zelene površine daleko ispod minimuma.

Nedovoljna površina zelenila po stanovniku uzrok je pada kvaliteta života građana. Jedna od posledica je i pad turističkog i privrednog kapaciteta grada. Dok za direktnu posledicu ima povećano opterećenje na zdravstveni i socijalni budžeta grada, što će usloviti da će budžet grada u budućnosti biti više socijalni nego razvojni.

Cilj projekta je donošenje Odluke o zaštiti i unapređenju javnih zelenih površina  od strane Skupštine grada Novog Sada do 1. decembra 2010.godine,u cilju zaštite postojećih zelenih površina od daljeg devastiranja i ozelenjavanja gradskih površina koje nisu privedene nameni kao i površina u privatnom vlasništvu.

Kvalitet života građana u Novom Sadu je ugrožen zbog smanjenja zelenih površina. Zelene površine se smanjuju zbog povećanog priliva stanovništva i sve veće gradnje.

Preporuka Evropske unije je 30 m2 zelenih površina po stanovniku. U Novom Sadu je to 4 puta manje, a u nekim delovima grada, kao na primer na Podbari čak 30 puta manje.

ark na Novom naselju - izgrađen gerontološki centar i promenada. Park na Detelinari - više ne postoji zbog promene namene. Park Rotkvarija - sada više ne postoji. Pionirski park - ubačeni poslovni objekti i crkva. Mnogim drugim zelenim površinama preti opasnost.

Budite prvi koji će dati svoj glas za zeleni Novi Sad, za zdraviju budućnost naše dece. Pozivamo vas da potpišete peticiju kojom će te doprineti da se donese odluka na nivou grada kako bi se trajno rešio problem smanjenja zelenih površina u Novom Sadu.

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Radnička 20, održaće se tribina pod nazivom "Gde god nađeš zgodno mesto TI DRVO POSADI" u utorak, 15. juna 2010. godine u 19 časova. Organizator tribine jeVojvodjanska zelena inicijativa u saradnji sa Omladinskim ekoloskim klubom.

Tamo vas  očekuju  volonteri Vojvođanske zelene inicijative, koji će skupljati potpise za peticju kojom se od Skupštine grada Novog Sada traži da donese Odluku o zaštiti i unapređenju javnih zelenih površina u gradu Novom Sadu.  Svaki vaš potpis pretstavlja zasađeno novo drvo.

Tribini će prisustvovati: dr Biljana Panjkovic, direktorka Pokrajinskog zavoda za zastitu prirode Srbije; dr Sasa Orlovic, direktor Instituta za nizijsko sumarstvo, dr Milica Matavulj, predsednica UO Vojvodjanske zelene inicijative, Vesna Forkapic, predsednica MZ "Sonja Marinkovic"; Snezana Repac, bivsa direktorka JP Gradsko zelenilo; zatim predstavnici novosadskih Javnih preduzeca u ciju  nadleznost spadaju javne zelene povrsine.

https://www.uticaj.rs/inicijative/podrzi/peticija/p-e-t-i-c-i-j-a-za-donoenje-odluke-o-zatiti-i-unapredjenju-zelenila-u-gradu-novom-sadu-u-skuptini-grada-/14-1

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Kampanja "Mladi, zdravo da ste!"

Vojvođanska zelena inicijativa u saradnji sa Fondom za razvoj neprofitnog sektora Autonomne Pokrajine Vojvodine, omladinskim i ekološkim organizacijama iz Vojvodine pokreće kampanju promocije zdravih stilova života pod nazivom "Mladi, zdravo da ste!"

Kampanja podrazumeva promociju kreativnih, sportskih, zabavnih i edukativnih sadržaja koje su ostvarili članovi udruženja građana iz regiona. U tom smislu smo planirali održavanje Festivala pod nazivom "Mladi, zdravo da ste!" povodom Svetskog dana mladih.

Pozivamo udruženja građana, koja se na ovom Festivalu mogu predstaviti nekim sadržajem - kreativnim, zabavnim, sportskim i edukativnim u funkciji promocije zdravih stilova života i zaštite životne sredine, da nam se jave radi dogovora o učešću na Festivalu.

Kontakt osoba: Ruža Helać, 064 1258 218

Festival podržava Fond za razvoj neprofitnog sektora AP Vojvodine.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Manifestacija "Mladi, zdravo da ste!"

Udruženja građana "Zeleni skok" i "Nova_nova", uz podršku članica Vojvođanske zelene inicijative, organizovali su manifestaciju "Mladi, zdravo da ste!"  u subotu 15.05.2010. u restoranu "CHICKEN TIKKA" na Štrandu.

Uprkos lošem vremenu, uz četrdesetak gostiju i članova, realizovan je veliki deo programa koji je planiran za prvi dan manifestacije. U okviru kampanje "Gde god nađeš zgodno mesto, ti drvo posadi" volonteri Vojvođanske zelene inicijative prikupljali su potpise za peticiju kojom se od Skupštine Novog Sada, traži usvajanje Odluke o zaštiti i unapređenju javnih zelenih površina u gradu. Predstavnici MZ "Sonja Marinković" i Vojvođanske zelene inicijative su sa volonterima iz drugih ekoloških organizacija uspešno posadila četiri drveta – albicije - na Štrandu.

Ono s čime su se posetioci mogli upoznati u toku prvog dana manifestacije, jeste rad NVO sektora i pojedinih omladinskih i ekoloških organizacija koje su bili gosti manifestacije. Imali su priliku, pored međusobnog upoznavanja, da se upoznaju i sa projektima koji su u toku kao i sa projektima koji se planiraju u bliskoj budućnosti.

U okviru umetničke radionice, posetioci su imali priliku da vide izložbu radova pod nazivom "PLAKATOM NA ZAGAĐIVAČA" gde su bili izloženi neki od najboljih radova koji su prispeli na konkurs u organizaciji udruženja građana "ZORA XXI" i Vojvođanska zelena inicijativa, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na ozbiljne probleme u oblasti životne sredine.

Marinko Velemir iz udruženja "Zeleni skok", koordinator projekta žali zbog toga što nije mogao biti realizovan program manifestacije u potpunosti: - "Ipak...izuzetno sam zadovoljan brojem prijavljenih organizacija i učesnika. Imali smo priliku da se upoznamo s velikim brojem projekata koji su u toku. Atmosfera tokom cele manifestacije je bila odlična i čime smo zapravo ostvarili naš glavni cilj, a to je upoznavanje i druženje velikog broja organizacija.Tokom same manifestacije su dogovorene nove zajedničke aktivnosti, što je takođe bio jedan od ciljeva manifestacije. Mnoge organizacije raspolažu značajnim ljudskim resursima i uspeli smo da ih okupimo oko novih ideja i dugoročne saradnje."

Dr Milica Matavulj, predsednica UO u Vojvođanskoj zelenoj inicijativi, bila je medju prvima koja je dala potpis za peticiju Skupštini grada Novog Sada, radi donošenja Odluke o zaštiti i unapređenju javnih zelenih površina u gradu Novom Sadu. Prilikom potpisivanja peticije Dr Matavulj je izjavila:
- "U poslednjih 20 godina u gradu Novom Sadu došlo je do drastičnog smanjenja javnih zelenih površina. Novi Sad je bio jedan od najzelenijih gradova u Evropi, sad smo došli do samoga dna te lestvice, na 8 kvadratnih metara po stanovniku. Vojvođanska zelena inicijativa je započela projekat "Gde god nađeš zgodno mesto, TI DRVO POSADI" u okviru koga pored prikupljanja potpisa građana za peticiju vršimo i ozelenjavanje pojedinih delova grada. Takođe, naša kampanja podrazumeva informisanje i edukaciju o značaju javnih zelenih površina u gradu, kao i ukazivanje na posledice po zdravlje i kvalitet života građana u slučaju ne rešavanja ovog problema."

Vesna Forkapić, predsednica MZ "Sonja Marinković" koja se uključila u ovu kampanju kroz konkretan doprinos pri sađenju mladih stabala na Štrandu: - "Naša MZ je našla dobre saradnike u ekološkim organizacijama, za dugoročno i sistematično delovanje u nastojanju da se učini konkretan doprinos zaštiti životne sredine."

Borislavka Dimitrov iz udruženja eko-novinara EKO VEST, je predstavila svoje udruženje i trenutne aktivnosti. Borislavka je naglasila:
- "Edukacija novinara o pitanjima životne sredine je naš glavni zadatak koji uspešno realizujemo već nekoliko godina. Naše udruženje okuplja preko 50 novinara iz različitih medija sa cele teritorije Srbije. Pored podrške ekološkim organizacijama, vršimo konstantnu obuku mladih novinara o problemima životne sredine kao i o novinarskim veštinama kao što je istraživačko novinarstvo. Podsećam da je saradnja NVO i medija od velikog značaja za podizanje ekološke svesti građana."

Nakon predavanja o "Permakulturi", što je zapravo metoda za dizajniranje ljudskih naselja na osnovu primera iz prirode, Marko Rokvić iz Omladinskog ekološkog kluba istakao je da projekat Ekološka komuna upravo zahteva saradnju velikog broja organizacija i pojedinaca: -"Ekološka komuna će predstavljati centar za edukaciju o principima Permakulture i eko sela ali i promociju načina života u skladu sa prirodom. U okviru ovog projekta sarađujemo sa nekoliko organizacija ali kako je ovaj projekat višegodišnji, međunarodnog karaktera poželjno je što veći broj zainteresovanih organizacija i pojedinaca. Upravo je ova manifestacija bila pravo mesto za širenje ideje i uspostavljanje novih oblika saradnje."

Ruža Helać iz Fonda za razvoj neprofitnog sektora AP Vojvodine, koji je jedan od organizatora ove manifestacije, izjavila je:
- "Veoma je značajno istaći da je ova inicijativa potekla iz NVO sektora i drago nam je da smo bili u prilici da se pridružimo organizovanju ove manifestacije. Cilj osnivanja Fonda je upravo podrška civilnom sektoru na teritoriji Vojvodine. Ovaj put su se okupile NVO sa teritorije Novog Sada s čijim aktivnostima smo, uglavnom, upoznati. Međutim, danas smo bili u prilici da vidimo da postoji i veliki broj organizacija, nedavno osnovanih, kojima bi za početak delovanja bilo neophodno organizovati seminare na teme upravljanje organizacijom i upravljanjem projektima, kako bi maksimalno iskoristili svoje resurse i izašli u susret potrebama građana, što je i osnovni cilj osnivanja udruženja građana."

NVO "Nova Nova" je jedan od organizatora ove manifestacije. Igor Valušek, iz organizacije rekao je: - "Zadovoljni smo što smo bili domaćini ovolikom broju udruženja građana. Kao što vidite, ugostiteljski objekat "Chicken Tikka" ima sve uslove za održavanje različitih manifestacija i skupova, i mnogi učesnici su izrazili želju da organizuju svoje buduće aktivnosti upravo u ovom objektu. Naravno, rado ćemo sarađivati i ubuduće. NVO Nova Nova najavljuje i Međunarodni festival mladih, koji ćemo organizovati sa našaim prijateljima iz civilnog sektora za Svetski dan mladih."

Održana je promocija 16. broja ekološkog časopisa EKO LIST. Petar Ćulibrk, PR  časopisa naglasio je kako je veliki uspeh u današnjim vremenima objaviti 16. broj časopisa.
- "Časopis se bavi promocijom zdravih stilova života, održivog razvoja i zaštite životne sredine. Izmedju ostalog u časopisu se mogu pronaći primeri pozitivne prakse iz regiona, aktuelne teme iz oblasti zaštite životne sredine kao i pregled aktivnosti ekoloških organizacija u predhodnom periodu. Časopis je u funkciji razmene dobrih ideja u regionu."- zaključio je Petar Ćulibrk.

NVO "Eco creativ world" je predstavio časopis za promociju ekstremnih sportova pod nazivom "SWICH pages". Jan Marčok, umetnički direktor ovog časopisa, je rekao:
- "U pripremi je treći broj časopisa, koji je jedinstven po temama i pristupu na teritoriji Srbije. Ovo je časopis koji prati interesovanja mladih u oblasti ekstremnih sportova i izlazi u susret njihovoj potrebi da predstave svoje rezultate i da se informišu iz ove oblasti." Ovaj časopis je, između ostalog, u prethodnom broju promovisao breake dance i grupe iz regiona, koje se bave ovom vrstom plesa. Promociji je časopisa je prisustvovao Mitar Arsenović aka Helix  iz breake dance grupe Just2cool iz Bijeljine. Mitar nam je rekao da je velika stvar to što se pojavio  časopis koji promoviše ekstremne sportove i ovu vrstu aktivnosti mladih na pravi način. – "Časopis "SWICH pages" piše informativno i nesenzacionalistički, u funkciji razbijanja predrasuda o ekstremnim sportovima i mladima koji se bave ovim sportovima. Mitar Arsenović, inače i koordinator udruženja gradjana "Zdravo!", će časopis promovisati na takmičenju "Zaplešimo" koji organizuje TV Hayat iz Sarajeva.

Manifestacija "Mladi, zdravo da ste!" okupila je i mlade NVO: Projector, Ecolife, Nova-Nova i EvroV, koje su se ovom prilikom upoznale sa aktivnostima ekoloških i omladinskih organizacija kroz projekte koje su u toku. Obi Nwora, iz organizacije "Ecolife" je rekao:
- "Naša organizacija postoji već dve godine i okuplja veliki broj kreativnih ljudi. U međuvremenu nismo bili u prilici da realizujemo neki ozbiljniji projekat. Jasno je da je nedostatak novca u pitanju. Veliki je broj NVO koje apliciraju kod institucija za mala finansijska sredstva, koja se usmeravaju za civilni sektor s obzirom na ekonomsku krizu. Ovde smo se upoznali sa organizacijama sa sličnim interesovanjima i problemima, i dogovorili se da udružimo resurse i realizujemo nekoliko većih projekata u narednm periodu. Kao prvi projekat planiramo da organizujemo čišćenje MZ "Sonja Marinković" povodom Svetskog dana zaštite životne sredine a zatim i Medjunarodni festival mladih povodom Svetskog dana mladih u avgustu ove godine."      

Ovu manifestaciju su podržali: JP Gradsko zelenilo, MZ "Sonja Marinković", Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Fond za razvoj neprofitnog sektora AP Vojvodine.

Tekst pripremila Mirjana Kolundžić, NVO Zeleni skok

Pogledajte fotografije u Galeriji.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Poziv na manifestaciju "Mladi, zdravo da ste!"

Pozivamo Vas da nam se pridružite na manifestaciji pod nazivom  "Mladi, zdravo da ste!" koja će se održati na Štrandu (restoran Chicken Tikka) i Đačkom igralištu, od 14  do 22 h, 15. i 16. maja 2010. godine. Ova manifestacija s održava s ciljem promocije zdravih stilova života kod mladih kroz organizovanje festivala sportskog, muzičkog, likovnog i ekološkog sadržaja po prvi put u Novom Sadu.

Sportske aktivnosti podrazumevaju učešće više od sto mladih iz omladinskih i ekoloških organizacija. Osim sportskih aktivnosti, predviđene su i umetničke radionice (filmska, likovna, dramska, muzička...)
Takođe, predviđen je muzički i plesni program, koji podrazumeva izvođenje različitih muzičkih žanrova, koji neće stvarati preteranu buku i remetiti atmosferu na kupalištu, jer u pitanju je promocija zdravih stilova života.

Organizator manifestacije je Vojvođanska zelena inicijativa u saradnji s nekoliko omladinskih i ekoloških organizacija: Zeleni skok (Umetnička radionica "ReciklART"; Likovna radionica "Pomoću štapa i kanapa"; Literarna radionica "Ekološka himna"), udruženje "Nova – nova" (predavanje na temu bezbednost mladih u saobraćaju), EvroV ("The Middle Age Crisis band" i SO "Vojvodina-Novi Sad"), Novosadski humanitarni centar, Omladinski ekološki klub (promocija projekta Prva ekološka komuna i predavanje na temu "Permakultura - kao životni stil", Druid (prikazivanje dokumentarnih filmova iz oblasti zaštite životne sredine), ZORA XXI (izložba "Plakatom na zagađivača"),Zelena patrola, Zeleni krug (promocija 16. ekološkog časopisa "Ekolist"), Ekolife (breakdance plesne grupe iz Novog Sada)…

U okviru kampanje "Gde god nađeš zgodno mest TI DRVO POSADI!" volonteri Vojvođanske zelene inicijative će prikupljati potpise za peticiju kojom se od Skupštine grada Novog Sada traži donošenje Odluke o zaštiti i unapređenju javnih zelenih površina u Novom Sadu.

Projekat  "Mladi, zdravo da ste!" podržavaju: JP Gradsko zelenilo, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Gradsko veće za sport i omladinu, Fond za razvoj neprofitnog sektora AP Vojvodine i MZ "Sonja Marinković". Preuzmite pismo podrške Fonda za razvoj neprofitnog sektora.

Nadamo se da ćete nam se pridružiti u subotu 15. maja 2010. od 14 h na štrandu i pružiti podršku mladima u njihovom nastojanju da nađu svoje mesto pod suncem.

Kontakt osobe:
Marinko Velemir, 064 5089510, Zeleni skok
Ruža Helać, 064 1258 218, Vojvođanska zelena inicijativa

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Bili smo... na Zaštitijadi 2010.

U Soko Banji je održan susret studenata zaštite životne sredine i ekologije iz Srbije od 04. do 09. maja 2010. godine. Organizovana su takmičenja iz oblasti nauke, tribina na teme iz oblasti zaštite životne sredine i analiza studije slučaja. Naravno bilo je takmičenje iz različitih sportskih disciplina i naravno mnogo zabave i druženja. Ovom događaju je značajan doprinos dala i Vojvođanska zelena inicijativa (dobili smoZAHVALNICU ZA NESEBIČAN DOPRINOS ZAŠTITIJADI).

Pogledajte fotografije u Galeriji.

Bili smo... u Vukomeriću (Hrvatska)

Volonteri Vojvođanske zelene inicijative,Zelenog skoka i Omladinskog ekološkog kluba bili su u poseti, 24. i 25. Aprila,  Recikliranom imanju koje se nalazi u selu Vukomerić u Vukomeričkim Goricama, oko 25 kilometara južno od Zagreba prema rijeci Kupi.

Reciklirano imanje prvenstveno je zamišljeno kao edukativni centar za permakulturu i tehnologije održivog razvoja. Takođe je zamišljeno i kao životni i radni prostor za određeni broj ljudi i kao poligon za eksperimentisanje. Iako je izgradnja počela još 2001., imanje je i dalje više gradilište nego završeni primer održivog životnog prostora. Uprkos tome, na imanju su kroz poslednjih nekoliko godina održane brojne radionice i kursevi, izgađeni su razni ogledni primeri ekološkog graditeljstva, koriste se obnovljivi izvori energije, vodom i otpadom se upravlja na održiv način i proizvodi se hrana tehnikama organskog povrtarstva.

Imanjem upravlja ZMAG (Zelene Mreža Aktivističkih Grupa). Udruženje ZMAG  okuplja organske vrtlare, praktičare primenjivih energetskih tehnologija i ekološkog graditeljstva, dizajnere permakulture, istraživače i ekološke aktiviste. ZMAG je član Mreže ekosela Balkana koja za sada okuplja ekosela iz Hrvatke, Bosne i Hercegovine i Makedonije. 

Prilikom posete volonteri su imali priliku da se upoznaju sa svim aspektima permakulture koji su primenjeni na Recikliranom imanju. Poseta se sastojala od teoriskog predavanja o permakulturi i o samom imanju kao i radionice graditeljstva prirodnim materijalima.

Ova poseta je bila prva u nizu vezano za projekat izgradnje prve Ekoloske komune u Srbiji. Ekoloska komuna ZELENGRAD će biti smeštenau Bačkoj Palanci i predstavljaće centar za edukaciju o principima permakulture i odživog načina života.

Pogledajte fotografije u Galeriji.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

GOTOV JE! - Spomenik ljudskom nemaru na Iriškom vencu

U subotu 24. aprila 2010. godine, organizovano je druženje: ekologa, predstavnika institucija i novinara, povodom završetka "Spomenika ljudskom nemaru" na Iriškom vencu. Spomenik su gradile Vojvođanska zelena inicijativa i Studentska asocijacija FTN, uz podršku volontera iz Zelene patrole, Zelenog skoka i Omladinskog ekološkog kluba.

Cilj podizanja "Spomenika ljudskom nemaru" je da se ukaže na odgovornost svih koji zagađuju životnu sredinu, kao i to da pozovemo građane i institucije na odgovorno ponašanje kad je u pitanju zaštita životne sredine.

Projekat "Spomenika ljudskom nemaru" su uradili stručnjaci JP "Gradsko zelenilo" prema izabranom idejnom rešenju, grafičkog dizajnera Siniše Štetina.

"Spomenik ljudskom nemaru" je podignut zahvaljujući nesebičnom trudu i logističkoj podršci Lafarge - BFC i podršci: Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje RS, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu,  JP "Nacionalni park Fruška Gora", JP "Železnice Srbije", Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, pri gradnji ovog tehnički zahtevnog objekta.

Poštovani prijatelji, zahvaljujemo Vam se na podršci tokom realizacije ovog projekta.

Ruža Helać, predsednica Vojvođanske zelene inicijative i
Andor Luhović, koordinator projekta "Spomenik ljudskom nemaru"

Pogledajte fotografije u Galeriji.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Akcija "Gde god nađeš zgodno mesto TI DRVO POSADI!"

Povodom Dana planete zemlje označen je početak medijske kampanje, koju organizuje Vojvođanska zelena inicijativa, pod nazivom "Gde god nađeš zgodno mesto TI DRVO POSADI!" simboličnom sadnjom drveća u dvorištu Osnovne škole "Đorđe Natošević". Organizator ovog radnog druženja, povodom Dana planete zemlje, bila je MZ "Sonja Marinković" na čijoj teritoriji se nalazi Osnovna škola  "Đorđe Natošević". Sa učenicima su drveće sadili volonteri Zelene patrole i Omladinskog ekološkog kluba, zatim Nedeljko Đorđić, direktor škole i Vesna Forkapić,  predsednica MZ "Sonja Marinković".

- Kampanja "Gde god nađeš zgodno mesto TI DRVO POSADI!" ima za cilj da u procesu javnog zagovaranja i lobiranja dovede do toga da se u Skupštini grada Novog Sada donese Odluka o zaštiti i unapređenju javnih zelenih površina u gradu Novom Sadu. Činjenica je da 8% javnih zelenih površina u Novom Sadu dok standardi predviđaju minimum 35%. Predstoji nam duga kampanja u kojoj ćemo, između ostalog, prikupljati potpise građana za peticiju kojom ćemo tražiti usvajanje ove Odluke. – izjavila je Ruža Helać, predsednica Vojvođanske zelene inicijative.

Pogledajte fotografije u Galeriji.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Ekološki radni vikend - Iriški venac 2010.

Volonteri Vojvođanske zelene inicijative, Zelenog skoka, Omladinskog ekološkog kluba i Zelene patrole farbali su Spomenik ljudskom nemaru na Iriškom vencu, 17. aprila 2010. godine.

Povodom Dana planete zemlje i završetka radova na Spomeniku ljudskom nemaru, pozivamo Vas da se okupimo na Iriškom vencu u 11 časova, 24. aprila 2010. godine. Biće to susret predstavnika ekoloških i omladinskih  organizacija, medija i saradnika na realizaciji ovog projekta: JP "Nacionalni park Fruška Gora", JP Gradsko zelenilo, JP Železnice Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Lafarge - BFC.

Pogledajte fotografije u Galeriji.

VZI na Konferenciji "Zelena Srbija"

Business Info Group u saradnji sa časopisom CorD i uz podršku Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja organizovala je konferenciju 31. marta 2010. godine "Zelena Srbija". Učesnici konferencije su bili predstavnici državne uprave, nacionalnih i lokalnih ekoloških fondova, banaka, javno komunalnih preduzeća, predstavnici privatnih kompanija i međunarodnih finansijskih organizacija u Srbiji.

Pogledajte fotografije u Galeriji.

VZI na Sajmu neprofitnih organizacija

SMart Kolektiv, udruženje građana iz Beograda je organizovalo CSR Forum 30. marta 2010. godine u Narodnoj banci Srbije. U okviru godišnjeg događaja Foruma poslovnih lidera, održan je Sajam neprofitnih inicijativa. Na Sajmu je Vojvođanska zelena inicijativa predstavila aktuelne projekte, koje realizuje sa svojim članicama: dokumentarni TV serijal "Zelena patrola na delu" sa Zelenom patrolom; Prva ekološka komuna "Zelengrad" sa Omladinskim ekološkim klubom; "Mladi, zdravo da ste!" sa udruženjem "Zeleni skok" i pozorišna predstava za decu "Kako su se voleli DUGA I SUNČEV ZRAK".

Pogledajte fotografije u Galeriji.

VZI na seminaru "Permakultura i ekosela - model za budućnost"

Permakultura i ekosela bili su tema seminara koji je održan u Sarajevu od 5. do 7. februara u organizaciji Mreže ekosela Balkana (MEB). Predstavnici organizacija i pojedinci iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije imali su priliku da dobiju osnovne informacije o glavnim etičkim principima permakulture i koracima u dizajniranju naših životnih prostora. U nameri da se objasni permakultura dotaknuta su i brojna područja koja permakultura pokriva: energija, hrana, graditeljstvo, očuvanje voda, bioraznovrsnosti i šuma, smanjenje otpada, ekonomija i muđuljudski odnosi.

Vojvođanska zelena inicijativa i članica njene neformalne mreže, Omladinski ekološki klub, uključiće se u rad Mreže ekosela Balkana, i raditi na proširivanju permakulture kod nas. Jedan od prvih zadataka koje smo postavili je upravo širenje ideje kroz informisanje i edukaciju građana, a zatim će uslediti i praktična primena permakulture kroz aktivnosti Omladinskog ekološkog kluba, u okviru ekoloških kampova, radionica i edukacija koje držimo ili učestvujemo.  Nadamo se da će se veliki broj građana pridružiti kako bismo svi doprineli zaštiti i unapređenju naše životne sredine.

Pogledajte fotografije u Galeriji.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

VZI na seminaru BCIF-a

Bili smo na BCIF-ovom seminaru "Javno zagovaranje i lobirnje u lokalnoj zajednici" za projekat ozelenjavanja grada Novog Sada "Gde god nađeš zgodno mestu tu drvo posadi" koji će Vojvođanska zelena inicijativa realizovati u toku 2010. godine, uz podršku BCIF-a.

Pogledajte fotografije u Galeriji.

Završna akcija kampanje "I ove godine - Zabranjeno sekiranje"  - prikupljanje jelki s busenom

Zelena patrola, Omladinski ekološki klub i Vojvođanska zelena inicijativa su, i ove godine kroz kampanju "Zabranjeno sekiranje", pre novogodišnjih i božićnih praznika, pozivali građane da ne seku jelke i hrast, i da kupe jelku sa busenom kako bi posle praznika mogli da je zasade. U tom smislu će se organizovati prikupljanje jelki sa busenom, prevoz na Frušku Goru i njihovo sađenje.

U subotu, 16. januara 2010. godine, od 10 do 13 časova, u Dunavskom parku prema autobuskoj stanici na Bulevaru Mihajla Pupina, Zelena patrola je, u saradnji sa Omladinskim ekološkim klubom, prikupljala jelke s busenom koje građani nemaju gde da posade ili žele da poklone.

Jelke koje su prikupljene biće posađene, na Fruškoj gori, neposredno pored Spomenika ljudskom nemaru koji je izgrađen početkom decembra prošle godine na Iriškom vencu, kada to budu vremenski uslovi dozvoljavali.

- Još jednom podsećamo da je pošumljenost u Vojvodini oko 5%, u užoj Srbiji 20%, a npr. u Sloveniji 55%. Evropski standardi predviđaju minimum pošumljenosti 14%! Vojvodina je tako daleko od minimuma! Važno je pokazati odgovornost i nameru da se ovaj problem rešava.

Pogledajte fotografije u Galeriji.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Priznjanje za građansku hrabrost i doslednost 2009.

Vojvođanska zelena inicijativa i Udruženje eko novinara "Eko vest" dodeli su Zelenoj patroli Priznanje za građansku hrabrost i doslednost u zaštiti životne sredine za 2009. godinu. Ova godina je prošla u znaku angažovanosti i aktivizma Zelene patrole. Zelena patrola je bila tamo gde je trebalo braniti životnu sredinu od uzurpatora, gde je trebalo čistiti, gde je trebalo graditi... Hrabrost i doslednost su vrednosti koje su obeležile njihovo delovanje u prethodnom periodu!

Zelena patrola je osnovana kao mobilna grupa studenata ekologije i zaštite životne sredine, za preventivno i brzo ekološko reagovanje, i angažovana je na animiranju javnosti i podizanju ekološke svesti stanovništva, kao i na mapiranju ekoloških problema. Cilj "Zelene patrole" je da okupi mlade stručnjake - studente na zaštiti životne sredine, umetnike, volontere i ekološke entuzijaste da blagovremeno i efikasno deluju u slučaju zagađenja u životnoj sredini. http://zelenapatrola.blogspot.com

Cilj dodeljivanja priznanja je da se građani ohrabre na aktivan i angažovan odnos kad je u pitanju zaštita životne sredine. Do sada su dobitnici ovog priznanja bili pojedinci - angažovani građani, međutim ovu godinu je obeležilo aktivističko delovanje Zelene patrole. Tokom 2009. godine odvijala se kampanja "Zelena patrola na delu". Na pozive građana, u slučaju ekoloških incidenata i problema, Zelena patrola je izlazila na teren – na teritoriji AP Vojvodine. Zelenu patrolu čine mladi stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine koji su kompetentno i kredibilno zastupali građane i ekološke NVO u medijima i javnosti u prethodnom periodu, čineći ekološke probleme vidljivim. Odlučno delovanje Zelene patrole i angažovanost medija  proizvodili su snažan pritisak javnosti na zagađivače, donosioce odluka i odgovorne institucije. Rezultati delovanja Zelene patrole su, između ostalog, sprečeno uništavanje platana duž  Futoškog puta prilikom postavljanja kolektora, značajno skraćena turistička sezona za lovce iz inostranstva na teritoriji Bačke Topole zbog masovnog  ubijanja ptica u preletu preko naše zemlje, ovih dana se radi akcija ozelenjavanja duž bulevara u Vršcu.

Pogledajte Prilog o Zelenoj patroli.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Najvolonter u 2009. godini

Vojvođanska zelena inicijativa dodeljuje priznanje NAJVOLONTER za 2009. godinu Stanislavi Stojanović, diplomiranom grafičkom dizajneru na FTN u Novom Sadu, s namerom da ukaže na to da volonterski rad može biti dragocen kako stvaralački, intelektualni i informativni.

Stanislava Stojanović je autor sajta Vojvođanske zelene inicijative, zatim autor je logoa udruženja građana kao što su "Zelena patrola" i "Zdravo", autor je velikog broja angažovanih plakata na teme iz oblasti zaštite životne sredine: Zabranjeno sekiranje, Traži se ombudsman za zaštitu životne sredine, Čije je naše Ledinačko jezero, Spasimo platane, Panevropski naftovod - dileme, pitanja i odgovori. Stanislava Stojanović je takođe koordinator projekta "Plakatom na zagađivača", koji se trenutno realizuje.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

I ove godine - ZABRANJENO SEKIRANJE

Zelena patrola i Vojvođanska zelena inicijativa i ove godine pozivaju građane da za vreme novogodišnjih praznika kupuju jelke sa busenom i da se uzdržavaju od seče hrasta u vreme Božićnih praznika.

Svake godine se u Vojvodini poseče više hiljada stabala jele i hrasta za potrebe božićnih i novogodišnjih praznika na teritoriji Vojvodine. Činjenica je da je u Vojvodini pošumljenost ispod 6%, dok standardi predviđaju minimalnu pošumljenost od 14%. "Na primer, u Sloveniji je pošumljenost preko 50%, što ukazuje na njihov ekološki odgovoran odnos prema životnoj sredini, dok se mi suočavamo sa ne kontrolisanom sečom za vreme novogodišnjih i božićnih praznika uprkos ne prihvatljivo niskoj pošumljenosti Vojvodine" rekao je koordinator Zelene patrole, Andor Luhović.

"Pozivamo građane da kupuju jelke sa busenom i ako nisu u prilici da iz zasade u svom dvorištu mi ćemo organizovati sredinom januara prikupljanje jelki sa busenom koje ćemo zasaditi na Fruškoj gori. Prošle godine smo imali sličnu akciju u kojoj se značajan broj građana odazvao našem pozivu i doneo jelku sa busenom." Rekla je predsednica Vojvođanske zelene inicijative, Ruža Helać.

Ovu kampanju finansiraju:

 • Uprava za zaštitu životne sredine grada Novog Sada,
 • Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj
 • Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije
 • Ministarstvo poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Republike 
 • a logističku podršku u realizaciji projekta pruža Lafarge - BFC.
Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Prvi u Bugarskoj bez viza

Članovi Vojvođanske zelene inicijative i Omladinskog ekološkog kluba na Međunarodnom seminaru iz oblasti zaštite životne sredine u Mezdri (60 km severno od Sofije, Bugarska) koji traje od 19. decembra do 22. decembra 2009. godine. Na seminaru, osim studenata iz Bugarske i Srbije učestvuju i studenti iz Grčke. Pogledajte fotografije u Galeriji.

Vršac za nagradu

Vojvođanska zelena inicijativa i Zelena patrola su dodelile Priznanje za hrabrost i doslednost u uništavanju životne sredine gradu Vršcu. Pogledajte fotografije u Galeriji.

Počela gradnja Spomenika ljudskom nemaru

U četvrtak, 03. decembra 2009. godine počela je gradnja "Spomenika ljudskom nemaru" na Iriškom vencu. Ovaj projekat realizuje Vojvođanska zelena inicijativa u saradnji s volonterima Zelene patrole i Studentske asocijacije Fakulteta tehničkih nauka.

- Cilj projekta je da podseti građane na ličnu odgovornost kad je u pitanju zaštita životne sredine. Vojvođanska zelena inicijativa je mreža ekoloških i omladinskih organizacija sa teritorije Vojvodine čiji je cilj podizanje ekološke i građanske svesti kroz edukaciju, informisanje i akcije, kao što je i ova – Spomenik ljudskom nemaru.

Projekat Spomenik ljudskom nemaru su finansirali Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, kao i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

Ova godina je bila u znaku kampanje "Očistimo Srbiju" i ovaj Spomenik, čija će promocija biti krajem decembra, je logičan kraj za ovu kampanju. – izjavila je Ruža Helać, predsednica Vojvođanske zelene inicijative.

Koordinator ovog projekta Andor Luhović je savladao niz prepreka pri realizaciji ovako zahtevnog projekta, od tehničkih, zakonskih, kreativnih…- Moram da kažem da sam imao težak zadatak – realizaciju neobične ideje i plašio se kako će to biti prihvaćeno od ustanova i institucija i - gle čuda! – svi su se pridružili.

JP Gradsko zelenilo je uradilo projekat Spomenika, čija je realizacija tehnički poduhvat, tu se uključio Lafarge – BFC i ustupio stručnjake I neophodnu mehanizaciju za izgradnju. Neophodne šine za konstrukciju Spomenika u vidu peščanog sata je dalo JP Železnice Srbije, neophodne dozvole za izgradnju na atraktivnoj lokaciji – Iriški venac – dobili smo od JP Nacionalni park Fruška Gora i Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Gradeći ovaj Spomenik shvatili smo da imamo mnogo prijatelja i saradnika na putu koji podrazumeva zaštitu životne sredine i promociju održivog razvoja.

Fotografije možete pogledati u Galeriji.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

LORIST 2009

Vojvođanska zelena inicijativa je učestvovala na Novosadskom sajmu lova, ribolova, sporta, turizma i ekologije – LORIST 2009. u hali 3, zajedno sa ekološkim i omladinskim organizacijama s kojima je tokom godine sarađivala.

U subotu 10. oktobra 2009. godine, održana je Ekološka tribina pod nazivom "Plakatom na zagađivača" gde je promovisan ovaj projekat i prikazana izložba izabranih plakata s ovog konkursa. Između ostalog prisutni su mogli da se upoznaju sa osnivanjem, radom, aktivnostima i projektima, kao i organizacijama s kojima sarađuje  Vojvođanska zelena inicijativa.

Program je vodila Jelena Jovanović, koordinatorka  u Vojvođanskoj zelenoj inicijativi, koja je između ostalog govorila o projektu "Spomenik ljudskom nemaru", koji je ovih dana u završnoj fazi realizacije na Iriškom vencu.

Na početku se, dr Milica Matavulj, predsednica Upravnog odbora Vojvođanske zelene inicijative, obratila prisutnima i upoznala ih s ciljem osnivanja organizacije kao i dosadašnjim aktivnostima. Zatim su predstavljeni svi projekti na kojima je Vojvođanska zelena inicijativa radila tokom 2009. godine i organizacije s kojima je sarađivala na realizaciji tih projekata.
Jadranka Marčok, predsednica "Zelenog kruga" iz Bačkog Petrovca promovisala je novi broj ekološkog časopisa "Eko List".
Maja Pavlica, generalni sekretar Udruženja ekonovinara “Eko Vest“ govorila je o zajedničkoj kampanji "Svaka vest je ekološka vest".
Milisav Pajević urednik ekološkog biltena "Eko NEC",govorio je o dometima ekološkog informisanja i prisutne pozvao da sve informacije, vezano za zaštitu životne sredine mogu poslati redakciji "Eko NEC-a", koji se šalje na 5000 e-mail adresa u regionu.
O Ekološkom radnom  kampu Krivaja – 2009., koji organizuje Ekološko društvo "Hrast" iz Krivaje, u saradnji sa Vojvođanskom zelenom inicijativom od 2002. godine, govorio je organizator kampa Đura Vavroš.
O projektu "Plakatom na zagađivača", koji realizujemo s udruženjem građana "ZORA XXI" govorio je predsednik organizacije dr Milan Matavulj, kao i koordinator projekta Siniša Štetin.
Najznačajni projekat Vojvođanske zelene inicijative, u ovoj i prethodnoj godini, je Zelena patrola, o čijim aktivnostima je govorio Andor Luhović, koordinator Zelene patrole.
Najnoviji projekat Vojvođanske zelene inicijative je Omladinski ekološki klub, koji okuplja mlade koji žele da se angažuju u oblasti zaštite životne sredine kroz raznovrsne aktivnosti.

Ruža Helać, predsednica Vojvođanske zelene inicijative pozdravila je sve prisutne i zahvalila se na dugogodišnjoj uspešnoj saradnji novinarima i članovima drugih organizacija.

Posle Ekološke tribine, prisutni su na štandu, mogli da vide lutke, koje su napravili Miglena Metodieva i Đorđe Slavkov iz Kuklen teatra iz Blagoevgrada (Bugarska) na kampu u Krivaji, za potrebe predstave za decu "Mačak u čizmama". 

Fotografije možete pogledati u Galeriji.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Konkurs "Plakatom na zagađivača"

"Vojvođanska zelena inicijativa" i "Zelena patrola" raspisali su konkurs na temu "Plakatom na zagađivača", na kojem mogu da učestvuju mladi iz zemlje i inostranstva. Konkurs je otvoren s ciljem da se skrene pažnja javnosti na ozbiljne probleme iz oblasti životne sredine.

Najbolji plakati biće izloženi na međunarodnoj izložbi i regionalnom ekološkom karavanu sledeće godine, a autori tih plakata biće nagrađeni učešćem na ekološkim kampovima, karavanima i seminarima koje će organizovati "Vojvođanska zelena inicijativa" i Studentska asocijacija FTN-a tokom 2010.
Konkurs je otvoren do 31. decembra, a svi zainteresovani radove mogu poslati na i-mejl "Vojvođanske zelene inicijative".

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Svetski dan mladih

Povodom obeležavanja "Svetskog dana mladih" na Novom Naselju, u nedelju, 16. avgusta održana je multimedijalna manifestacija pod nazivom "Mladi talenti, tražimo vas", u organizaciji Mesne zajednice "Bistrica" i "Gavrilo Princip", a u saradnji sa Gradskim klubom demokratske omladine Novi Sad, "Zelene patrole" i "Vojvođanske zelene inicijative".

Manifestacija je održana na prostoru između ulice Bate Brkića i Seljačkih buna, pored novog obdaništa "Guliver", a program je počeo u 18 i trajao do 23 časa.

70 talentovanih mladih ljudi je glumilo, pevalo, recitovalo, plesalo, pokazalo svoje sportske sposobnosti i još mnogo toga.

Cilj akcije je bio podizanje svesti mladih o potrebi za stalnim usavršavanjem i negovanjem zdravog stila života kao i ukazivanje na značaj zaštite životne sredine. Ekološkom edukacijom mladih kao i svih prisutnih bavili su se članovi udruženja "Zelena Patrola", "Pokret gorana Novi Sad" i "Ekolist", dok su predstavnici organizacije "Prevent" ukazali na potrebu za prevencijom pojave narkomanije.

Fotografije su postavljene u Galeriji.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Eko kamp u Krivaji

Ekološko udruženje "Hrast" iz Krivaje i Vojvođanska zelena inicijativa iz Novog Sada, organizovali su osmi po redu međunarodni kamp na Krivaji od 13.07. – 19.07.2009. god. Na kampu su učestvovali srednjoškolci i studenti sa Prirodno matematičkog fakulteta, Fakulteta tehničkih nauka, članovi Zelene patrole, Omladinskog ekološkog kluba iz Novog Sada i Udruženje građana "Škola za opstanak"  iz Beograda. Cilj kampa je čišćenje Gradskog parka u Bačkoj Topoli, koji je pod drugim stepenom zaštite države, kao i edukacija učesnika na različite teme iz oblasti zaštite životne sredine.

U prepodnevnim satima se sprovodi akcija čišćenja parka od zove, bršljana i drugih invazivnih i parazitskih vrsta koje  "napadaju" hrastove stare više desetina godina. Nedaleko od parka se nalazi Pilakova dolina – stepa - predeo izuzetnih prirodnih vrednosti u Vojvodini. Ova ravnica je bila poznata po stepama koje su, nažalost, u cilju iskorišćavanja svakog dela zemljišta za poljoprivredu brzo nestajale.

Kamp je organizovan tako, da su učesnici u prepodnevnim satima radili na čišćenju parka, a u posle podnevnim satima su održavane radionice na četiri teme: Klimatske promene koju je prezentovao Marko Rokvić, Održivi razvoj – Andor Luhović, Energetska efikasnost – Jelena Jovanović i Biodiverzitet – Tihomir Lazarević.

Utiske sa kampa preneli su i neki učesnici : "Ovaj kamp je jedan od mnogobrojnih aktivnosti koji  realizujemo sa ciljem da pokažemo građanima da uz malo truda i volje mogu da načine svoju okolinu lepšom i čistijom. Ekološka svest kod građana je na veoma niskom nivou, a ono što mi pokušavamo je da obučimo mlade ljude da se pravilno odnose prema životnoj sredini", izjavila je koordinatorka Vojvođanske zelene inicijative, Jelena Jovanović. Najmlađi član u kampu, Jelena Rodić ističe: "Prvi put sam na ovom kampu i jako sam zadovoljna koliko sam pomogla, kao i drugi učesnici, u čišćenju parka u Bačkoj Topoli. Dobila sam više nego što sam očekivala, po pitanju znanja i iskustva".

Učesnicima kampa su predavanja održali profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta, dr Milica i dr Milan Matavulj, kao i mr Gordana Brun, autor udžbenika "Čuvari prirode". Zanimljivo predavanje je održao gost iz "Zelenog Osjeka" (Hrvatska), Goran Pichler na danas veoma aktuelnu temu "Energetska efikasnost".

U sklopu kampa prikazana je predstava "Mačak u čizmama", koju su pripremili Miglena Metodieva i Đorđe Slavkov iz Kuklen teatra iz Blagoevgrada (Bugarska), sa decom i mladima iz Krivaje. Miglena je tom prilikom naglasila: "Mi smo ovde treći put i drago nam je da vidimo kako stara, tako i nova lica koja učestvuju u našim predstavama".

Slobodno vreme učesnici kampa su proveli na jezeru u Bačkoj Topoli kao i na bazenu u Krivaji, međusobno se upoznavajući u razmeni znanja i iskustva iz oblasti zaštite životne sredine.

Organizator kampa, Đura Vavroš, bio je posebno zadovoljan uspešnom realizacijom čišćenja parka i naglasio : "Nadam se da će građani Bačke Topole  sami nastaviti da održavaju svoj park.Učesnici kampa su počeli – na građanima je da nastave!"

Kamp je održan zahvaljujući: Mikra Kopu iz Pačira, Opštini Bačka Topola, Moto Cross-u iz Bačke Topole, Gradskoj kafani iz Bačke Topole, Crvenom krstu iz Bačke Topole i La Farge - Beočinskoj fabrici cementa.

Fotografije su postavljene u Galeriji.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Bili smo u Bekeščabi

Vojvođanska zelena inicijativa, je u periodu od 26.06. – 29.06.2009. kao partnerska organizacija učestvovala u realizaciji programa  Vojvođanskog NCA NK projekta županije Bekeš, Zelenog kruga iz Bekesčabe ( Mađarska).

Po dolasku 26.06. u Keteđhazu, mesto audaljeno 20 km od Bekeščabe, u Osnovnu školu "Šandor Marki", održano je uvodno predavanje, gde su se odrasli mogli vaspitati, gledajući predstavu na temu "Letnje avanture", odlomka iz istoimene knjige – zbirke ekoloških pozorišnih tekstova za decu, književnice Ruže Helać. Zeleni Krug je prikazao suštinu priče u predstavi od 10-12 minuta, sa učešćem učenika osnovne škole. U toku razmene iskustava, učesnici su dali prikaz o raznim rezultatima dostignutim različitim metodama. Zadatak koji stoji pred ekolozima više nije samo da ukazuju na to da ljudi ne razbacuju smeće u prirodi, nego da ga ne "proizvode". Nakon toga, članica Zelenog kruga Emeše Rakoczine Tripon je izložila predavanje na temu "Dan Zemlje u Keteđhazi – veliko prolećno čišćenje".

Ruža Helać, predsednica Vojvođanske zelene inicijative je u nastavku programa održala predavanje na temu "Iskustva iz vaspitanja dece na temu zaštita životne sredine", a potom je Andor Luhović, koordinator Zelene patrole, predstavio domaćinima model  delovanja  Zelene patrole, dosadašnje aktivnosti i buduće planove, ove mobilne grupe ekologa.

Narednog dana, 27.06., predsednica Zelenog kruga, Ibolya Feher je predavala na temu  "Klimatske promene, zalaganje civilnih organizacija za odgovarajući zakon o sačuvanju klime u Mađarskoj", potom je njihova članica Nora Hegediš (student) prezentovala svoja iskustva na projektu "Lobirali smo u Briselu".

Jelena Jovanović, koordinator Vojvođanske zelene inicijative, je aktivistima i članovima Zelenog kruga iz Bekeščabe predavala na temu "Javno zagovaranje i lobiranje u oblasti zaštite životne sredine – na primeru Vojvođanske zelene inicijative".

Program posete Bekeščabi  je predviđao za 28.06. i 29.06. fakultativne izlete, gde su nas domaćini proveli kroz park – dvorac u Keteđhazupark u Đuli, potom smo prisustvovali priredbi "Vašar u Dolini Kereša" (etnografska izložba i vašar, srpski folklor na otvorenoj pozornici) u mestu Đulavari, i posetili dvorac Almassy, 5 km od Đulavari, kao i Mezeberenj i Kereštarču, parkove Naturparka Dolina Kereša.

Fotografije su postavljene u Galeriji.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Proglašen pobednik konkursa

Vojvođanska zelena inicijativa je u aprilu povodom Dana planete Zemlje objavila 8. nagradni konkurs na temu "Ne traži rupe u zakonima prirode" za mlade umetnike i novinare  iz Srbije i susednih zemalja. Ovih dana je završen prijem radova i žiri je  objavio razultete konkursa povodom Svatskog dana zaštite životne sredine. Za najuspešniji rad izabrao Ciklus ilustracija koji je poslao Siniša Štetin, diplomirani grafički inženjer i dizajner (diplomirao prošle godine na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu).

Dr Milan Matavulj, predsednik žirija obrazložio je dodeljeno priznanje sledećim rečima: - Mi u žiriju imamo izuzetno zadovoljstvo da svake godine uživamo u raznovrsnosti umetničkih i novinarskih pristupa aktuelnim ekološkim problemima i temama. I uvek je teško opredeliti se za najboljeg, najangažovanijeg... ali to su slatke muke! Opredelili smo se za Sinišu Štetina jer je on, osim stvaralačkog i kreativnog talenta, pokazao izuzetan stepen angažovanosti i dubljeg razumevanja problema iz oblasti zaštite životne sredine. A to je upravo i bio cilj ovog konkursa - da se mladi ljudi motivišu za aktivan i angažovan odnos u oblasti zaštite životne sredine, kroz stvaralaštvo i novinarsko izražavanje. Podsećam da su dobitnici priznanja na prethodnim konkursima nastavili uspešne karijere ali i dobru saradnju sa Vojvođanskom zelenom inicijativom, što doprinosi njenoj prepoznatljivosti na ekološkoj NVO sceni.

Siniša Štetin, ovogodišnji dobitnik priznanja izjavio je: - Naravno da nisam iznenađen....šalim se! Kad sam pripremao radove za svaki sam u nekom trenutku pomislio ne može bolje od ovoga, a onda bih se probudio sledeće jutro sa još  "genijalnijom" idejom i sve to slao i zatrpavao članove žirija mojim predlozima. U jednom trenutku sam shvatio da je zaštita životne sredine nepresušan izvor inspiracije. Tad mi je bilo jasno da će i ostali, koji se jave na ovaj konkurs, takođe s tog izvora inspiraciju piti. Tu mi je malo opalo samopouzdanje. Ali eto sve se dobro završilo. Radujem me mogućnost da ono što radim ima višeznačne efekte i da moj talenat bude u službi nečeg značajnog kao što je zaštita životne sredine.  Plakat kao vid grafičkog izražavanja me je oduvek privlačio, kao i ekologija, a ovaj konkurs je objedininio moja interesovanja u jednu celinu. Verujem da se dobre ideje i šanse nalaze svuda oko nas i da je jedino pitanje koliko smo budni da ih uočimo. Svakako ću nastojati da ostanem aktivan u oblasti ekologije. Nadam se da ću i ubuduće imati prilike da svojim radovima skrećem pažnju na ekološke probleme.

Vojvođanska zelena inicijativa će, od radova koji su prispeli na konkurs,  organizovati izložbu pod nazivom "Plakatom na zagađivača!" u okviru programa koji će biti prikazan na EXIT 09.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Najava 8. eko kampa u Krivaji

Udruženje građana Hrast iz Krivaje, kod Bačke Topole i Vojvođanska zelena inicijativa iz Novog Sada organizuju 8. međunarodni kamp u Krivaji kod Bačke Topole od 13. do 19. jula 2009. Cilj kampa je čišćenje  parka u centru Bačke Topole i edukacija mladih iz ekologije, kroz ciklus radionica i predavanja u oblasti zaštite životne sredine. Smeštaj i hrana biće organizovani u osnovnoj školi  "Vuk Kradžić" u Krivaji. Učesnici kampa su studenti i srednjoškolci koji su zainteresovani za ovu oblast. U Krivaji se nalazi Park Marije Terezije koji je pod II stepenom zaštite, i jezero, pa učesnici imaju svojevrsnu priliku da u prirodnom ambijentu steknu nova znanja iz ekologije.

U prepodnevnim satima se sprovodi akcija čišćenja parka od zove, bršljana i drugih invazivnih i parazitskih vrsta koje  "napadaju" hrastove stare više desetina godina. Nedaleko od parka se nalazi Pilakova dolina – stepa - predeo izuzetnih prirodnih vrednosti u Vojvodini. Ova ravnica je bila poznata po stepama koje su, nažalost, u cilju iskorišćavanja svakog dela zemljišta za poljoprivredu brzo nestajale.

U poslepodnevnim časovima će se organizovati predavanja i radionice iz oblasti ekologije, a predavači su ugledni profesori sa Novosadskog Univerziteta: dr Milica Matavulj, dr Milan Matavulj, dr Pal Boža... Pored domaćih učesnika u Krivaju dolaze i gosti iz zemalja u okruženju: Hrvatske, Federacije BiH, Makedonije, Bugarske... Gosti iz Blagoevgrada (Bugarska) su umetnici iz  Kuklen teatra koji će i ove godine sa mladima iz Krivaje i učesnicima kampa pripremiti pozorišnu predstavu na neku od tema iz oblasti zaštite životne sredine.

Ovaj kamp finansijski podržava SO Bačka Topola, Mesna zajednica Bačka Topola, a posebnu zahvalnost dugujemo preduzeću Mikra kop D.O.O  iz Pačira bez čije pomoći ovaj kamp ne bi uspeli da realizujemo.

Iskustvo od ranijih godina govori da su učesnici, ali i organizatori izuzetno zadovoljni ovim kampom koji spaja lepo i korisno na jednom mestu. Tihomir Lazarević, koji je već nekoliko puta učestvovao na ovom kampu, ističe da je to dobra prilika da se ljudi ponovo vrate u prirodu i da iz klasičnih učionica i sivila grada dođu u prirodni ambijent gde se mnogo toga može naučiti. - "To je događaj gde se na terenu mogu izvesti brojne praktične operacije i potvrditi teorija sa predavanja. Ljudi su bolje raspoloženi u prirodnom ambijentu i to je još jedan razlog zbog čega se mnogo više može naučiti u prirodi. Još je Josif Pančić insistirao na tome da se priroda proučava u prirodi, pa zašto i mi ne bismo bili Pančić 21. veka. Naravno da jedva čekam početak kampa", naglasio je Tihomir.

Marko Rokvić, koordinator Omladinskog ekološkog kluba naglašava: "Boravak u prirodi uvek donese nešto sasvim novo. Kamp se svake godine održava sredinom leta, a u Krivaji postoji jezero i bazen na kome se učesnici mogu dobro zabaviti u slobodno vreme. Pored rada na ulepšavanju starog parka i radionica na kojima se mnogo toga može naučiti, posebno bih istakao druženje u slobodno vreme, jer se poznanstva stečena ovde uvek produbljuju i učesnici neretko postaju dobri prijatelji. Oni koji nisu u mogućnosti da se viđaju tako često nakon kampa, sa nestrpljenjem čekaju sledeći susret i rado se sećaju doživljaja iz prethodnih sezona", zaključuje Marko.

Pozivamo Vas da posetite učesnike kampa 18. jula 2009. godine kad će biti prezentovan rezultati radionica i rad učesnika kampa za novinare i ekologe, uz druženje na Pilakovoj dolini. Ukoliko ste zainteresovani za dolazak molimo Vas da se prijavite na e-mail: vzi.novisad@gmail.com, zbog organizovanja prevoza.

Posle svega ovoga ne preostaje vam ništa drugo nego da posetite Krivaju, uverite se u njene lepote i uživate u dobrom društvu.
Kontakt osoba: Jelena Jovanović, koordinator u Vojvođanskoj zelenoj inicijativi
Tel.0646647941

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Spomenik ljudskom nemaru

Na Ekološkom radnom vikendu na Iriškom vencu, 16. maja 2009. godine, izabran je predlog za izgled "Spomenika ljudskom nemaru", od kabastog otpada koji će biti postavljen na Fruškoj Gori povodom Svetskog dana zaštite životne sredine. Cilj projekta je da se građenjem "Spomenika ljudskom nemaru" i postavljanjem na Fruškoj Gori podigne nivo ekološke svesti i odgovornosti građana za stanje životne sredine. Bilo je predloženo više od trideset mogućih rešenja za izgled spomenika a prisutni su izglasali predlog pod nazivom "Peščanik" , autora Siniše Štetina, diplomiranog grafičkog dizajnera.

Siniša Štetin, autor izabranog rešenja bio je srećan zbog toga što će imati priliku da svoju ideju vidi realizovanu: – Više od godinu dana sam član Zelene patrole, i u prilici sam da se upoznam s mnogim problemima u oblasti životne sredine. S obzirom na to da sam diplomirao na FTN grafički dizajn u prilici sam da reagujem "plakatom na zagađivača", kao što kaže moja koleginica Stanislava Stojanović, pobednica na prošlogodišnjem nagradnom konkursu Vojvođanske zelene inicijative. Radujem se što ću ubrzo videti ovaj spomenik na Fruškoj Gori.

Andor Luhović, koordinator Zelene patrole tom prilikom je ukazao na pogubnost bahatog odnosa građana prema okruženju: – U prethodnom periodu članovi Zelene patrole su na najneverovatnijim mestima u Fruškoj Gori nalazili raznovrstan kabasti otpad. Prosto da se čovek zapita kako je bilo moguće, tehnički i fizički, doneti doneti svo to smeće na ztako nedostupna mesta. Neodgovorni građani su pokazali neverovatnu invetntivnost i upornost u zagađivanju Fruške Gore.

Fotografije sa Ekološkog radnog vikenda su postavljene u Galeriji.

Pogledajte video klip RTV o ovoj akciji.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Ekološki radni vikend

Vojvođanska zelena inicijativa u saradnji sa Studentskom asocijacijom FTN i Zelenom patrolom organizuje Ekološki radni vikend na Iriškom vencu (Informativni centar JP „Nacionalni park Fruška Gora“) 16. maja 2009. godine, uz podršku Republičkog ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje, Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport, JP„Nacionalni park Fruška Gora“, JP Gradsko zelenilo i Lafarge – BFC. Učešće na ekološkom radnom vikendu će uzeti: ekolozi, novinari, umetnici, predstavnici institucija i donatora...

Između ostalog (promocija ekološkog časopisa „Eko list“, promocija TV spota Zelena patrola,…) biće izabran i predlog za izgled „Spomenika ljudskom nemaru“, od kabastog otpada koji će biti postavljen na Fruškoj Gori povodom Svetskog dana zaštite životne sredine. Cilj projekta je da se građenjem „Spomenika ljudskom nemaru“ i postavljanjem na Fruškoj Gori podigne nivo ekološke svesti i odgovornosti građana za stanje životne sredine.

Pozivamo Vas da nam se pridružite 16. maja 2009. godine na Ekološkom radnom vikendu – Iriški venac 2009. kako bismo zajedno izabrali najbolji predlog za „Spomenik ljudskom nemaru“.

Obezbeđen je prevoz od Novog Sada do Informativnog centra JP „Nacionalni park Fruška Gora“ i nazad, kao i hrana. Molimo Vas da nam prijavite Vaše učešće do 15. maja 2009. godine na e-mail: ruza.helac@gmail.com ili tel.064 1258 218.

Preuzmite Program radnog vikenda.

Srdačno Vas pozdravljamo u nadi da ćete nam se pridružiti u promociji zaštite i unapređenja životne sredine.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Konkurs '09

Vojvođanska zelena inicijativa objavljuje Konkurs za 2009. godinu iz raznih oblasti stvaralaštva i novinarskog izražavanja za mlade sa teritorije Srbije i susednih država na temu:
"Ne traži rupu u zakonima prirode".

Konkurs traje od od 22.04.2009. do 05.06.2009.
Radove slati na adresu ili email:
Vojvođanska zelena inicijativa, Poštanski fah 312, 21000 Novi Sad
helacr@eunet.rs

Nagrade na ovom konkursu su učešće na kampovima, karavanima i seminarima iz oblasti ekološke edukacije.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Kampanja "Zabranjeno sekiranje"

Zelena patrola je pokrenula kampanju pod nazivom "Zabranjeno sekiranje" s ciljem da se smanji neplanska seča jele i hrasta u vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

Ne postoje pouzdani podaci o tome koliko se drveća u Vojvodini poseče u sezoni praznika, jer se dosta jelki poseče ilegalno, neke se dovoze iz drugih delova Srbije, a deo dolazi iz uvoza.

Pošumljenost Vojvodine je svega 6%, što je mnogo manje od evropskih standarda od 14%. Očekujemo da će naša promotivna kampanja "Zabranjeno sekiranje" pomoći da se jelke ne seku nekontrolisano tako što će ojačati svest građana da uzmu jelku s busenom ili pak onu plastičnu.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Međunarodna konferencija "Panevropski naftovod: dileme, pitanja i odgovori"

Vojvođanska zelena inicijativa i Studentska asocijacija Fakulteta tehničkih nauka, u saradnji s partnerima iz regiona, organizovala je 24-26.10.2008. Međunarodnu konferenciju "Panevropski naftovod: dileme, pitanja, odgovori". Učesnici konferencije su bili predstavnici: institucija koje se bave zaštitom životne sredine, naftnih kompanija i institucija u čijoj je nadležnosti ova oblast, predstavnika ekoloških NVO i medija iz regiona kroz koji će prolaziti naftovod (od Konstance do Trsta).

Osim predstavnika iz Srbije: Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja, Skupštinskog odbora za zaštitu životne sredine RS, Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, Uprave za zaštitu životne sredine grada Novog Sada, Rafinerije nafte Novi Sad, na konferenciji su prisustvovati gosti iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Rumunije.

Konferencija "Panevropski naftovod: Dileme, pitanja, odgovori" se odvijala prema programu tri dana gde su učesnici razmatrali sledeće teme: bezbednosni aspekt gradnje naftovoda i aspekt uticaja na životnu sredinu.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Zaustavite seču na Vršačkom bregu

Aktivisti Zelene patrole apeluju na predstavnike Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinske inspekcije da izađu na teren i hitno utvrde da li su planovi seče, koje sprovodi JP "Vojvodina šume", u potpunosti usaglašeni sa Odlukom o zaštiti predela izuzetnih odlika Vršačke planine, koju je donela SO Vršac.

Na stazi koja počinje od odmarališta Crvenog krsta uočili smo da je završena sanitarna seča u kojoj su očišćena sva stabla koja su bila rizična i koja su narušavala bezbednost staze. Međutim, i sva ostala stabla koja su imala neku ekonomsku vrednost, bila su označena za seču. JP "Vojvodina šume" koji su korisnici tog dobra, očigledno seku sve što se poseći može, bez obzira na stepen zaštite koji je određen od strane Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Eko kamp "Krivaja 2008"

U Krivaji je održan sedmi ekološki kamp "Krivaja 2008", u saradnji sa Ekološkim društvom "Hrast" iz Krivaje. Kamp je osmišljen kao radna, istraživačka i edukativna akcija, pa su učesnici Kampa čistili zaštićeno prirodno dobro "Stari park", bavili se istraživačkim radom u Pilakovoj dolini, a održane su i mnogobrojne radionice i predavanja sa temama: ekološka etika, odnosi sa javnošću, veštine komunikacije, javno zagovaranje i lobiranje.

Učesnici kampa bili su studenti Prirodno-matematičkog fakulteta Departman za biologiju i ekologiju, Fakulteta tehničkih nauka Departman Inženjerstvo zaštite životne sredine, kao i akademci sa drugih fakulteta Novosadskog univerziteta. predavači i voditelji radionica na kampu su bili dr Božo Pal, dr Milica Matavulj, mr Gordana Brun, Miglena Metodieva, Žarko Slavkov, Ruža Helać i mnogi drugi.

Rezultat ovih aktivnosti je i duh zajedništva koji vlada među učesnicima po završetku kampa, posebno ako se uzme u obzir da je kamp internacionalan i da na njemu učestvuju umetnici i mladi iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske i drugih zemalja.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta