Eko karavan

Vojvođanska zelena inicijativa tradicionalno organizuje Eko karavan kroz Vojvodinu, s ciljem da učesnici upoznaju prirodne vrednosti u Vojvodini. Turističke organizacije iz četiri banatska grada: Zrenjanina, Vršca, Bele Crkve i Pančeva predstavljaju učesnicima eko-turističke potencijale svojih opština dok vodiči i članovi ekoloških društava ukazuju na vrednosti i autentičnost eko-sistema Vojvodine.

Eko karavan posećuje specijalni rezervat prirode "Stari Begej - Carska bara". Osim ugođaja koji pruža rezervat, ova oaza prirode je i "prava slika" nekadašnje panonske nizije, kada je na ovim prostorima bilo mnogo više močvara i bara, tako da su Stari Begej i Carska bara mesto pogodno za prirodnjačka istraživanja, ali i mesto gde gosti rezervata mogu iskusiti atmosferu "divlje" Vojvodine, kakva je nekada bila. Tamo može da se doživi da vam čaplje preleću "preko glave", ali nažalost, sličnih mesta u Vojvodini ima veoma malo.

Učesnici eko-kampa posećuju i nešto "urbanije" znamenitosti Banata. Turistička organizacija Vršca ponosna je na Veliku katedralu s dva tornja, velelepni Vladičanski dvor, Stari park, Muzej-apoteku na stepenicama, manastir Mesić. Na obroncima Vršačkog brega, u blizini Vršačke kule iz 14. veka, vazdušne struje se ukrštaju i prave "ružu vetrova".

Povorka obilazi i Belu Crkvu, tamošnja jezera, i Jasenovo, gde reka Karaš pravi meandre.

U Deliblatskoj peščari Eko karavan prolazi kroz "drevne" stepe, koje su uz bare i močvare nekada prekrivale veći deo panonske nizije. Interesantno je i da zimi ovaj kraj posećuju vukovi. Na kraju, učesnici obilaze Pančevo, Tamiš, staro gradsko jezgro, Uspensku crkvu...