Ekološke kampanje

Vojvođanska zelena inicijativa je organizator medijskih kampanja povodom ugrožavanja prirodnih dobara u Vojvodini.

Organizovali smo prikupljanje potpisa za zaustavljanje radova u cilju eksploatacije kamena na Orlovom bojištu na Fruškoj Gori.

Započeli smo kampanju protiv pomora ribe u jezeru Krivaja kod Bačke Topole do koga dolazi zbog nekontrolisanog ispuštanja industrijskih otpadnih voda. Apelujemo na sve stanovnike da se uključe u akciju spašavanja života u vodi i oko vode.

Vojvođanska zelena inicijativa od 2002. godine vodi kampanju za očuvanje Ledinačkog jezera na Fruškoj Gori. 28. aprila 2007. godine izveli smo performans pod nazivom Ograda je OK! u podnožju Ledinačkog jezera, kod izvora Zvečan, u saradnji sa stanovnicima Starih Ledinaca.
Cilj performansa je bio da ismeje postavljanje ograde i privatnog obezbeđenja na Ledinačkom jezeru i ukaže na apsurdnost zabrane pristupa građanima na teritoriju koja pripada Nacionalnom parku Fruška Gora. Moto ovog multimedijalnog performansa je Ograda je OK! samo nam se boja ne sviđa. Naokolo su se mogle videti poruke "Prodajemo ograde", "Na rate za domaće izdajnike", "S popustom za strane investitore", "Nikad dosta ograda", "Ograđujemo se od ograda"... U ovom performansu učestvovali su novinari, brejkdens grupe, trbušne plesačice, grafit mejkeri, Udruženje eko-novinara "Eko-vest", ekolozi i stručnjaci za oblast zaštite životne sredine, volonteri Vojvođanske zelene inicijative, slikari, glumci, književnici. Volonteri Zelene patrole koji su sakupljali potpise za očuvanje Ledinačkog jezera su za jedan dan prikupili preko dve hiljade potpisa.

Diskusiju o Panevropskom naftovodu pokrenuli su Vojvođanska zelena inicijativa i Studentska asocijacija Fakulteta tehničkih nauka, s ciljem da se svi stručnjaci iz ove oblasti, studenti i nevladin sektor koji se bavi zaštitom životne sredine, kao i šira javnost, na vreme informišu o neizbežnoj pretnji životnoj sredini otvaranjem ovog naftnog pravca. Srbiji i regionu preti ekološka katastrofa ukoliko se ne obezbede visoki standardi izgradnje Panevropskog naftovoda, koji će, preko Srbije, snabdevati naftom zemlje EU.

Vojvođanska zelena inicijativa je 2008. godine pokrenula kampanju "Zabranjeno sekiranje" s ciljem da se smanji neplanska seča jele i hrasta u vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Nakon praznika, organizovali smo prikupljanje jelki sa busenom i njihovu sadnju na Fruškoj gori.

Kampanja "Spomenik ljudskom nemaru" koju smo pokrenuli 2009. godine ima za cilj da se podigne nivo ekološke svesti i odgovornosti građana za stanje životne sredine. Spomenik ljudskom nemaru će biti napravljen od kabastog otpada i postavljen na Fruškoj gori.

Našom kampanjom "Sačuvajmo platane" uspešno smo sprečili seču platana u Futoškoj ulici 2009. godine koja je trebalo da bude izvedena zbog izgradnje kolektora kanalizacije na Futoškom putu. Iako u popunosti podržavamo privredni razvoj, on mora da se odvija uz poštovanje Zakona o zaštiti životne sredine. Stoga smo apelovali na vlasti da izvrše preprojektovanje i pronađu rešenje koje bi sačuvalo platane čijom bi sečom bila naneta velika šteta životnoj sredini.