Mediji o nama

Ekološki radni vikend, Vršac 2006.
Izvor: Centar za razvoj neprofitnog sektora

Povodom održavanja Ekološkog radnog vikenda – Vršac 2006., u organizaciji Švedske humanitarne organizacije "Individualna pomoć" iz Novog Sada, Fond za razvoj neprofitnog sektora AP Vojvodine, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za informacije, organizovao je konferenciju za štampu u Pres sali Izvršnog veća AP Vojvodine, u četvrtak, 19. oktobra 2006. godine, s početkom u 11,00 časova. Ekološki radni vikend će biti održan od 20. do 22. oktobra 2006. godine, organizuje se s ciljem da se osnuje udruženje novinara koji se bave temama iz ekologije i zaštite životne sredine i da se donese predlog Ekološkog kodeksa za nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine.

Ispred Fonda za razvoj nepofitnog sektora AP Vojvodine novinarima se obratila v.d. direktorica Fonda, gospođa Ana Segedinski, ističući da je Fond od samog početka podržavao ideju osnivanja udruženja novinara koji se bave temama zaštite životne sredine, sufinansirajući eko-kamp za mlade novinare - Letenka 2006. u okviru konkursa Fonda za 2005. godinu, na temu MLADI U VOJVODINI.

U ime organizatora, Švedske humanitarne organizacije "Individualna pomoć" iz Novog Sada, na konferenciji za štampu govorila je koordinatorka za ekologiju, gospođa Svetlana Radojčić Pavlović, ističući važnost brige o životnoj sredini. Gospođa Radojčić Pavlović je obavestila prisutne novinare da Švedska humanitarna organizacija organizuje brojne programe iz oblasti ekologije, ali da novinari imaju izuzetno važnu ulogu u skretanju pažnje šire javnosti na neophodnost brige o životnoj sredini, i da će Ekološki radni vikend – Vršačke planine 2006. biti peti po redu susret novinara koji se bave ekologijom.

Pokrajinski sekretar za informacije, gospodin Milorad Đurić, istakao je da Sekretarijat za informacije podržava ideju novinara koji se bave temama iz zaštite životne sredine da osnuju svoje udruženje i da je izuzetno važno da se novinari specijalizuju za izveštavanje iz različitih oblasti. Gospodin Đurić je izneo stav da je izuzetno bitno da se novinari, koji prate ekološke teme, permanentno obučavaju i edukuju, ocenivši da je stvaranje udruženja koje će ih okupiti pravi način da se obezbedi kvalitetno informisanje javnosti o ovim temama.

Prof. dr Zoltan Đarmati, pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, u svom obraćanju novinarima istakao je da Sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj već godinama sarađuje sa ekološkim nevladinim organizacijama i da se nada dobroj saradnji sa udruženjem eko-novinara. Gospodin Đarmati je izneo stav da su prave informacije veoma važne i da upravo zato novinari mogu puno da doprinesu istinitom informisanju.

U ime budućeg udruženja, o ciljevima eko-vikenda, koji će pored novinara iz Vojvodine i Srbije, okupiti i stručnjake i aktiviste ekoloških organizacija, govorila je novinarka Građanskog lista, gospođica Maja Pavlica. Gospođica Pavlica je nešto više rekla o aktivnostima koje su predviđene u okviru Ekološkog radnog vikenda. Pored predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti zaštite životne sredine, organizovaće se i radionice o odnosima s javnošću i javno zagovaranje i lobiranje.
Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Usvojena konačna verzija ekoloških NVO
Izvor: Građanski list

NOVI SAD, 27. novembar 2006 - U hotelu "Termal" u Vrdniku, od 24. novembra da 26. novembra 2006. godine Vojvođanska zelena inicijativa je organizovala Ekološki radni vikend – VRDNIK 2006.

Jedna od aktivnosti bila je razmatranje: primedbi, predloga i sugestija na predlog Kodeksa ekoloških NVO u toku javne rasprave, koja je organizovana od 22. oktobra 2006. godine (Ekološki radni vikend – VRŠAC 2006) do 22. novembra 2006. godine. Prisutne NVO su usvojile konačnu verziju Kodeksa ekoloških NVO. Zainteresovane NVO koje nisu potpisnice Kodeksa mogu to postati slanjem saglasnosti na e - mail : ekonvokodeks@yahoo.com, a Tim za nadzor i primenu ovog dokumenta brzo će ih implementirati kao potpisnice.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

EKOLOŠKI RADNI VIKEND
Vršac, 20.- 22. listopada, 2006
Izvor:  www.maslina.altglobal.net

Udruga mladih "Maslina" odlučila je u ovoj godini još jednom se okupiti u dobrom društvu sa, sada već starim znancima, začeti neke nove ideje, uspostaviti nova poznanstva, učvrstiti stara te još jednom pridonijeti rađanju jedne nove organizacije kako ne bismo zaboravili na bratstvo i jedinstvo.

Petak, 20. listopada, stižemo u ulicu Mihajla Pupina u Novom Sadu gdje se već nalazila poznata grupa ljudi, tim sastavljen od novinara vojvođanskih novina, radija i televizija, predstavnika ekoloških organizacija te regionalnog i državnog ministarstva za zaštitu životne sredine, uputio se ka Vršačkom gorju.

Puna dva sata pogled se rasprostirao ravnima, tipičan krajolik za Vojvodinu, nama djeci sa otoka, koji smo navikli na brda i zavoje, vrijeme kao da je stalo, cilj je stajao pred nama, ali nikako ga nismo mogli doseći.

Prvenstveni cilj radnog vikenda bilo je osnivanje udruženja novinara koji prate teme iz ekologije, tim povodom održana je osnivačka skupština na kojoj je usvojeno ime udruženja eko novinara "Eko vest". Predsjednicom "Eko vesti" postala je Dragana Ratković,novinarka radija "Novi Sad" dok je mjesto generalnog sekretara udruženja zauzela Maja Pavlica, novinarka "Građanskog lista".

Pored osnivanja "Eko vesti" usvojen je kodeks ekoloških nevladinih organizacija kao standard djelovanja tih istih sa primarnim ciljem – zaštita životne sredine.

Tijekom vikenda upustili smo se u razgledavanje grada Vršca... Po dolasku u Vršac očekivala sam prototip manjeg vojvođanskog grada no jedan poljubac bio je dovoljan da žapca pretvori u princa. Iz zelenih vinograda iznjedrile su monumentalne građevine specifične arhitekture, obojane duhom sadašnjeg vremena.

Udaljen je 16 km od rumunjske granice, a sa 40 000 stanovnika zauzima 8. mjesto po veličini gradova u Srbiji. Priča o Vršcu datira iz 15. stoljeća kada je izgrađena vršačka tvrđava kao štit od turske najezde, visoka je 17 m , a sazdana od stijena sakupljenih u njenoj okolici.

U to je vrijeme grad pod Kulom, kako još nazivaju Vršac, disao naizmjence pod mađarskom, srpskom i turskom vlašću, sve do odlaska turaka nakon čega započinje njegov istinski razvitak. Grade se škole, cirkuliraju razne kazališne grupe, formiraju se javne čitaonice i biblioteke, njeguje se tradicija prvoklasnih vina dobivenih iz brižljivo uzgajanih vršačkih vinograda. 

Pri posjetu jednoj vinariji u centru grada, vlasnik nam je ispričao priču o francuzu koji je jednog lijepog dana ušetao u prodavaonicu sa namjerom da kuša vršački "Chardonnay", a kako je štovatelj francuskog "Chardonnaya" očekivao je slabiju kvalitetu od francuskog vina. Na radost vršačkih uzgajivača francuz se ugodno iznenadio ne uočivši razliku. Bogatstvo te punoća okusa vršačkog vina omogućila je i ovom šampionu da zauzme svoje mjesto na prijestolju!

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Salašarske vesti
Izvor: www.salas.org.rs

Od 20. do 22. oktobra 2006. na Vršačkim planinama održan je Ekološki radni vikend u organizaciji Švedske humanitarne organizacije. Osim ekološke edukacije na temu: Ekološka etika, Odnosi sa javnošću i Javno zagovaranje i lobiranje, usvojen je predlog Ekološkog kodeksa.

U subotu 21. oktobra, osnovano je udruženje eko novinara "Eko vest". Uz prisustvo novinara iz Novog Sada, Kule, Smederevske Palanke, Vršca, Bele Crkve, Zrenjanina, Beograda, Niša, Kragujevca, bili su prisutni i predstavnici ekoloških NVO, medju kojima je bilo i naše udruženje. Pored edukativnih radionica i predavanja tokom trajanja Eko vikenda iskoristili smo priliku da prezentujemo naš salaš i naše udruženje kojom prilikom smo naišli na pozitivne ocene. Pored toga, tokom boravka pored edukacije, upoznato je i razmenjeno mnoštvo korisnih informacija i razmenjene adrese za dalji kontakt i saradnju. Ovom prilikom želim da se zahvalimo organizatorima Ekološkog radnog vikenda na lepo i korisno provedenom vremenu u izuzetno lepom objekti Crvenog krsta na Vršačkim planinama, koje smo proveli u zajedničkom druženju, uz želju da se ponovo vidimo.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta