Mediji o nama

Zelena patrola i Vojvođanska zelena inicijativa započinju borbu za očuvanja platana u Novom Sadu
Izvor: Centar za razvoj neprofitnog sektora

NOVI SAD, 6. jul 2009 - U Futoškoj ulici na deonici između ulice Cara Dušana i Subotičkog bulevara trebalo bi da započne izgradnja kolektora kanalizacije dubine 4 m i širine 2,6 m. Prema projektu koji datira iz vremena prethodne vlasti kanalizacione cevi bi bile postavljene ispod biciklističke staze koja se nalazi, neposredno pored drvoreda platana u Futoškoj ulici.

Kopanjem kanala direktno bi se ugrozilo ovo drveće, jer bi veći deo njihovog korenovog sistema bio uništen, pa samim tim ovo drveće ne bi moglo da preživi. Budući da su ovi platani stari oko 40 godina, imaju izuzetan značaj za grad, jer samo mali broj stabala može dostići starost do 100 godina, što je životni vek platana, usled nepovoljnih uslova u gradskoj sredini. Njihovim uništavanjem bi se nanela velika šteta životnoj sredini, jer oni predstavljaju tampon zonu za buku i čestice dima i prašine u ovoj prometnoj ulici. Drvoredi pored saobraćajnica smanjuju saobraćajnu buku za 30 do 40 %, a rasprostiranje čestica prašine i čađi za preko 60 %!

Izgradnja kanalizacionog kolektora je neophodna i Klinički centar Vojvodine mora biti priključen na kanalizacionu mrežu, pa svesni toga apelujemo na vlasti da izvrše preprojektovanje i pronađu rešenje koje bi sa jedne strane omogućilo spajanje Kliničkog centra na kanalizacionu mrežu, a sa druge sačuvalo platane. Jedna od mogućnosti je da trasa kanalizacionih cevi bude ispod kolovozne trake. Republičko Ministarstvo za infrastrukturu ne odobrava izgradnju kanalizacije ispod kolovoza pravdajući se zakrčenjem saobraćaja i neekonomičnošću.

Da li građani Novog Sada moraju da plate zdravljem uštede koje planira da ostvari Republičko ministarstvo za infrastrukturu pri realizaciji ovog projekta?!
Zelena patrola i Vojvođanska zelena inicijativa pitaju se: da li je razlika u ceni toliko velika da je ipak lakše uništiti platane stare više od 4 decenije? Koliko kiseonika će oni proizvesti u narednih 60 godina, koliki je njihov vek trajanja!? Da li stvarno neko i dalje misli da ima nešto važnije od kiseonika i vode!? Da li ćemo opskrbljujući i unapređujući rad bolnica planirati i proizvodnju novih pacijenata!?
Prošlo je vreme jeftinih rešenja! - poručuje Zelena patrola!

Još jedan podatak koji ide u prilog očuvanja platana je i Franfurtska konvencija prema kojoj da bi se poseklo jedno ovakvo stablo treba nadoknaditi štetu od 100.000 EURA. Naši zakoni se sve više usklađuju sa zakonima EU, a najviše razmimoilaženja je upravo među zakonima iz oblasti ekologije.
Čak 40 % reformi koje Srbija mora da sprovede na putu ka EU odnose se na ekološka pitanja. Podsećamo sve nadležne ustanove i institucije da imaju zadatak da se staraju o dobrobiti građana i da zaštite i unaprede životnu sredinu.

Mi se zalažemo za privredni razvoj uz poštovanje svih Zakona o zaštiti životne sredine ali i primenu pozitivnih primera prakse iz sveta.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Drvored ipak netaknut: Radovi na rekonstrukciji kanalizacione mreže
Izvor: Danas

Izgradnja kanalizacionog kolektora i rekonstrukcija kanalizacione mreže u delu Futoškog puta od Ulice cara Dušana do Subotičkog bulevara koja je počela juče omogućiće Kliničkom centru Vojvodine kada bude izgrađen da ima normalan protok vode. Zbog radova koji su vredni oko 70 miliona dinara i koji bi trebalo da budu završeni do 15. septembra, desna strana puta na raskrsnici Ulice cara Dušana i Futoškog puta biće zatvorena, ali će saobraćaj biti preusmeren u drugu kolovoznu traku gde će se odvijati u oba pravca.

- Ovo je najvrednija investicija našeg preduzeća u ovoj godini, a kada budu završeni radovi Klinički centar Vojvodine moći će nesmetano da radi, što ne bi bio slučaj da nije proširen kapacitet dostavljanja vode. U okviru radova biće zamenjena i kanalizaciona mreža stara više decenija, a na predlog Zelene patrole i Vojvođanske zelene inicijative izmenjen je prvobitni projekat tako da drvored platana na Futoškom putu neće biti isečen - rekao je Branko Bjelajac, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija", na jučerašnjoj konferenciji za medije povodom početka radova.

Izvođač radova je konzorcijum "Gradis" iz Čačka i "Tvrđava nova" iz Novog Sada, a pored ovih radova u toku je i regeneracija dva bunara izvorišta "Štrand", dok za sledeću nedelju iz JKP "Vodovod i kanalizacija" najavljuju puštanje u probni rad dve pumpne stanice i novi cevovod ka Popovici i Paragovu sa čime će se rešiti višegodišnji problem vodosnabdevanja koji imaju meštani ovih naselja.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Apel Zelene patrole
Sačuvati platane

Izgradnja kanalizacionog kolektora duž Futoške ulice na delu između Cara Dušana i Subotičkog bulevara uništiće drvored platana starih 40 godina, upozoravaju ekolozi iz Zelene patrole i Vojvođanske zelene inicijative. Projektom je predviđeno da kanalizacione cevi budu postavljene ispod biciklističke staze koja se nalazi neposredno pored drvoreda, a kopanje kanala bi direktno ugrozilo drveće.

- Budući da su ovi platani stari oko 40 godina, imaju izuzetan značaj za grad, jer samo mali broj stabala može dostići starost do 100 godina. Njihovim uništavanjem bi se nanela velika šteta životnoj sredini, jer oni predstavljaju tampon zonu za buku i čestice dima i prašine u ovoj prometnoj ulici. Osim toga, drvoredi pored saobraćajnica smanjuju saobraćajnu buku za 30 do 40 odsto, a rasprostiranje čestica prašine i čađi za više od 60 procenata - kaže koordinator Zelene patrole Andor Luhović.

Ekolozi ističu da su svesni značaja izgradnje kanalizacionog kolektora, koji je neophodan kako bi Klinički centar Vojvodine bio priključen na kanalizacionu mrežu, ali apeluju na gradske vlasti da modifikuju projekat i pronađu obostrano zadovoljavajuće rešenje.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

БУДУЋА КАНАЛИЗАЦИЈА ПРЕТИ ДРВОРЕДУ?
Одбрана платана у Футошкој улици
Izvor: Dnevnik online

"Зелена патрола" и "Војвођанска зелена иницијатива" започели су борбу за очување платана у Футошкој улици, који ће, како тврде, бити директно угрожени приликом постављања канализације између Улице цара Душана и Суботичког булевара.

Из организација поручују да је копање канала за постављање цеви, планирано испод бициклистичке стазе у непосредној близини стабала, што би угрозило велики део корена биљака. Платани на овој локацији стари су око 40 година, и представљају тампон зону за буку, дим и прашину у овој прометној улици, тврде организације, уз апел на градске власти да препројектују нацрт или пронађу друго решење за постављање канализационе мреже. "Зелена патрола" и "Иницијатива" још наводе да је неопходно деловати хитно, пошто је завршетак радова планиран за 15. септембар.  

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Akcija i apel Zelene patrole iz Novog Sada
Sačuvajmo platane na Futoškom putu
Izvor: Eko Nec

Zelena patrola i Vojvođanska zelena inicijativa započinju borbu za očuvanje platana u Novom Sadu, jer kako saznajemo, u Futoškoj ulici na deonici između ulice Cara Dušana i Subotičkog bulevara trebalo bi da se započne izgradnja kolektora kanalizacije dubine četiri  i širine 2, 6 metara.

Prema projektu koji datira iz vremana prethodne vlasti kanalizacione cevi bi bile postavljene ispod biciklističke staze koja se nalazi neposredno pored drvoreda platana u Futoškoj ulici. Kopanjem kanala direktno bi se ugrozilo ovo drveće, jer bi veći deo njihovog korenovog sistema bio uništen, pa samim tim ovo drveće ne bi moglo da preživi. Budući da su ovi platani stari oko 40 godina, imaju izuzetan značaj za grad, jer samo mali broj stabala  može dostići starost do 100 godina, što je životni vek platana, usled nepovoljnih uslova u gradskoj sredini. Njihovim uništavanjem bi se nanela velika šteta životnoj sredini, jer oni predstavljaju tampon zonu za buku i čestice dima i prašine u ovoj prometnoj ulici. Drvoredi pored saobraćajnica smanjuju saobraćajnu buku za 30 do 40 %, a rasprostiranje čestica prašine i čađi za preko 60 %!

Izgradnja kanalizacionog kolektora je neophodna i Klinički Centar Vojvodine mora biti priključen na kanalizacionu mrežu, pa svesni toga apelujemo na vlasti da izvrše preprojektovanje i pronadju rešenje koje bi sa jedne strane omogućilo spajanje KC na kanalizacionu mrežu, a sa druge sačuvalo platane. Jedna od mogućnosti je da trasa kanalizacionih cevi bude ispod kolovozne trake.

Republičko Ministarstvo za infrastrukturu ne odobrava izgradnju kanalizacije ispod kolovoza pravdajući se zakrčenjem saobraćaja i neekonomičnošću. Da li građani Novog Sada moraju da plate zdravljem uštede koje planira da ostvari Republičko ministarstvo za infrastrukturu pri realizaciji ovog projekta?!
Pitamo se: da li je razlika u ceni toliko velika da je ipak lakše uništiti platane stare više od 4 decenije? Koliko kiseonika će oni proizvesti u narednih 60 godina, koliki je njihov vek trajanja!? Da li stvarno neko i dalje misli da ima nešto važnije od kiseonika i vode!?  Da li ćemo opskrbljujući i unapređujući rad bolnica planirati i proizvodnju novih pacijenata!? Prošlo je vreme jeftinih rešenja! – poručuje Zelena patrola!

Još  jedan podatak koji ide u prilog očuvanja platana je i Franfurtska konvencija prema kojoj da bi se poseklo jedno ovakvo stablo treba nadoknaditi štetu od 100 000 EURA. Naši zakoni se sve više usklađuju sa zakonima EU, a najviše razmimoilaženja je upravo među zakonima iz oblasti ekologije. Čak 40 % reformi koje Srbija mora da sprovede na putu ka EU odnose se na ekološka pitanja. Podsećamo sve nadležne ustanove i institucije da imaju zadatak da se staraju o dobrobiti gradjana i da zaštite i unaprede životnu sredinu. Mi kao ekološka NGO smo tu da pozovemo sve odgovorne da ispunjavaju svoje obaveze.

Najvažnije pravo je PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU! Ako čovek nije zdrav ništa mu ne vrede druga prava. Građani, takođe, imaju – ništa manje značajno pravo – PRAVO DA IM GRAD LEPO IZGLEDA!
Zelena patrola i Vojvođanska zelena inicijativa će se odlučno boriti protiv  ovakvih jeftinih rešenja! S aspekta Republičkog ministarstva za infrastrukturu samo ljudsko zdravlje nema nikakvu vrednost! Mi se zalažemo za privredni razvoj uz poštovanje svih Zakona o zaštiti životne sredine ali i primenu pozitivnih primera prakse iz sveta.

Pozivamo medije da nam pomognu u ovoj kampanji kako bismo izvršili pritisak na donosioce odluka i sprečili uništavanje prirodnih vrednosti u Novom Sadu i ugrožavanje zdravlja stanovnika grada! U pitanju je visok stepen hitnosti – Predviđen je završetak radova za 15. septembar 2009. godine! Već je izvršeno markiranje trase iskopa! Radovi će se vršiti u vreme godišnjih odmora kad je većina stanovnika odsutna iz Novog Sada – s razlogom da se građani ne organizuju u nameri da spreče ovakve štetne – po zdravlje novosađana i izgled grada – projekte.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Sačuvati platane
Izvor: My Serbia

Izgradnja kanalizacionog kolektora duž Futoške ulice na delu između Cara Dušana i Subotičkog bulevara uništiće drvored platana starih 40 godina, upozoravaju ekolozi iz Zelene patrole i Vojvođanske zelene inicijative.

Projektom je predviđeno da kanalizacione cevi budu postavljene ispod biciklističke staze koja se nalazi neposredno pored drvoreda, a kopanje kanala bi direktno ugrozilo drveće.
- Budući da su ovi platani stari oko 40 godina, imaju izuzetan značaj za grad, jer samo mali broj stabala može dostići starost do 100 godina. Njihovim uništavanjem bi se nanela velika šteta životnoj sredini, jer oni predstavljaju tampon zonu za buku i čestice dima i prašine u ovoj prometnoj ulici. Osim toga, drvoredi pored saobraćajnica smanjuju saobraćajnu buku za 30 do 40 odsto, a rasprostiranje čestica prašine i čađi za više od 60 procenata - kaže koordinator Zelene patrole Andor Luhović.

Ekolozi ističu da su svesni značaja izgradnje kanalizacionog kolektora, koji je neophodan kako bi Klinički centar Vojvodine bio priključen na kanalizacionu mrežu, ali apeluju na gradske vlasti da modifikuju projekat i pronađu obostrano zadovoljavajuće rešenje.
Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Sačuvati platane
Apel Zelene patrole
Izvor: Naslovi

Izgradnja kanalizacionog kolektora duž Futoške ulice na delu između Cara Dušana i Subotičkog bulevara uništiće drvored platana starih 40 godina, upozoravaju ekolozi iz Zelene patrole i Vojvođanske zelene inicijative. Projektom je predviđeno da kanalizacione cevi budu postavljene ispod biciklističke staze koja se nalazi neposredno pored drvoreda, a kopanje kanala bi direktno ugrozilo drveće.

- Budući da su ovi platani stari oko 40 godina, imaju izuzetan značaj za grad, jer samo mali broj stabala može dostići starost do 100 godina. Njihovim uništavanjem bi se nanela velika šteta životnoj sredini, jer oni predstavljaju tampon zonu za buku i čestice dima i prašine u ovoj prometnoj ulici. Osim toga, drvoredi pored saobraćajnica smanjuju saobraćajnu buku za 30 do 40 odsto, a rasprostiranje čestica prašine i čađi za više od 60 procenata - kaže koordinator Zelene patrole Andor Luhović.

Ekolozi ističu da su svesni značaja izgradnje kanalizacionog kolektora, koji je neophodan kako bi Klinički centar Vojvodine bio priključen na kanalizacionu mrežu, ali apeluju na gradske vlasti da modifikuju projekat i pronađu obostrano zadovoljavajuće rešenje.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Zelena patrola na delu – uspeh odbrane platana u Futoškoj ulici
Izvor: Radio 021

Prema informaciji radija 021 počeli su radovi na izgradnji kanalizacionog kolektora na Futoškom putu prema izmenjenom projektu a na zahtev Zelene patrole, koji predviđa zaštitu platana na Futoškom putu.

Pozdravljamo promenu projekta i početak izvođenja radova prema projektu koji podrazumeva zaštitu platana u Futoškoj ulici. Ovaj primer pokazuje i da su donosioci odluka spremni za saradnju sa ekološkim udruženjima i građanima i da uvažavaju njihove potrebe. Takođe ukazujemo na značaj građanskog delovanja i brzinu sa kojom su institucije reagovale na apel Zelene patrole i Vojvođanske zelene inicijative. I podsećamo da Zelena patrola i Vojvođanska zelena inicijativa nisu protiv privrednog razvoja i napretka društva već samo zalažu za doslednu primenu zakona iz oblasti zaštite životne sredine za dobrobit građana.

Ovu akciju posmatramo u funkciji podizanja nivoa ekološke svesti javnosti. Akcija je uspešno realizovana zahvaljujući pre svega brzom i istovremenom delovanju medija i spremnosti institucija da uvaže zahteve građana i potrebe društva.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Sačuvajmo platane na Futoškom putu
Izvor: Radio 021

Zelena patrola, Vojvođanska zelena inicijativa i Studentska asocijacija Novog Sada započinju borbu za očuvanje platana u Novom Sadu. Kako saznajemo, u Futoškoj ulici na deonici između ulice Cara Dušana i Subotičkog bulevara trebalo bi da se započne izgradnja kolektora kanalizacije dubine 4 m i širine 2,6 m.

Prema projektu koji datira iz vremana prethodne vlasti kanalizacione cevi bi bile postavljene ispod biciklističke staze koja se nalazi neposredno pored drvoreda platana u Futoškoj ulici. Kopanjem kanala direktno bi se ugrozilo ovo drveće, jer bi veći deo njihovog korenovog sistema bio uništen, pa samim tim ovo drveće ne bi moglo da preživi. Budući da su ovi platani stari oko 40 godina, imaju izuzetan značaj za grad, jer samo mali broj stabala može dostići starost do 100 godina, što je životni vek platana, usled nepovoljnih uslova u gradskoj sredini. Njihovim uništavanjem bi se nanela velika šteta životnoj sredini, jer oni predstavljaju tampon zonu za buku i čestice dima i prašine u ovoj prometnoj ulici. Drvoredi pored saobraćajnica smanjuju saobraćajnu buku za 30 do 40 %, a rasprostiranje čestica prašine i čađi za preko 60 %!

Izgradnja kanalizacionog kolektora je neophodna i Klinički Centar Vojvodine mora biti priključen na kanalizacionu mrežu, pa svesni toga apelujemo na vlasti da izvrše preprojektovanje i pronadju rešenje koje bi sa jedne strane omogućilo spajanje KC na kanalizacionu mrežu, a sa druge sačuvalo platane. Jedna od mogućnosti je da trasa kanalizacionih cevi bude ispod kolovozne trake.

Republičko Ministarstvo za infrastrukturu ne odobrava izgradnju kanalizacije ispod kolovoza pravdajući se zakrčenjem saobraćaja i neekonomičnošću.

Da li građani Novog Sada moraju da plate zdravljem uštede koje planira da ostvari Republičko ministarstvo za infrastrukturu pri realizaciji ovog projekta?!

Pitamo se: da li je razlika u ceni toliko velika da je ipak lakše uništiti platane stare više od 4 decenije? Koliko kiseonika će oni proizvesti u narednih 60 godina, koliki je njihov vek trajanja!? Da li stvarno neko i dalje misli da ima nešto važnije od kiseonika i vode!? Da li ćemo opskrbljujući i unapređujući rad bolnica planirati i proizvodnju novih pacijenata!?

Prošlo je vreme jeftinih rešenja! - poručuje Zelena patrola!

Još jedan podatak koji ide u prilog očuvanja platana je i Franfurtska konvencija prema kojoj da bi se poseklo jedno ovakvo stablo treba nadoknaditi štetu od 100 000 EURA. Naši zakoni se sve više usklađuju sa zakonima EU, a najviše razmimoilaženja je upravo među zakonima iz oblasti ekologije. Čak 40 % reformi koje Srbija mora da sprovede na putu ka EU odnose se na ekološka pitanja. Podsećamo sve nadležne ustanove i institucije da imaju zadatak da se staraju o dobrobiti gradjana i da zaštite i unaprede životnu sredinu. Mi kao ekološka NGO smo tu da pozovemo sve odgovorne da ispunjavaju svoje obaveze.

Najvažnije pravo je PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU! Ako čovek nije zdrav ništa mu ne vrede druga prava. Građani, takođe, imaju - ništa manje značajno pravo - PRAVO DA IM GRAD LEPO IZGLEDA! Zelena patrola, Vojvođanska zelena inicijativa i Studentska asocijacija Novog Sada će se odlučno boriti protiv ovakvih jeftinih rešenja! S aspekta Republičkog ministarstva za infrastrukturu samo ljudsko zdravlje nema nikakvu vrednost! Mi se zalažemo za privredni razvoj uz poštovanje svih Zakona o zaštiti životne sredine ali i primenu pozitivnih primera prakse iz sveta.

Pozivamo medije da nam pomognu u ovoj kampanji kako bismo izvršili pritisak na donosioce odluka i sprečili uništavanje prirodnih vrednosti u Novom Sadu i ugrožavanje zdravlja stanovnika grada!

U pitanju je visok stepen hitnosti – Predviđen je završetak radova za 15. septembar 2009. godine! Već je izvršeno markiranje trase iskopa! Radovi će se vršiti u vreme godišnjih odmora kad je većina stanovnika odsutna iz Novog Sada – s razlogom da se građani ne organizuju u nameri da spreče ovakve štetne – po zdravlje novosađana i izgled grada – projekte.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

APEL: Sačuvajmo platane na Futoškom putu
Izvor: Stakleno zvono

Zelena patrola, Vojvođanska zelena inicijativa i Studentska asocijacija Novog Sada započinju borbu za očuvanje platana u Novom Sadu. Kako saznajemo, u Futoškoj ulici na deonici između ulice Cara Dušana i Subotičkog bulevara trebalo bi da se započne izgradnja kolektora kanalizacije dubine 4 m i širine 2,6 m.

Prema projektu koji datira iz vremana prethodne vlasti kanalizacione cevi bi bile postavljene ispod biciklističke staze koja se nalazi neposredno pored drvoreda platana u Futoškoj ulici. Kopanjem kanala direktno bi se ugrozilo ovo drveće, jer bi veći deo njihovog korenovog sistema bio uništen, pa samim tim ovo drveće ne bi moglo da preživi. Budući da su ovi platani stari oko 40 godina, imaju izuzetan značaj za grad, jer samo mali broj stabala može dostići starost do 100 godina, što je životni vek platana, usled nepovoljnih uslova u gradskoj sredini. Njihovim uništavanjem bi se nanela velika šteta životnoj sredini, jer oni predstavljaju tampon zonu za buku i čestice dima i prašine u ovoj prometnoj ulici. Drvoredi pored saobraćajnica smanjuju saobraćajnu buku za 30 do 40 %, a rasprostiranje čestica prašine i čađi za preko 60 %!

Izgradnja kanalizacionog kolektora je neophodna i Klinički Centar Vojvodine mora biti priključen na kanalizacionu mrežu, pa svesni toga apelujemo na vlasti da izvrše preprojektovanje i pronadju rešenje koje bi sa jedne strane omogućilo spajanje KC na kanalizacionu mrežu, a sa druge sačuvalo platane. Jedna od mogućnosti je da trasa kanalizacionih cevi bude ispod kolovozne trake.

Republičko Ministarstvo za infrastrukturu ne odobrava izgradnju kanalizacije ispod kolovoza pravdajući se zakrčenjem saobraćaja i neekonomičnošću.

Da li građani Novog Sada moraju da plate zdravljem uštede koje planira da ostvari Republičko ministarstvo za infrastrukturu pri realizaciji ovog projekta?!

Pitamo se: da li je razlika u ceni toliko velika da je ipak lakše uništiti platane stare više od 4 decenije? Koliko kiseonika će oni proizvesti u narednih 60 godina, koliki je njihov vek trajanja!? Da li stvarno neko i dalje misli da ima nešto važnije od kiseonika i vode!? Da li ćemo opskrbljujući i unapređujući rad bolnica planirati i proizvodnju novih pacijenata!?

Prošlo je vreme jeftinih rešenja! - poručuje Zelena patrola!

Još jedan podatak koji ide u prilog očuvanja platana je i Franfurtska konvencija prema kojoj da bi se poseklo jedno ovakvo stablo treba nadoknaditi štetu od 100 000 EURA. Naši zakoni se sve više usklađuju sa zakonima EU, a najviše razmimoilaženja je upravo među zakonima iz oblasti ekologije. Čak 40 % reformi koje Srbija mora da sprovede na putu ka EU odnose se na ekološka pitanja. Podsećamo sve nadležne ustanove i institucije da imaju zadatak da se staraju o dobrobiti gradjana i da zaštite i unaprede životnu sredinu. Mi kao ekološka NGO smo tu da pozovemo sve odgovorne da ispunjavaju svoje obaveze.

Najvažnije pravo je PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU! Ako čovek nije zdrav ništa mu ne vrede druga prava. Građani, takođe, imaju - ništa manje značajno pravo - PRAVO DA IM GRAD LEPO IZGLEDA! Zelena patrola, Vojvođanska zelena inicijativa i Studentska asocijacija Novog Sada će se odlučno boriti protiv ovakvih jeftinih rešenja! S aspekta Republičkog ministarstva za infrastrukturu samo ljudsko zdravlje nema nikakvu vrednost! Mi se zalažemo za privredni razvoj uz poštovanje svih Zakona o zaštiti životne sredine ali i primenu pozitivnih primera prakse iz sveta.

Pozivamo medije da nam pomognu u ovoj kampanji kako bismo izvršili pritisak na donosioce odluka i sprečili uništavanje prirodnih vrednosti u Novom Sadu i ugrožavanje zdravlja stanovnika grada!

U pitanju je visok stepen hitnosti – Predviđen je završetak radova za 15. septembar 2009. godine! Već je izvršeno markiranje trase iskopa! Radovi će se vršiti u vreme godišnjih odmora kad je većina stanovnika odsutna iz Novog Sada – s razlogom da se građani ne organizuju u nameri da spreče ovakve štetne – po zdravlje novosađana i izgled grada – projekte.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Radovi na kanalizaciji ugrožavaju drvored
Izvor: Vesti.rs

Izgradnja kolektora kanalizacije u Futoškoj ulici i postavljanje cevi ispod biciklističke staze ugroziće drvored platana koji građane štiti od buke i zagađenja, tvrde u ekološkim organizacijama Zelena patrola i Vojvođanska zelena inicijativa.

 Koordinator Zelene patrole, Andor Luhović, kaže da je odbijen njihov predlog da kanalizaciona trasa ide ispod kolovoza i dodaje da finansije ili zakrčenje saobraćaja nisu dobro opravdanje za ugrožavanje života građana.

"Mi u potpunosti podržavamo privredni razvoj, ali on mora da se odvija uz poštovanje Zakona o zaštiti životne sredine. Ovaj kolektor treba da priključi Klinički centar Vojvodine na kanalizacionu mrežu, a ironično je što će unapređivanje bolnice ugroziti zdravlje građana zbog toga što je nekom novac preči od njihove dobrobiti", rekao je Luhović.

Završetak radova na izgradnji kolektora kanalizacije u Futoškoj ulici predviđen je za 15. septembar.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta