Mediji o nama

Spomenik ljudskom nemaru
Izvor: 24 sata

Vojvođanska zelena inicijativa u saradnji sa Studentskom asocijacijom FTN-a i "Zelenom patrolom" organizuje u subotu Ekološki radni vikend na Iriškom vencu.

U ovoj akciji će učestvovati nekoliko desetina ekologa, umetnika, prestavnika pokrajinskih i gradskih institucija i preduzeća, novinara, studenata biologije, ekologije i zaštite životne sredine i članova nevladinih organizacija iz Vojvodine.

Tokom radnog vikenda, pored promocija ekološkog časopisa "Eko list" i TV spota Zelene patrole, biće izabran i predlog za izgled "Spomenika ljudskom nemaru" od kabastog otpada, koji će biti postavljen na Fruškoj Gori.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Spomenik ljudskom nemaru na Fruškoj gori
Izvor: Radio-televizija Vojvodine

17. maj 2009. - Fruška Gora je ovog vikenda bila mesto sastanka nekoliko ekoloških organizacija, studenata Fakulteta tehničkih nauka i predstavnika institucija nadkežnih za zaštitu životne sredine. Cilje je bio da se odabere najbolje rešenje za gradnju Spomenika ljudskom nemaru.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Vojvođanska zelena inicijativa - Spomenik ljudskom nemaru
Izvor: Centar za razvoj neproftinog sektora

Vojvođanska zelena inicijativa, u saradnji sa Studentskom asocijacijom FTN i Zelenom patrolom, organizuje ekološki radni vikend na Iriškom vencu (Informativni centar JP "Nacionalni park Fruška Gora") 16. maja 2009. godine, uz podršku Republičkog ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje, Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport, JP "Nacionalni park Fruška Gora", JP Gradsko zelenilo i Lafarge - BFC. Učešće na ekološkom radnom vikendu će uzeti: ekolozi, novinari, umetnici, predstavnici institucija i donatora...

Između ostalog (promocija ekološkog časopisa "Eko list", promocija TV spota Zelena patrola…) biće izabran i predlog za izgled "Spomenika ljudskom nemaru", od kabastog otpada koji će biti postavljen na Fruškoj Gori povodom Svetskog dana zaštite životne sredine. Cilj projekta je da se građenjem "Spomenika ljudskom nemaru" i postavljanjem na Fruškoj Gori podigne nivo ekološke svesti i odgovornosti građana za stanje životne sredine.

Pozivamo Vas da nam se pridružite 16. maja 2009. godine na Ekološkom radnom vikendu - Iriški venac 2009. kako bismo zajedno izabrali najbolji predlog za "Spomenik ljudskom nemaru".
Obezbeđen je prevoz od Novog Sada do Informativnog centra JP "Nacionalni park Fruška Gora" i nazad, kao i hrana. Molimo Vas da nam prijavite učešće do 15. maja 2009. godine na e-mail: ruza.helac@gmail.com ili tel.064 1258 218. (Ruža Helać, predsednica Vojvođanske zelene inicijative)

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Uskoro spomenik ljudskom nemaru na Fruskoj gori
Izvor: fascikla.com

Vojvođanska zelena inicijativa, Studentska asocijacija Fakulteta tehničkih nauka i "Zelena patrola" realizuju ekološku akciju uokviru koje planiraju da naprave do sada neviđeno spomen-obeležje u Srbiji - "Spomenik ljudskom nemaru"! Predsednica Vojvođanske zelene inicijative Ruža Helać kaže za "Građanski list" da će ovaj originalni spomenik, čija svrha je da podigne nivo ekološke svesti i odgovornosti građana za stanje životne sredine, uskoro biti postavljen na Fruškoj Gori.

Spomenik bi trebao biti visok sedam metara i napravljen od kabastog materijala u obliku peščanika, na osnovu idejnog rešenja Siniše Štetina, diplomiranog grafičkog dizajnera. Projekat i njegovu realizaciju podržavaju mnogobrojne ekološke organizacije i pojedinci, kao i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, pokrajinski Sekretarijat za sport i omladinu, Nacionalni park "Fruška gora", "Železnice Srbije", "Lafarž", relevantne gradske institucije poput "Gradskog zelenila", brojni umetnici...

Skelet od šina

- Svrha postavljanja ovog spomenika jeste da on neprekidno podseća i upozorava građane na njihovu ličnu odgovornost u zaštiti životne sredine. Mi neprekidno ukazujemo na greške nadležnih institucija kada daju dozvole za rad zagađivačima, ili na nedelanje inspekcije koja bi trebala zahtevati od proizvođača da poštuju propise u vezi sa zaštitom životne sredine. Međutim, ovim spomenikom želimo da podsetimo građane da su i oni često krivi za neodgovoran odnos prema životnoj sredini - kaže Ruža Helać, predsednica udruženja Vojvođanska zelena inicijativa, koje realizuje ovaj projekat sa "Zelenom patrolom" i Studentskom asocijacijom FTN-a.

U tom poslu pridružile su im se mnoge relevantne organizacije i preduzeća, kao i resorno ministarstvo i nekoliko pokrajinskih sekretarijata. "Železnica Srbije" priložile su šine, čijim će se ukrštanjem načiniti mreža, kao svojevrstan skelet spomen-obeležja. U gornji deo mreže/levak biće ubačen kabasti otpad, prethodno ofarban u živim bojama, dok će ispod toga "Gradsko zelenilo" posaditi cveće.

Simbolika peščanika

- Spomenik će biti napravljen u obliku peščanika, da bi simbolički prikazao kako s prolaskom vremena, otpad ugrožava lepotu. Želeli smo da ga postavimo za početak "Exita", i to na lokaciji Paragovo, jer se odatle počinjete penjati na Frušku goru i tu se ponovo vraćate. Međutim, Javno preduzeće "Srbija putevi" nije nam dalo dozvolu za tu lokaciju iz bezbednosnih razloga, pa sada Nacionalni park "Fruška gora" razmatra ideju da spomenik bude postavljen na Iriškom vencu, u blizini starog bunara - rekla nam je Ruža Helać.

Uprava Nacionalnog parka "Fruška gora" podržava napore ekologa da podignu spomenik ljudskom nemaru. Jer, građani bi njime bili opominjani da treba da vode računa o životnoj sredini i da smeće bacaju u korpe i kontejnere, a ne svuda po parku, očekujući da to neko drugi počisti. Bogatstvo biljnog i životinjskog sveta, idilične slike, mirisi, ukusi prirode..., svakodnevno su ugroženi zbog nemara industrijskih zagađivača, ali i samih građana. To se može ispraviti jedino hitnom promenom životnih navika i vođenjem računa o zaštiti životne sredine.

Priznanje "za doslednost u zagađivanju"!

Vojvođanska zelena inicijativa realizuje razne projekte kojima na atraktivan način žele skrenuti pažnju javnosti na probleme u vezi sa zaštitom životne sredine. Raspisuju nagradni konkurs "Plakatom na zagađivača", učestvuju u organizovanju eko-kampova i volonterskom čišćenju prirodne sredine, pokreću ekološko putujuće pozorište... S druge strane, ekolozi su fabrici "Vital" dodelili ni malo laskavo priznanje "za hrabrost i doslednost u zagađivanju Velikog bačkog kanala"!

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Spomenik ljudskom nemaru
Izvor: Građanski list

Vojvođanska zelena inicijativa, Studentska asocijacija Fakulteta tehničkih nauka i "Zelena patrola" realizuju ekološku akciju uokviru koje planiraju da naprave do sada neviđeno spomen-obeležje u Srbiji - "Spomenik ljudskom nemaru"! Predsednica Vojvođanske zelene inicijative Ruža Helać kaže za "Građanski list" da će ovaj originalni spomenik, čija svrha je da podigne nivo ekološke svesti i odgovornosti građana za stanje životne sredine i odgovornosti građana za stanje životne sredine.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Okreću ražanj gde stignu
Izvor: Večernje novosti

FRUŠKA GORA - Mada je na gotovo svakom drugom stablu vidno istaknuto upozorenje "Zabranjeno loženje vatre" i "Ne bacajte smeće" ljudski nemar i bezobrazluk u Nacionalnom parku Fruška gora kao da ne haju za ove poruke. Bukvalno, na svakih desetak metara, ovde se može naići na zgarišta trave i ugljenisane grane otkinutih jela i borova koje su izletnicima minulog prvomajskog uranka poslužile za okretanje na ražanj prasića, jagnjića, pilića...

Bez obzira što nadležni stalno apeluju na građane da ne lože vatru u šumi, i da je u 98 odsto slučaja uzrok šumskih požara ljudski faktor - nepažnja, nemar ili namerno paljenje, ekolozi i novinari koji su prošlog vikenda posetili naš najveći i prvi proglašeni Nacionalni park "Frušku Goru", na svakom koraku susretali su se sa izgorelom travom i to na samo par metara od zgrade Informativnog centra JP "Fruška Gora" i spomenika na Iriškom vencu.Prazne plastične flaše, limenke, i ostalo smeće dodatno su "upotpunjavali" ružnu sliku na koji način se većina izletnika ophodi prema zaštićenim prirodnim dobrima.

Upravo da bi skrenuli pažnju na nebrigu ljudi prema prirodi, Vojvođanska zelena inicijativa zajedno sa studentima Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, uz podršku Republičkog ministarstva za životnu sredinu, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, JP NP Fruška Gora, JP Gradsko zelenilo i kompanije "Lafarž-BFC" organizovala je na Iriškom vencu radni ekološki susret na kojem je izabran i idejni predlog za izgled „Spomeniku ljudskom nemaru“ koji će biti napravljen od kabastog smeća.
- Cilj je da se građenjem spomenika ljudskom nemaru koji će biti postavljen na Fruškoj Gori 5. juna, na dan Svetskog dana zaštite životne sredine, podigne nivo ekološke svesti i odgovornosti građana za stanje životne sredine - kaže nam Ruža Helać, predsednica Vojvođanske zelene inicijative.

Pobedio "Peščanik"

Uz mnogo muke koje idejno rešenje da izaberu za budući spomenik ljudskom nemaru, jer inspiracije takmičarima nije manjkalo, ekolozi i novinari su odabrali rad pod nazivom "Peščanik", autora Siniše Štetina, diplomiranog grafičkog inženjera i dizajnera iz Novog Sada, koji opominje čoveka da je poslednji čas da se okrene prirodi i čuva je, jer će možda već sutra biti kasno.

Prikaži / Sakrij ostatak teksta

Uskoro spomenik ljudskom nemaru na Fruškoj gori
Izvor: Građanski list

Vojvođanska zelena inicijativa, Studentska asocijacija Fakulteta tehničkih nauka i "Zelena patrola" realizuju ekološku akciju uokviru koje planiraju da naprave do sada neviđeno spomen-obeležje u Srbiji - "Spomenik ljudskom nemaru"! Predsednica Vojvođanske zelene inicijative Ruža Helać kaže za "Građanski list" da će ovaj originalni spomenik, čija svrha je da podigne nivo ekološke svesti i odgovornosti građana za stanje životne sredine, uskoro biti postavljen na Fruškoj Gori.

Spomenik bi trebao biti visok sedam metara i napravljen od kabastog materijala u obliku peščanika, na osnovu idejnog rešenja Siniše Štetina, diplomiranog grafičkog dizajnera. Projekat i njegovu realizaciju podržavaju mnogobrojne ekološke organizacije i pojedinci, kao i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, pokrajinski Sekretarijat za sport i omladinu, Nacionalni park "Fruška gora", "Železnice Srbije", "Lafarž", relevantne gradske institucije poput "Gradskog zelenila", brojni umetnici...

Skelet od šina

- Svrha postavljanja ovog spomenika jeste da on neprekidno podseća i upozorava građane na njihovu ličnu odgovornost u zaštiti životne sredine. Mi neprekidno ukazujemo na greške nadležnih institucija kada daju dozvole za rad zagađivačima, ili na nedelanje inspekcije koja bi trebala zahtevati od proizvođača da poštuju propise u vezi sa zaštitom životne sredine. Međutim, ovim spomenikom želimo da podsetimo građane da su i oni često krivi za neodgovoran odnos prema životnoj sredini - kaže Ruža Helać, predsednica udruženja Vojvođanska zelena inicijativa, koje realizuje ovaj projekat sa "Zelenom patrolom" i Studentskom asocijacijom FTN-a.

U tom poslu pridružile su im se mnoge relevantne organizacije i preduzeća, kao i resorno ministarstvo i nekoliko pokrajinskih sekretarijata. "Železnica Srbije" priložile su šine, čijim će se ukrštanjem načiniti mreža, kao svojevrstan skelet spomen-obeležja. U gornji deo mreže/levak biće ubačen kabasti otpad, prethodno ofarban u živim bojama, dok će ispod toga "Gradsko zelenilo" posaditi cveće.

Simbolika peščanika

- Spomenik će biti napravljen u obliku peščanika, da bi simbolički prikazao kako s prolaskom vremena, otpad ugrožava lepotu. Želeli smo da ga postavimo za početak "Exita", i to na lokaciji Paragovo, jer se odatle počinjete penjati na Frušku goru i tu se ponovo vraćate. Međutim, Javno preduzeće "Srbija putevi" nije nam dalo dozvolu za tu lokaciju iz bezbednosnih razloga, pa sada Nacionalni park "Fruška gora" razmatra ideju da spomenik bude postavljen na Iriškom vencu, u blizini starog bunara - rekla nam je Ruža Helać.

Uprava Nacionalnog parka "Fruška gora" podržava napore ekologa da podignu spomenik ljudskom nemaru. Jer, građani bi njime bili opominjani da treba da vode računa o životnoj sredini i da smeće bacaju u korpe i kontejnere, a ne svuda po parku, očekujući da to neko drugi počisti. Bogatstvo biljnog i životinjskog sveta, idilične slike, mirisi, ukusi prirode..., svakodnevno su ugroženi zbog nemara industrijskih zagađivača, ali i samih građana. To se može ispraviti jedino hitnom promenom životnih navika i vođenjem računa o zaštiti životne sredine.

Priznanje "za doslednost u zagađivanju"!

Vojvođanska zelena inicijativa realizuje razne projekte kojima na atraktivan način žele skrenuti pažnju javnosti na probleme u vezi sa zaštitom životne sredine. Raspisuju nagradni konkurs "Plakatom na zagađivača", učestvuju u organizovanju eko-kampova i volonterskom čišćenju prirodne sredine, pokreću ekološko putujuće pozorište... S druge strane, ekolozi su fabrici "Vital" dodelili ni malo laskavo priznanje "za hrabrost i doslednost u zagađivanju Velikog bačkog kanala"!

Prikaži / Sakrij ostatak teksta